Aktuality z MČR 2009

Předposlední den děčínského šampionátu přinesl rozuzlení v kategorii žen, avšak jak v kategorii mužů tak juniorů vše zůstává na posledním kole. Mezi muži vede Robert Cvek s 6,5 body před trojicí Šimáček, Talla, Mirumian s 6 body. Mezi juniory je ve vedení dvojice Jan Krejčí, Cyril Ponížil (oba své partie 10. kola vyhráli) se 7,5 body, již s bodovým náskokem před třetím Vojtěchem Rojíčkem.

Zítřejší poslední 11. kolo začíná již v 10,00 h.

Související odkazy:


V první finálové partii MČR žen mezi Lucií Jínovou a Kateřinou Čedíkovou vyhrála ve věžové koncovce s černými hrající Čedíková a v zítřejší druhé partii ji k zisku titulu stačí remíza. V MČR mužů vedoucí Cvek remizoval s Konopkou a k jeho stíhání se vydali Pavel Šimáček, který černými nečekaným přepadem krále porazil Pláta, a Vigen Mirumian, který krásným útokem vyšperkovaným obětí dámy porazil Poláka. Dvě kola před koncem mají na Cveka půlbodovou ztrátu. Mezi juniory se po dnešním dvoukole na čele usadila dvojice Krejčí, Ponížil půlbod před Rojíčkem.


Ve finále MČR žen se střetnou Lucie Jínová s Kateřinou Čedíkovou. Rozhodly o tom dnešní děčínské partie. Nejprve Lucie Jínová z pozice síly remizovala s Hanou Kubíkovou a do finále postoupila po výsledku 1,5 - 0,5. O druhé postupující musely rozhodnout až tie-breaky, neboť po výhře Evy Kulované ve druhé partii byl stav zápasu 1 - 1. V tie-breakových rapid partiích dokázala postup do finále pro sebe "urvat" Kateřina Čedíková v poměru 1,5 - 0,5. Ve vedení MČR mužů se osamostatnil Robert Cvek.

Využil výhodu bílých kamenů a porazil Rausise, a protože jeho největší konkurent Petr Velička nečekaně klopýtl a prohrál s Michalem Konopkou, je Robert Cvek ve vedení s 5,5 body a jednobodovým náskokem před čtveřicí Velička, Talla, Šimáček, Mirumian.

Mezi juniory se po 7. kole dostal do samostatného vedení po výhře černými nad Lukášem Vlasákem Cyril Ponížil s 5,5 body. O půlbod zpět je Jan Krejčí, který remizoval s Vojtěchem Rojíčkem, a Lumír Mrázek (po výhře nad Janem Oreským). Další exčlen vedoucí skupiny Lukáš Klement prohrál s Jaroslavem Burešem a na čelo ztrácí 1 bod.


Obě první semifinalové partie M ČR žen skončily překvapivě - Kateřina Čedíková zaskočila černými kameny Evu Kulovanou obětí figury a vyhrála v 25. tahu a Lucie Jínová využila bílými výhodu dvojice střelců k výhře nad Hanou Kubíkovou. V MČR mužů své partie vyhrály Plát (nad Studničkou) a Polák (nad Medunou) a vzhledem k tomu, že ostatní partie vítěze neměly, je stále ve vedení dvojice Velička, Cvek. O největší překvapení mezi juniory se postaral Oreský, který porazil Rojíčka. Partie dvou vedoucích Krejčího a Klementa skončila remízou, a protože remizoval také Ponížil (s Cuhrou), vede po 6. kole trojice Krejčí, Klement, Ponížil se 4,5 body.


Neděle rozhodla o složení semifinálových dvojic MČR žen. V něm se střetnou Hana Kubíková s Lucií Jínovou a Eva Kulovaná s Kateřinou Čedíkovou. Ze skupiny A postoupily Lucie Jínová a Eva Kulovaná (obě 2 body), z 1. místa postupuje po tie-breaku Kulovaná. Z 1. místa skupiny B postoupila se 2 body Hana Kubíková, o druhé postupující se rozhodovalo mezi Čedíkovou a Folkovou v tie-breku, který v poměru 1,5 - 0,5 vyhrála Kateřina Čedíková. Všechny partie 6. kola mužů skončily remízou, v čele tak zůstává dvojice Velička, Cvek. Mezi juniory všichni čtyři vedoucí hráči své partie vyhráli, pořadí na čele (1.-4. Krejčí, Klement, Ponížil, Rojíček) tak zůstává nezměněno.


V sobotním 5. kole MČR mužů vyhrál Meduna v miniaturce nad Rausisem, ostatní partie (Talla - Cvek, Velička - Šimáček, Konopka - Polák, Štoček - Studnička a Plát - Mirumian) skončily remízou. Sobotní dvoukolo žádně zamíchalo pořadím mezi juniory - v čele je po 4. kole hned čtveřice hráčů se 3 body - Klement, Rojíček, Ponížil a Krejčí. Ženy mají za sebou dvě ze tří partií základních skupin. Ve skupině A se zdá být jasno - vedou Jínová s Kulovanou s 1,5 bodem a bodovým náskokem před Eretovou a Pirklovou. Ve skupině B je situace složitější - vede Kubíková (1,5 bodu) před dvojicí Hitzgerová, Folková (1 bod) a Čedíkovou (0,5 bodu).

V neděli 15.2.2009 se od 9,00 hod. hraje 3. kolo základních skupin žen, odpoledne od 15,00 h. se hraje 6. kolo mužů, 5. kolo juniorů a případné tie-breky žen.


Do vedení Mistrovství ČR mužů se po 4. kole dostala dvojice Velička, Cvek (oba 3 body). Velička černými porazil Poláka a Cvek přehrál Pláta. Výsledky dalších partií: Rausis - Štoček 0,5 - 0,5, Šimáček - Talla 0,5 - 0,5, Mirumian - Meduna 1 - 0, Studnička - Konopka 1 - 0. Mezi juniory je po 2. kole ve vedení dvojice Krejčí, Ponížil (oba 2 body).

Rozlosováno bylo také Mistrovství ČR žen. Ve skupině A si jedničku vylosovala Lucie Jínová, 2. Jana Eretová, 3. Eva Kulovaná a 4. Hana Pirklová. Ve skupině B má č. 1 Hana Kubíková, 2. Kateřina Čedíková, 3. Martina Folková a 4. Gabriela Hitzgerová. Rozlosování a výsledky základní skupiny A naleznete na http://www.chess-results.com/tnr19478.aspx?lan=1, výsledky základní skupiny B na http://www.chess-results.com/tnr19480.aspx?lan=1

Zítra v sobotu 14.2.2009 se od 9,00 hod. hraje 1. kolo základních skupin žen a 3. kolo juniorů, odpoledne od 15,00 hod. se hraje 5. kolo mužů, 4. kolo juniorů a 2. kolo základních skupin žen.


Největším překvapením 3. kola Mistrovství ČR mužů je vítězství Vladimíra Tally nad Tomášem Polákem. Vítězství vybojoval Petr Velička nad Tomášem Studničkou a Igors Rausis černými nad Michalem Konopkou. V 1. kole MČR juniorů je největším překvapením výhra 11. nasazeného Lukáše Klementa nad dvojkou Vojtěchem Rojíčkem. Výhrou vstoupil do turnaje největší favorit Jan Krejčí stejně tak jako nasazená trojka Cyril Ponížil.

Ostatní dnešní partie obou kategorií skončily remízou. Po 3 kolech v MČR mužů je ve vedení čtveřice Velička, Rausis, Cvek a Šimáček.

Zítra v pátek 13. 2. 2009 hrají muži 4. kolo, junioři 2. kolo.


Ve druhém kole Robert Cvek porazil Eduarda Medunu a Tomáš Studnička vyhrál nad Vladimírem Tallou, partie Plát - Štoček, Mirumian - Konopka, Rausis - Velička a Polák - Šimáček skončily remízou. Na čele jsou s 1,5 body Robert Cvek a Pavel Šimáček. Rozlosována byla také soutěž juniorů, startovní číslo 1 si vylosoval největší favorit Jan Krejčí.

Kompletní startovní listinu Mistrovství ČR juniorů 2009 včetně rozlosování všech kol naleznete na http://www.chess-results.com/tnr19385.aspx?lan=5.


Jediné vítězství prvního kola Mistrovství ČR mužů v Děčíně zaznamenal Pavel Šimáček nad Tomášem Studničkou, ostatní partie - Polák - Cvek, Talla - Rausis, Velička - Mirumian, Konopka - Plát i Štoček - Meduna - skončily dělbou bodu.

V dnešním 2. kole se od 15,00 h. střetnou tyto dvojice: Cvek - Meduna, Plát - Štoček, Mirumian - Konopka, Rausis - Velička, Studnička - Talla a Polák - Šimáček.


Los přidělil jednotlivým účastníkům Mistrovství ČR mužů tato startovní čísla: 1. Polák, 2. Šimáček, 3. Talla, 4. Velička, 5. Konopka, 6. Štoček, 7. Meduna, 8. Plát, 9. Mirumian, 10. Rausis, 11. Studnička, 12. Cvek. V 1. kole hrají tyto dvojice: Polák - Cvek, Šimáček - Studnička, Talla - Rausis, Velička - Mirumian, Konopka - Plát, Štoček - Meduna.


Rozlosování dalších kol naleznete na http://www.chess-results.com/tnr19388.aspx?lan=5


Mistrovství České republiky se v letošním roce koná v rekonstruovaných prostorách děčínského zámku. Zámek Děčín, ležící na skalním ostrohu nad soutokem Labe a Ploučnice, patří mezi nejvýznamnější historické památky severních Čech. Na Mistrovství České republiky mužů bude nejvýše nasazený Jiří Štoček (Ostrov n. Ohří). V současnosti čtvrtý hráč na žebříčku a největší favorit soutěže. Mezi ženami bude o titul bojovat osm žen. Velkou favoritkou a zároveň nejvýše nasazenou bude Eva Kulovaná (ŠK Gordic Jihlava).

Mistrovství České republiky se v letošním roce koná v rekonstruovaných prostorách děčínského zámku. Zámek Děčín, ležící na skalním ostrohu nad soutokem Labe a Ploučnice, patří mezi nejvýznamnější historické památky severních Čech. Během staletí sloužil jako opěrný bod českého knížete, vojenská pevnost či sídlo několika významných rodů. Mezi jeho návštěvníky nalezneme řadu slavných osobností, od evropských panovníků až po umělce. Např. Fryderyk Chopin zde zkomponoval svůj známý valčík As-dur, zvaný Děčínský. Díky rozsáhlé rekonstrukci se dnes zámku navrací jeho bývalá krása. Návštěvníci se mohou projít bývalým apartmá majitele zámku, potěšit se krásným výhledem na město a nechat se okouzlit neopakovatelnou atmosférou Růžové zahrady. Pokud se chce kdokoliv blíže seznámit s historii děčínského zámku pak lze na stránkách www.zamekdecin.cz či přímo zámek navštívit a potěšit se šachovou hrou.

Ve spolupráci s teplickými šachisty se pravidelně na jejich stránkách budete moci seznamovat s průběhem turnaje. Samozřejmě rádi uvítáme šachisty jako návštěvníky přímo v hracím sále či v dalších prostorách, kde je zároveň díky IM Jindřichu Traplovi možnost si popovídat o průběhu jednotlivých zajímavých partií a zároveň se pokochat krásným výhledem na řeku Labe. Dík patří i Statutárnímu městu Děčín, který převzal záštitu nad turnajem a vrátil tak do Děčína opět šachový turnaj vysoké kvality ( mnozí z Vás si jistě ještě pamatují známe šachové Primáty města Děčína). Doufáme že navážeme na úspěšné turnaje minulých let a samozřejmě na snahu šachistů celého ústeckého kraje přivést vrcholné turnaje na území kraje.

Na Mistrovství České republiky mužů bude nejvýše nasazený Jiří Štoček ( Ostrov n. Ohří). V současnosti čtvrtý hráč na žebříčku a největší favorit soutěže. Mezi dalšími favority v boji o titul budou patřit Tomáš Polák (ŠK Zlín) a Robert Cvek (1.Novoborský ŠK). Nejmladším účastníkem bude Vojtěch Plát (TŽ Třinec) a zástupcem šachistů z ústeckého kraje je Tomáš Studnička - hráč ŠK Litoměřice. Bohužel titul nebude obhajovat Vlastimil Babula, který v současnosti očekává přírůstek v rodině.

Mezi ženami bude o titul bojovat osm žen. Velkou favoritkou a zároveň nejvýše nasazenou bude Eva Kulovaná (ŠK Gordic Jihlava). Samozřejmě boj o finálovou čtyřku bude napínavý neboť zbývající část pole je dost vyrovnaná. V kategorii juniorů, kde se zároveň bojuje o přeborníka H 18 a H 20, bude největším favoritem Jan Krejčí z Tatranu Litovel. Ten by se svou výkonností byl i těžkým soupeřem pro mnohé hráče v kategorii mužů. I v této kategorii má ústecký kraj svého zástupce - je jím Lukáš Klement z šachového oddílu ŠK Most.

Turnaj poslouží též i jako setkání předsedů krajských šachových svazů, kteří jsou pozváni do Děčína dne 14.2.2009. Mimo sportovní část proběhnou v reprezentativních prostorách zámku dvě zajímavé přednášky - Vlastimil Sejkora bude 16.2.2009 od 13:30 hod. vyprávět o Děčíně a šachových legendách.

Jak víte z minulosti, Děčínem prošla řada známých šachových legend - mezi nimi můžeme jmenovat známého šachistu Lilienthala. Dalším zajímavým tématem bude i přednáška o příčinách a vývoji globální finanční krize. Přednášku bude mít prorektor VŠFS RNDr. Petr Budinský, Csc. Přednáška se bude opět konat na děčínském zámku 18.února 2009 od 13:30 hod.

Na závěr lze jen podotknout, že v současné době děčínský zámek patří k nejnavštěvovanější památce v ústeckém kraji a i Vy, kteří čtete tento článek, se někdy do Děčína na zámek přijeďte podívat, když se Vám to nepodařilo v době šachových bojů.