Zpráva k hospodaření šachového svazu České republiky za rok 2007

V roce 2007 vykázal ŠSČR ztrátu ve výši 687 932,29 Kč. Ztráta je oproti plánu vyšší z důvodu stěhování a vybavení sekretariátu šachového svazu novým nábytkem ve výši 180 tis. Kč ( nábytek je dán do majetku šachového svazu a byl odepsán v nákladech v celé výši v roce pořízení). Šachový svaz v ostatních akcích dodržel plánovanou ztrátu i přes některé mimořádné neplánované akce.

V mistrovských soutěží se jednalo hlavně o úsporu v polofinále ČR mužů a žen.

Sekce mládeže – překročení nákladové položky u trenérů je ovlivněn zúčtováním trenérů v I.čtvrtletí roku 2007, kde někteří trenéři si účtovali činnost z roku 2006. Ostatní položky se pohybovaly v plánovaném rozsahu.

Reprezentace měla především mimořádné vydání za účast družstva žen v Rusku na mistrovství světa družstev a za účast družstva na MITROPĚ, kde v současnosti se začaly vybírat poplatky za účast družstev. Dalším nákladem navíc byl dohodnutý příspěvek na ME postižených 15 tis.Kč pro našeho zástupce (viz zpráva o činnosti ŠSČR) a 15 tis. Kč za účast našeho zástupce na mistrovství seniorů (opět zpráva o činnosti ŠSČR). Zvýšené náklady byly zčásti pokryty vyšší dotací na reprezentaci.

Svaz – k překročení došlo v položce pořízení majetku (viz výše), kde ale po odečtení této částky je vidět, že ŠSČR se držel v plánovaných částkách. Překročenou položkou jsou poplatky, které se sestávají z nákladů na stravenky zaměstnanců a poplatků banky. Především poplatky banky se nedají plánovat, neboť se pohybují v různém rozsahu podle plateb. Poplatky jsou v zásadě vyrovnány výnosy z úroků. Výrazným překročením je nájemné, kde se především odrazilo zúčtování účetních služeb ČSTV vůči ŠSČR. Zde došlo k účetnímu proúčtování do nákladů na rozdíl od minulých let, kdy příspěvek z vlastních zdrojů ČSTV byl již o danou částku krácen. Ve výnosové části přinesly kladné výsledky poplatky ( pokuty, poplatky za LOK a FIDE a ostatní poplatky vyplývající z ekonomické směrnice). Oproti minulému roku je vidět nezkreslený obraz vybraných členských příspěvků ŠSČR, z kterého byly odděleny krajské členské příspěvky. Vlastní zdroje byly v roce 2007 naplněny na 75% (2.583 tis.Kč) a zbývající část byla doplatkem roku 2006.

Celkový pohled – náklady byly překročeny o 95 tis.Kč a výnosy nenaplněny o 69 tis.Kč. Celkové překročení je dáno, jak je výše uvedeno, nákupem nového vybavení. V ostatních oblastech svaz hospodařil v rámci schváleného rozpočtu.

Jindřich Papay, hospodář ŠSČR