Zápis ze schůze předsedů a hospodářů krajských šach. svazů v Havl. Brodě 30. 6. 2012

30. června se v Havlíčkově Brodě uskutečnila další schůze předsedů a hospodářů krajských šachových svazů.

Přítomni (bez titulů):
VV ŠSČR: Viktor Novotný, Marek Vokáč, Rostislav Svoboda, Petr Buchníček, Jiří Krejnický, Petr Záruba
Pražský šach. svaz: Jan Kovář (hospodář), Antonín Ambrož (KM)
Středočeský šach. svaz: Jaroslav Satranský (předseda), Jiří Hůrka (hospodář), Jaroslav Říha (KM)
Jihočeský šach. svaz: Ladislav Sýkora (předseda), Jaroslav Odehnal (KM)
Šach. svaz Plzeňského kraje: Hynek Šperl (předseda), Petr Herejk (KM)
KŠS Karlovy Vary: Tomáš Lorenc (předseda), Ladislav Hajšman (hospodář), Věra Lorencová (KM)
Ústecký šach. svaz: Miroslav Körschner (předseda), Jan Chudina (hospodář)
Šach. svaz Libereckého kraje: Viktor Novotný (předseda)
Královéhradecký KŠS: Jaroslav Šmíd (předseda), Jan Slavík (hospodář), Svatava Ptáčková (KM)
Pardubický KŠS: Jiří Kosek (předseda), Jaromír Krys (hospodář)
Vysočina: Václav Paulík (předseda), Jaroslav Horák (hospodář), Karel Brodina (KM), David Kaňovský (KM)
Jihomoravský šach. svaz: David Hampel (předseda)
Šach. svaz Zlínského kraje: Jiří Ondra (předseda), Pavel Růčka (KM)
Šach. svaz Olomouckého kraje: Jaroslav Fuksík (předseda), Tomáš Přikryl (hospodář), Alena Navrátilová (KM)
Moravskoslezský KŠS: Jaroslav Kořínek (předseda), Jitka Kniezková (hospodář)
Sdružení koresp. šachu: Jan Židů

Úvod

Schůzi zahájil předseda ŠSČR Viktor Novotný v 10:40, uvítal všechny přítomné a předal slovo hospodáři ŠSČR Rostislavu Svobodovi.

R. Svoboda připomněl, že na základě dohody na předchozí schůzi krajských předsedů konané 26. května, by se mělo především schválit hospodaření 2011 a rozpočet 2012. Po té by měla proběhnout diskuze na téma dotace krajům – jakým způsobem se budou dotace čerpat a vyúčtovávat, jaký bude režim administrace atd.

Hospodaření ŠSČR k 31. 12. 2011

R. Svoboda na úvod zmínil, že hospodaření 2011 nebylo na konferenci předloženo v úplně ideálním stavu, který byl způsobený tím, že hospodaření se zpracovávalo v době, kdy ještě nebyla hotová účetní uzávěrka. V podkladech rozeslaných účastníkům schůze byl rozeslán aktuální hospodářský výsledek, který odpovídá zpracované účetní uzávěrce. Účetní závěrka by měla být již v pořádku bez nejasnosti a nepřesností, které byly na letošní únorové konferenci.

Následoval stručný komentář jednotlivých položek hospodaření ŠSČR 2011.

Do diskuze k hospodaření 2011 se nikdo nepřihlásil, a tak se přešlo k hlasování.

Hlasování o schválení hospodaření ŠSČR 2011:
Hospodaření ŠSČR k 31. 12. 2011 bylo velkou většinou hlasů schváleno (3 se zdrželi, 0 proti).

Návrh rozpočtu ŠSČR 2012

R. Svoboda upozornil, že rozpočet pro rok 2012 je poněkud odlišný oproti rozpočtům v předchozích letech i oproti rozpočtovému provizoriu schváleném konferencí. Důvodem je velmi výrazné navýšení příjmů v kapitole cizí zdroje, které ŠSČR obdržel od MŠMT v programu V. Toto navýšení se musí zákonitě projevit i ve výdajových položkách, protože dotace musí být vynaloženy ještě v letošním roce.

R. Svoboda přešel ke komentáři navrhovaného rozpočtu a stručně okomentoval jednotlivé položky na základě stavu v roce 2011 a návrhu pro rok 2012.

Výdaje v navrženém rozpočtu jsou 14 781 710 Kč a plánovaný hospodářský výsledek činí 2 402 990 Kč. R. Svoboda dále upozornil, že i přes letošní poměrně bohatý rok bude těžké vytvořit dostatečnou rezervu pro příští roky, které mohou být stejně chudé jako v minulosti, protože prostředky z dotace MŠMT se musí utratit a vyúčtovat za daných podmínek ministerstva ještě v tomto roce.

Po krátké diskuzi se přešlo k hlasování.

Hlasování o předloženém návrhu rozpočtu ŠSČR 2012:
Rozpočet ŠSČR 2012 byl velkou většinou hlasů schválen (28 pro, 5 se zdrželo, 0 proti).

Podmínky a pokyny pro vyúčtování dotací

R. Svoboda zmínil, že na předchozí schůzce předsedů KŠS se dohodlo, že partnery pro příjem dotace z Programu V jsou krajské šachové svazy, které budou také dotace vyúčtovávat. Dalšími partnery jsou ještě Sdružení korespondenčního šachu, Sdružení šachových problémistů a AVE kontakt.

Program IV

Pro tento program týkající se provozu a údržby obdržel ŠSČR dotaci 142 000 Kč, která bude rozdělena mezi následující 3 příjemce:
Tatran Poštorná (112 000 Kč),
SK Řetězárna (10 000 Kč) a
ŠK Jeseník (10 000 Kč).

S těmito oddíly bude ŠSČR jednat o podmínkách dotace rovněž na základě uzavřené smlouvy.

V. Novotný zmínil, že tato dotace bude ministerstvem s největší pravděpodobností vypsána i v letošním roce a doporučil sledovat stránky ŠSČR, aby oddíly stihly zareagovat a včas podat žádost. V loňském roce byla tato dotace vypsána v létě s termínem 30. září a jen minimum oddílů poslalo na ŠSČR svou žádost.

V. Svoboda upozornil, že čerpat dotaci z tohoto programu mohou jen oddíly vlastnící nějaký majetek nebo oddíly s dlouhodobým pronájmem po dobu minimálně 10 let.

Program V

Příjemci:

  1. Krajské šachové svazy (dotace na činnost krajů a oddílům): 1 350 000 Kč. Výška dotace je určena stavem registrovaných členů databázi ŠSČR k 30. 6. 2012. Na každého registrovaného člena se základní sazbou bude vyplacena dotace 150 Kč, na každého člena se sníženou sazbou bude vyplacena dotace 75 Kč.
  2. Krajské šachové svazy (dotace na CTM/paušálně na každý kraj): 50 000 Kč
  3. Krajské šachové svazy (šachy do škol/paušálně na každý kraj): 5 000 Kč
  4. Sdružení korespondenčního šachu: 208 000 Kč
  5. Sdružení šachových problémistů: 50 000 Kč
  6. AVE kontakt s.r.o. (účelová dotace na ME mládeže v Praze): 3 000 000 Kč

R. Svoboda hovořil o nejdůležitějších podmínkách a pokynech pro vyúčtování dotací. Zásadní podmínkou je to, že dotace MŠMT bude poskytována pouze subjektům účtujícím v podvojném účetnictví. Další důležitou podmínkou je, aby příjemce dotace byl právním subjektem, protože ŠSČR může uzavírat smlouvy o dotacích pouze s právními subjekty. Ve smlouvě budou mj. uvedeny podmínky čerpání dotace, dále informace na co se dotace smí a nesmí použít a termíny. Dotaci je nutné vyúčtovat do 31. října. Důvodem pro tento termín je to, že k 1. prosinci se MŠMT musí hlásit případy, kdy dotované subjekty nejsou schopny celou dotaci vyčerpat a ŠSČR potřebuje alespoň měsíc na zpracování informací o čerpání dotací. Je pravděpodobné, že ne všem se celá dotace podaří zúčtovat a ŠSČR tak potřebuje prostor na to, aby peníze byl schopen ještě dodatečně vyčerpat a proúčtovat.

V případě, že krajský šachový svaz nemá právní subjektivitu, lze uzavřít smlouvu o čerpání dotace prostřednictví krajského sdružení ČSTV. Podmínky uzavření takové smlouvy musí zástupci KŠS projednat s příslušným krajským sdružením ČSTV.

Pokud krajský šachový svaz nevede podvojné účetnictví, nemá právní subjektivitu a nedohodne se s krajským sdružením ČSTV, může ŠSČR poskytnout dotaci v rozpočtované výši proti originálům dokladů. Tyto doklady budou zahrnuty po odsouhlasení do účetnictví ŠSČR. V případě, že na dokladu bude uváděna adresa plátce (např. na faktuře), je nutné, aby tam byl uveden Šachový svaz ČR.

Obsáhlejší informace o podmínkách a pokynech vyúčtování dotací jsou v příloze tohoto zápisu.

M. Vokáč informoval o nabídce servisních služeb národním sportovním svazům. Týká se to těch svazů, které využívají služeb ČSTV při vedení účetnictví, a které mohou zažádat o pomoc při zpracování dotačních aktivit. Jedná se však o placenou službu.

Podle průzkumu hospodáře ŠSČR R. Svobody jsou pouze dva KŠS, které nemají právní subjektivitu (ŠS Libereckého kraje a ŠS Olomouckého kraje). Tyto svazy budou jednat s Krajskými sdruženími ČSTV o zastoupení při uzavírání smlouvy s ŠSČR. Čtyři KŠS nevedou podvojné účetnictví, ale předběžně uvažují, že jej povedou.

Na závěr tohoto bodu informoval R. Svoboda o účelovém určení dotací, na co smí a nesmí být použity. Obsáhlé informace o účelovém určení dotací vypracované MŠMT jsou přílohou tohoto zápisu.

Následovala rozsáhlá diskuze, během které se hospodář R. Svoboda snažil objasnit a vysvětlit všechny možné problémy týkající se čerpání dotací a jejich vyúčtování.

Projekt KCTM

M. Vokáč informoval o projektu Krajská centra talentované mládeže a uvedl, že podrobný popis tohoto projektu je na stránkách ŠSČR. Principem projektu je to, aby se v každém kraji trénovalo na úrovni pokročilé mládeže. Každý kraj je zodpovědný za výběr osoby na pozici manažera projektu.

Dotace na projekt KCTM ve výši 50 000 Kč je složena z následujících položek:
5 000 Kč – manažer projektu
30 000 Kč – úhrada trenérům mládeže
15 000 Kč – uplatnění v duchu projektu na základě rozhodnutí manažera

M. Vokáč zdůraznil, že nejdůležitější položkou jsou doklady na trenérskou práci, protože hlavním smyslem je, aby se opravdu trénovalo. Cílem projektu je celkové pozvednutí šachové úrovně a šachového vzdělání naší mládeže.

Následovala krátká diskuze, během které M. Vokáč objasňoval především otázky týkající se manažera projektu.

Smlouvy

R. Svoboda informoval o náležitostech smlouvy, která bude uzavřena mezi ŠSČR a KŠS. Ve druhém týdnu v červenci půjde v elektronické formě na kraje návrh smlouvy. KŠS smlouvu opatří o dané nacionále, vytiskne, podepíše a odešle zpět na ŠSČR. Ke každé smlouvě půjde ještě průvodní dopis s doplňujícími poznámkami a instrukcemi. Na webu ŠSČR se objeví vzor smlouvy.

Bylo odsouhlaseno, že součástí smlouvy nebude dotace na Šachy do škol, ta bude vyplácena přímo krajským koordinátorům ŠSČR.

Závěr

V. Novotný poděkoval všem přítomným za účast a bezproblémový průběh a v 15:24 schůzi ukončil.

Zapsal: František Štross
Ověřil: Rostislav Svoboda



Přílohy: