Návrhy Jihomoravského šachového svazu konferenci ŠSČR 2008

1. Konference JmŠS navrhuje Ladislava Palovského jako kandidáta na předsedu Komise rozhodčích ŠSČR.

Mgr. Ladislav Palovský (29 let, KM, Elo FIDE 2056) pochází ze severní Moravy, kde působil jako rozhodčí, řídící soutěží družstev a člen STK. V současnosti pracuje v Brně a je předsedou Komise rozhodčích Jihomoravského šachového svazu. VV ŠSČR jej doporučil na titul Rozhodčí FIDE (FA). Pan Palovský se rozhodcovsky i organizačně podílel na řadě špičkových akcí (MČR mužů, Mitropa Cup, velmistrovský Šachový festival Duras BVK), je velmi dobře vybaven jazykově i znalostí informačních technologií (např. webmaster stránek ŠK Duras Brno). Pan Palovský je komunikativní člověk se širokým šachovým rozhledem. Domníváme se, že by pro VV ŠSČR byl posilou nejen v oblasti rozhodčích.

2. Konference JmŠS navrhuje VV ŠSČR při projednávání výše členských příspěvků na Konferenci ŠSČR oddělit částku vybíranou pro ŠSČR od příspěvků vybíraných pro krajské šachové svazy. Konference ŠSČR by pak rozhodovala pouze o částce vybírané pro ŠSČR.

Podstatou návrhu je jasně rozlišit částky, které oddíly platí ŠSČR a svým KŠS.

3. Konference JmŠS žádá VV ŠSČR, aby projednal možnosti postihu hráčů, kteří se k partii bezdůvodně nedostaví. Za jeden z možných a účinných postihů Konference JmŠS považuje zápočet výsledku této partie na ELO oběma hráčům.

Tento návrh vychází ze stále více se rozmáhajícího nešvaru a open turnajích jednotlivců, kdy se hráč k partii bez předchozí omluvy nedostaví a jeho soupeř, který často cestoval řadu desítek kilometrů nebo si vzal dovolenou v práci odchází po hodině čekání bez hry, za kterou si zaplatil nemalou částku ve startovném. Viníky takových kontumací v současnosti svaz ani pořadatelé nijak nesankcionují. Zápočet prozatím naráží na ustanovení v Handbooku FIDE o nezapočítání nehraných partií, ale byl by mnohem rychlejší, jednodušší a účinnější než např. disciplinární řízení, "černá listina" apod.

4. Konference JmŠS ukládá delegátům zvoleným na Konferenci ŠSČR preferovat při eventuelním hlasování o poplatcích ŠSČR zvýšení poplatků za služby ŠSČR před paušálním zvýšení členských příspěvků.

Toto doporučení vychází z přesvědčení, že platby za konkrétní služby svazu jsou pro jejich plátce mnohem srozumitelnější a přijatelnější než paušální členské příspěvky. Případné výrazné zvýšení paušálních členských příspěvků i pro ty, kteří služeb svazu prakticky nevyužívají, nemá obdobu v žádném ze sportovních svazů a jde proti snaze o maximalizaci členské základny, která je naopak vzhledem k systému financování sportu v ČR pro většinu svazů prioritou. Pokud VV ŠSČR zdůvodní nezbytnost zvyšování provozních příjmů, mohly by poplatky za služby (např. startovné v ligových soutěžích družstev, platba za ELO apod.) být zvýšeny i velmi výrazně.

Za Jihomoravský šachový svaz předkládá: RNDr. David Ciprys