Přeborníky Vojtěch Plát, Tereza Olšarová a Tomáš Kraus

Přes velkou nepřízeň počasí proběhlo v sobotu 15. 12. 2012 v Praze Mistrovství České republiky v bleskovém šachu za téměř kompletní účasti všech přihlášených. Chci za to jménem ŠSĆR všem účastníkům poděkovat, největším úspěchem letošního mistrovství je to, že jejich přesun po zledovatělých silnicích proběhl bez významného karambolu.

Kategorie mužů - Turnaj České pojišťovny:

Do finálového pavouka se ze základní třináctikolové soutěže s jistotou probojovali Viktor Láznička a Vojtěch Plát. O zbývající dvě postupová místa bojovalo v závěrečném kole ještě 5 šachistů, rozhodovalo nakonec až pomocné hodnocení. To bylo příznivé Davidu Navarovi a Tomáši Polákovi, za branami finále naopak skončil Miloš Jirovský. Pořadí základní části rozhodlo o složení semifinálových dvojic.

Láznička prošel do finále hladce, vyrovnaný dramatický souboj Navary s Plátem rozhodl až doplňkový "armagedon", ve kterém Navara hrající bílými figurami nedokázal zvítězit a to otevřelo cestu do finále jeho soupeři. Vojtěch Plát měl svůj den, hrál velmi dobře a dokázal ve finále překonat i druhého z našich špičkových reprezentantů. Mistrovský titul získal zcela zaslouženě. Souboj o bronzovou medaili pro sebe po dalším vyrovnaném boji rozhodl Navara, kterému se tentokrát v doplňkovém armagedonu bílými podařilo zvítězit.

Láznička 2
Láznička ½
Polák 0    
Plát
Navara  
Plát  
Plát  
 
Polák 1
Navara
  Navara 2  

Kategorie žen - Turnaj Czechoslovak Real:

Suverénkou základní části soutěže žen byla Martina Marečková, o další místa ve finále však probíhal napínavý boj až do poslední sekundy. Karolína Olšarová si postup vybojovala v přímém souboji s Věrou Medunovou. Eva Kulovaná a Tereza Olšarová získaly zbývající dvě finálová místa díky lepšímu pomocnému hodnocení před mohutně finišující Silvií Orságovou.

Semifinálovým sítem prošla Eva Kulovaná do finále s jistotou, ve druhém souboji se od Marečkové odvrátila štěstěna, výhra v doplňkovém armagedonu posunula do finále Terezu Olšarovou. A armagedon rozhodl i dramatické finále. Zručnost v této speciální verzi bleskového šachu umožnila Tereze Olšarové obhájit lonský mistrovský titul. Bronzovou medaili si vybojovala její mladší sestra Karolína Olšarová.

Marečková 1
T. Olšarová 2
T. Olšarová 2    
T. Olšarová
Kulovaná 2  
Kulovaná 1  
K. Olšarová 0  
 
Marečková 0
K. Olšarová
K. Olšarová 2  

Kategorie mládeže H18:

Zatímco v ostatních kategoriích favorité do finále přes řadu šrámů přece jen postupovali, mezi juniory papírové předpoklady neměly velkou váhu. Napínavý průběh s řadou zvratů stanovil vítězem základní části teprve čtrnáctiletého Jakuba Půlpána, také jen o rok starší Ondřej Toman do finále postupoval s nečekanou jistotou. Čest favoritů ve finále hájili Tomáš Kraus a Tadeáš Baláček, který stihl postup až na poslední chvíli, ačkoliv po 7. kole soutěž vedl s plným bodovým ziskem a výrazným bodovým náskokem.

V semifinále Kraus zkušenou hrou překonal Tomana, druhým finalistou se stal nečekaně suverénně Půlpán. Tomáš Kraus své zkušenosti naplno uplatnil i ve finále a stal se zaslouženě držitelem zlaté medaile. Smolná nejistota neopustila Baláčka ani ve finále, z bronzové medaile se radoval Ondřej Toman.

Půlpán 2
Půlpán 0
Baláček 0    
Kraus
Toman ½  
Kraus 2  
Kraus  
 
Baláček 0
Toman
  Toman 2