Zápis ze schůze KR ŠSČR, 8.10.2005, Praha

Zápis ze schůze komise rozhodčích ŠSČR konané dne 8.10.2005 v Praze na Strahově od 13:00

Přítomni: (dle abecedy a bez titulů)

Členové KR: Benák Jaroslav, Fischl Richard, Lácha Josef, Sunek Bohumír, člen revizní komise ŠSČR Miroslav Partl, ústřední rozhodčí Josef Vagenknecht

Omluven: Fuksík Jakub

Program: (dle pozvánky)

Na počátku jednání přivítal předseda KR hosty jednání – p. Vagenknechta – k prvnímu bodu a p. Partla jako zástupce KRK.

A) Jako první bod bylo předřazeno projednání vystupování rozhodčího pana Josefa Vagenknechta v kause „Turnov“ , kde bylo konstatováno, že v přemíře snahy nedodržel všechny potřebné a stanovené postupy a ve snaze urychlit začátek zápasu přispěl i ze své strany k dalším potížím v průběhu utkání (např. pečlivým nezkontrolováním digitálních hodin, které vedlo k nutnosti jejich přenastavování v průběhu atp.).

Dále byl projednán průběh školení rozhodčích III. tříd ve Středočeském kraji. Pan Vagenknecht konstatoval, že byl jako ÚR vyzván funkcionářem KV Stř.KŠS k lektorskému zajištění tohoto školení včetně závěrečných zkoušek. Z tohoto školení existují prezenční listina i záznamy o průběhu a hodnocení zkoušek. Kopie těchto dokumentů předloží p. Vagenknecht předsedovi KR p. Sunkovi.

S p. Vagenknechtem byly projednány opakované stížnosti na zvonění jeho mobilu v průběhu utkání. Vysvětlil, že se jednalo o mimořádnou službu v zaměstnání a on opomenul vypnout zvonění. Ujistil KR, že tato situace se již nebude nikdy opakovat.

S ohledem na výše uvedené skutečnosti rozhodla komise rozhodčích, že v soutěžním roce 2005-2006 nebude pan Josef Vagenknecht nasazován na žádná utkání družstev nejvyšších soutěží, jejichž pořadatelem je ŠSČR (E-liga, I. a II. liga). Tomuto rozhodnutí byl pan Vagenknecht přítomen.

B) Jednání komise pokračovalo dle plánu

Ad. 1) Bylo provedeno nasazení rozhodčích na jednotlivá utkání E-ligy, I. ligy Západ a II. Ligy, skupiny A, B, a C. Byl požádán p. Fischl, aby vyjádřil poděkování „pražským“ rozhodčím za obětavé zaskakování v oblastech, kde nejsou místní rozhodčí, nebo kde KR nasadila mimomístní R. KR dále předpokládá, že na rozhodující důležité zápasy budou ve větší míře delegováni přímo delegáti ŠSČR.

Ad. 2) Rozdělení práce v komisi

Členové souhlasí s předběžným rozdělením činnosti komise tak, jak bylo uvedeno v návrhu programu.

  • Seznamy a adresáře rozhodčích včetně záznamů školení, seminářů a doškolování, aktualizace – komunikace s krajskými KR – Jaroslav Benák

    Poznámky, vyplývající z diskuze k tématu:

    Všechna školení, doškolení a semináře (dále pro tento zápis jen akce), pořádaná jednotlivými kraji budou oznámena s předstihem, aby mohla být inzerována minimálně na webových stránkách ŠSČR a byla tak umožněna lepší spolupráce mezi jednotlivými kraji a větší využití akcí. V případě, že tento postup nebude používán, nebudou absolventi zařazování do přehledů a adresářů.

    Informace o průběhu všech akcích (prezenční listiny, zkouškové otázky a jejich výsledky, konkrétní dotazy, problémy atp.) budou předány p. Benákovi, který je po zpracování předá p. Krejnickému, předsedovi organizační komise ŠSČR, která zajistí jejich zpracování a zařazení do celostátního adresáře.

    Sunek pošle Benákovi adresář předsedů krajských komisí.

  • Překlady pravidel a ostatních podkladů a komunikace s FIDE – Richard Fischl

    Poznámky, vyplývající z diskuze k tématu:

    Fischl pošle dodatek k pravidlům FIDE Sunkovi ke zveřejnění na webu

    FIDE bude požádána o výklad pravidel v oblasti „dokončený tah“ – po zmačknutí hodin a možná oprava tahu dle čl. 4.6 před zmačknutím hodin - také v návaznosti a přiměřenosti pro bleskový šach – nemožný tah je dokončen až po zmačknutí hodin, ale lze jej předtím opravit, když je již figura puštěna?

  • Příprava školení a seminářů rozhodčích nejvyšších tříd (IA, FA, ÚR, I) – Josef Lácha

    Poznámky, vyplývající z diskuze k tématu:

    Členy komise bylo konstatováno, že byl p. Láchou vytvořen velmi solidní základ zkouškových otázek a odpovědí (poprvé použit na školení I. tř. v Rychnově), který je třeba dále rozvíjet a rozšiřovat.

    Cílem je takový soubor, který bude vyvěšen na webu a bude členěn pro akce jednotlivých tříd rozhodčích (III., II. a I. třída), rozsah bude takový, aby bylo možno pro každou akci vybírat z jednotlivých témat požadovaný počet otázek. Důraz bude kladen mimo znalostí pravidel a řádů také na praktické příklady ze šachového života. Lácha spolu s Fuksíkem projedná možnost rozšířit tento seznam otázek o soubor, vypracovaný pány Hurtou a Buchníčkem.

  • Dokončení pořádku v seznamech, zejména z oblasti Moravy – Jakub Fuksík

    Poznámky, vyplývající z diskuze k tématu:

    Vzhledem k písemné omluvě p. Fuksíka a jeho souhlasem s „přidělením“ této části práce komise nebylo dalších připomínek.

    Sunek prověří připomínky, zaslané na jaře 2005 a jejich začlenění do adresáře

  • Koncepce, Statut R, jmenování a návrhy (ÚR, FA, IA) – Bohumír Sunek

    Poznámky, vyplývající z diskuze k tématu:

    Návrh p. Fischla k projednání zrušení III. tř. R – bude součástí dalších jednání

    Stanovit pravidelné termíny k zasílání podkladů.

Ad. 3) Statut rozhodčích, návaznost na Ekonomickou směrnici svazu

Sunek ve spolupráci s Benákem (dle jeho nabídky) zpracuje a rozešle členům komise návrh na úpravy Statutu R – m.j. zařazení FA, oddělení Směrnice od Statutu, zpřesnění některých formulací apod.

Termín: do 15. listopadu

Zároveň připraví návrh změn a dopracování do Ekonomické směrnice ŠSČR –m.j. poplatek za FA.

K tomuto tématu bude přiřazen návrh rozpočtu na příští rok

Termín: do 15. listopadu

Ad. 4) Jmenování nových ÚR

Komisi došly 4 návrhy: Miroslav Hurta, Petr Buchníček, Oldřich Sládek, Petr Herejk

Členové komise se postupně vyjádřili k jednotlivých návrhům a po projednání byly všechny návrhy schváleny. Sunek předá výše uvedeným rozhodčím jmenovací certifikát a nechá upravit adresář.

Termín: do 15. listopadu

Komise dále konstatovala, že nedošly žádné návrhy na projednání titulů FA a IA.

K tomuto tématu je dále nutné prověřit akceptaci schválených návrhů (Surma) a projednat aktualizaci seznamu IA na FIDE. Ve spolupráci s generálním sekretářem ŠSČR zajistí Sunek

Termín: do 15. listopadu

Ad. 5) Výklady pravidel

  • V části C. Pravidel FIDE – bleskový šach, platných od 1. 7. 2005, byla prokonzultována situace, kdy jeden hráč má pouze krále a jeho soupeř zřejmou materiální převahu – např. krále a dámu. Komise rozhodčích ŠSČR k této situaci podává tento výklad: Pokud hráč s dámou udělá nemožný tah, byl komisí rozhodčích přijat výklad, že reklamující hráč, který má pouze krále, může reklamovat jen remízu, nikoliv výhru nemožným tahem soupeře.

  • MOBIL - V Pravidlech FIDE je v čl. 12.2.b zcela jasně uvedeno:

    „ Je přísně zakázáno nosit do hracího prostoru (viz 12.5.) mobilní telefony nebo jiné elektronické komunikační prostředky, neschválené rozhodčím. Jestliže v hracím prostoru v průběhu hry zazvoní hráčův mobilní telefon, pak tento hráč partii prohrává. Bodový zisk soupeře určí rozhodčí.“

    Vzhledem k možným nejasnostem projednala KR různé situace (např. co je to elektronický komunikační prostředek, co může být považováno za „zazvonění“ telefonu, jak schvalovat apod.) a využila také semináře rozhodčích nejvyšších tříd, předcházejícího přímému jednání KR, k získání názorů kvalifikovaných a zkušených rozhodčích.

    Je nutné seznamovat hráčskou, funkcionářskou i laickou veřejnost maximální měrou se skutečností, že jakékoliv používání, zvonění, vibrování, blikání apod. elektronických komunikačních přístrojů (iPod, mobil, PDA, notebook atd.) za prvé ruší hráče a za druhé může být specifikováno jako pomůcka pro partii, zakázaná článkem 12.2.a. se všemi důsledky z toho vyplývajícími (již dnes existuje možnost v mobilním telefonu mít uloženu šachovou hru s úrovní cca 2 200 ELO).

    Komise vzala v úvahu i skutečnosti, které dosud nelze v našich podmínkách zajistit - např. převzetí všech takovýchto zařízení do trezorové úschovy atp.

    Pro samotnou hru a chování hráčů a rozhodčích, podává komise rozhodčích tento výklad:

    Všechny vnesené elektronické komunikační prostředky je nutné před započetím hry oznámit rozhodčímu, který je schválí. V případě, že rozhodčí neschválí tyto prostředky (například z důvodů, že nejdou vypnout, hlasitě oznamují příchozí zprávy, zvukovým znamením oznamují vybité baterie aj.) je třeba ve spolupráci s pořadatelem (právní odpovědnost!) zajistit jejich řádné uschování. (Poznámka: Po vyjmutí baterií si asi nelze představit, že něco nejde vypnout)

    Pokud rozhodčímu před začátkem oznámí hráč, že z velmi vážných důvodů, jejichž posouzení je na rozhodčím (např. nutná dosažitelnost lékaře, bezpečnostních složek, signalizace vloupání, rodinné důvody atp.) je možné povolit ponechání pouze mobilního telefonu v zapnutém stavu na tichý (tj. bez zvonění, pípání nebo případně jiných zvuků) chod a uložení na místo, kde nebude nijak rušit soupeře ani ostatní hráče (např. blikáním nebo vibrací na stole u šachovnice). U funkcionářů a hostů je nutné telefony vždy vypnout.

    V případě, že se telefon rozezní v tašce nebo bundě atd. ( a nikdo se k němu nehlásí) komise doporučuje, pokud je to možné, zmíněnou věc spolu s pořadatelem, případně kapitánem družstva přemístit na místo u rozhodčího a vyčkat konce utkání. Poté situaci řešit zapsáním rozhodnutí do zápisu.

    Do zápisu o utkání je nutné poznamenat, kteří z hráčů a z jakých důvodů měli povoleno mít zapnutý mobil.

    Nelze samozřejmě postihnout všechny možné situace, vzniklé a vznikající s rozvojem techniky, je tedy třeba opravdu používat Pravidla FIDE a jejich ustanovení v Předmluvě, zejména věta třetí a čtvrtá.

Komise předpokládá, že tento výklad bude, stejně jako pravidla, schválen VV ŠSČR a poté uveřejněn na webových stránkách svazu a rozeslán na jednotlivé krajské komise k zabezpečení jednotného výkladu. Předložení zajistí na příští schůzi Sunek.

Ad. 6) Různé – Komise kladně hodnotila seminář R nejvyšších tříd, který se uskutečnil před jednáním KR v průběhu dopoledních hodin na Strahově a kde členové komise vystupovali jako lektoři s novinkami v Soutěžním řádu, činnosti rozhodčího, změnách v Pravidlech FIDE i seznamování rozhodčích s novou technikou – digihodiny, informace o elektronických šachovnicích apod. Účast celkem 33 rozhodčích IA, Ú a I. třídy dala předpoklad k získání kvalitních názorů a jejich sjednocení zejména na konkrétní situace, které se vyskytly nebo které mohou nastat (mobil).

Informace na webových stránkách ŠSČR byla vyvěšena včas mezi aktualitami, jen s drobným problémem, že se při návalu nových informací, zejména z mistrovství světa, posunula právě před konáním akce do nižších, již nezobrazovaných úrovní. Ale je to forma, jak dnes dát vědět všem potřebné informace.

Zapsal: Sunek