Závěrečné zprávy pořadatele z Mistrovství ČR mládeže 2011

Závěrečná zpráva

z 19. Mistrovství ČR mládeže do 16 let 2011

Šachový klub Světlá nad Sázavou uspořádal z pověření Šachového svazu České republiky ve dnech od 12. do 19. března 2011 v Koutech nad Desnou v Hotelu Dlouhé Stráně 19. Mistrovství ČR mládeže do 16 let 2011, FIDE OPEN 2011 a NÁRODNÍ OPEN 2011. Současně s mistrovstvím mládeže se uskutečnilo i uzavřené Mistrovství ČR juniorů a dorostenců 2011.

V každé kategorii chlapců hrálo vždy 24 oprávněných hráčů, zatímco ve 4 kategoriích dívek hrálo celkem 77 přihlášených hráček, což je o 12 dívek více než loni. Ve FIDE OPENu startovalo 70 hráčů a v NÁRODNÍ OPENu hrálo 83 hráčů. Do obou openů se nám rádi vracejí účastníci předchozích ročníků mistrovství, kteří již nesplňují věkový limit. Hrálo se tedy 11 turnajů, ve kterých startovalo celkem 338 hráčů a hráček z celé ČR. Zázemí hráčům vytvářeli kromě trenérů i rodiče, takže jsme v rámci šachového festivalu přivítali přibližně 550 účastníků. Pořadatel měl vše předem připravené, takže presentace všech účastníků proběhla hladce a slavnostní zahájení i první kolo začalo tradičně přesně podle časového plánu.

Hlavním rozhodčím Mistrovství ČR a OPENů byl Mgr. Jaroslav Benák. Členy jeho týmu byli Marián Sabol, Mariana Olšarová a Vlastimil Mareš. Výsledky a rozlosování byly ihned po dohrání aktualizovány na webu. Během turnaje nevznikl jediný spor a nebyl podán žádný protest. Oprávněně tedy můžeme konstatovat, že rozhodčí odvedli perfektní práci. Zároveň musíme pochválit i přístup hráčů, kteří hráli fair-play a svým chováním nezadali příležitost k problémům.

Díky spolupráci s Beskydskou šachovou školou, se Slavií Orlová a s ŠK Staré Město jsme přenášeli 35 partií on-line. Kvalitní přenos nám zajistil Ing. Petr Záruba, kterému pomáhal Martin Sieber a Martin Štukheil. Pořadatelé ve spolupráci s kolegy z Šachklubu Klatovy pravidelně po každém kole zpracovávali bulletin ze všech partií. Hráči dostávali bulletin pravidelně každý den na své stoly a zájemci si také mohli přehrávat partie přímo z webu v ChessTheatre. Bulletin je k dispozici též na webu pořadatele. Informační servis byl zajištěn prostřednictvím webu pořadatele a i další šachové weby průběžně informovali o situaci v jednotlivých výpravách.

Hráči a hráčky Mistrovství ČR své partie pravidelně rozebírali s trenéry MČR. Hlavním trenérem Mistrovství ČR mládeže byl Ing. Evžen Gonsior, dalšími členy týmu trenérů MČR byli IM Pavel Šimáček, IM Richard Biolek, IM David Kaňovský IM Martin Petr, který se vystřídal s IM Josefem Juřkem. Trenéři připravili pro naši mládež 5 tematických přednášek. Ing. Evžen Gonsior přednášel na téma „Plán v šachové partii“, IM Martin Petr na téma „Scheveningen jsou nejen krásné lázně na břehu Atlantiku“, IM David Kaňovský na téma „Michail Botvinnik - vědec na trůně mistra světa", IM Pavel Šimáček na téma „Jak získat body aneb zlatý důl koncovek" a IM Richard Biolek na téma „Samuel Loyd - génius šachové skladby". Všechny přednášky se těšily velké účasti mladých šachistů i jejich doprovodů. Pro všechny další zájemce jsou přednášky umístěny na webu pořadatele.

Stejně jako loni jsme na Mistrovství ČR mládeže viděli kvalitní trenérské zázemí oddílů a krajských středisek. Kromě výše uvedených trenérů zde pracovali například GM Tomáš Polák, GM Petr Velička, IM Sergej Berezjuk, WGM Kateřina Němcová, WIM Martina Kořenová, FM Stanislav Jasný, FM Pavel Zabystrzan, FM Michal Novotný, FM Pavel Paganik a řada dalších kvalitních trenérů.

V rámci doprovodného programu sehráli IM Pavel Šimáček, IM David Kaňovský, IM Richard Biolek, IM Josef Juřek, Ing. Vladimír Hadraba a Jan Balín simultánky s účastníky. Pro zpestření programu jsme připravili bleskový turnaj, do kterého se přihlásilo 89 hráčů. Bleskový turnaj těsně vyhrál IM Pavel Šimáček před Janem Balínem a FM Mariánem Sabolem. Velkému zájmu účastníků se těšil i výlet do Ruční papírny Velké Losiny a exkurze do Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Zatímco velká řada hráčů i doprovodů využila kvalitně upravených sjezdovek v Koutech a okolí, další účastníci již hráli fotbal. Tradiční úspěch sklidil společenský večer s kapelou Český Slavoj z Plzně. Novinkou letošního ročníku byl nově otevřený hotelový bazén a rozšíření wifi signálu.

Během mistrovství také zasedala rozšířená Komise mládeže ŠSČR. Jednání se zúčastnili nejen předsedové krajských KM, ale i rodiče a trenéři hráčů. V úterý zde také zasedal kompletní Výkonný výbor ŠSČR, na kterém byla mimo jiné i obnovena trenérská subkomise KM ŠSČR. Na samém závěru tato trenérská subkomise zasedla, aby stanovila listinu talentů a rozdělila hodiny individuálních tréninků.

Všechny turnaje se hrály v prostorných sálech Hotelu Dlouhé Stráně. Všichni účastníci byli v tomto hotelovém komplexu i ubytováni a v hotelové restauraci se mohli i stravovat. Hráči a jejich doprovody zároveň mohli využít možností hotelu pro aktivní odpočinek a rekreaci. Celá akce se těšila velké podpoře majitele i vedení Hotelu Dlouhé Stráně.

Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat všem hráčům za jejich výkony a hru fair play, všem rodičům, trenérům a doprovodům za spolupráci a pochopení, všem trenérům za rozbory a přednášky, trenérům a dalším hráčům za odehrané simultánky, rozhodčím za jejich kvalitní práci, zpracovatelům bulletinu za kvalitní bulletin, Ing. Zárubovi a jeho kolegům za bezproblémový on-line přenos, Českému Slavoji za společenský večer a Hotelu Dlouhé Stráně za vše, co pro nás udělali. Děkuji všem spolupracovníkům, kteří pomohli zdárnému průběhu 19. Mistrovství ČR mládeže do 16 let. Celou akci hodnotíme jako velice zdařilou.

Ing. Zdeněk Fiala
Šachový klub Světlá nad Sázavou

Závěrečná zpráva

z Mistrovství ČR juniorů a dorostenců 2011

Šachový klub Světlá nad Sázavou uspořádal z pověření Šachového svazu České republiky ve dnech od 11. do 19. března 2011 v Koutech nad Desnou v Hotelu Dlouhé Stráně Mistrovství ČR juniorů a dorostenců 2011. Mistrovství probíhalo, stejně jako loni, současně s Mistrovstvím ČR mládeže do 16 let 2011, FIDE OPENem 2011 a NÁRODNím OPENem 2011.

V uzavřeném turnaji hrálo 12 hráčů, kteří si postup zajistili dle pravidel daných STK ŠSČR. Hlavním rozhodčím Mistrovství ČR juniorů a dorostenců byl Mgr. Jaroslav Benák. Výsledky a rozlosování byly ihned po dohrání aktualizovány na webu. Během turnaje nevznikl jediný spor a nebyl podán žádný protest. Musíme pochválit přístup hráčů, kteří hráli fair-play a svým chováním nezadali příležitost k problémům.

Z Mistrovství ČR juniorů a dorostenců jsme přenášeli všechny partie on-line. Kvalitní přenos nám zajistil Ing. Petr Záruba, kterému zde pomáhal Martin Štukheil. Hráči dostávali bulletin pravidelně každý den na své stoly a zájemci si také mohli přehrávat partie přímo z webu v ChessTheatre. Bulletin je k dispozici též na webu pořadatele. Informační servis byl zajištěn prostřednictvím webu pořadatele.

Hráči své partie pravidelně rozebírali s trenéry MČR. Hlavním trenérem Mistrovství ČR byl Ing. Evžen Gonsior, dalšími členy týmu trenérů MČR byli IM Pavel Šimáček, IM Richard Biolek, IM David Kaňovský IM Martin Petr a IM Josef Juřek. Pro zpestření programu jsme připravili bleskový turnaj, do kterého se přihlásilo 89 hráčů a úspěšně si v něm zahráli i junioři a dorostenci. Bleskový turnaj těsně vyhrál IM Pavel Šimáček před Janem Balínem a FM Mariánem Sabolem. Zatímco velká řada hráčů i doprovodů využila kvalitně upravených sjezdovek v Koutech a okolí, další účastníci již hráli fotbal. Tradiční úspěch sklidil společenský večer s kapelou Český Slavoj z Plzně. Novinkou letošního ročníku byl nově otevřený hotelový bazén a rozšíření wifi signálu.

Turnaj se hrál v prostorném sále Hotelu Dlouhé Stráně. Všichni účastníci byli v tomto hotelovém komplexu i ubytováni a v hotelové restauraci se mohli i stravovat. Hráči a jejich doprovody zároveň mohli využít možností hotelu pro aktivní odpočinek a rekreaci. Celá akce se těšila velké podpoře majitele i vedení Hotelu Dlouhé Stráně. Závěrem bych chtěl poděkovat všem hráčům a spolupracovníkům, kteří přispěli ke zdárnému průběhu Mistrovství ČR juniorů a dorostenců 2011. Celou akci hodnotíme jako velice zdařilou.

Ing. Zdeněk Fiala
Šachový klub Světlá nad Sázavou