Změny v žádostech o dotace MŠMT na rok 2012

V souvislosti s vyhlášením Programů státní podpory sportu pro nestátní neziskové organizace (NNO) pro rok 2012 a uveřejněním Státní podpory sportu pro rok 2012 na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, vás informujeme, že na základě podmínek stanovených ve vyhlášených programech došlo k zásadní změně ve způsobu předkládání žádostí o poskytnutí neinvestičních dotací.

U programů III – Všeobecná sportovní činnost a IV. - Údržba a provoz sportovních zařízení, je nutné, aby jednotlivé TJ/SK (subjekty s vlastním IČ) své požadavky o poskytnutí neinvestičních dotací uplatnily pouze prostřednictvím nestátní neziskové organizace s celostátní působností zajišťující celoroční sportovní činnost, tedy příslušného národního sportovní svazu (v našem případě ŠSČR). Žádosti o poskytnutí neinvestičních dotací nemohou být, tak jako dosud, předkládány za ČSTV centrálně za všechny sdružené subjekty. V případě, že jsou akce - projekty multisportovní, vybere si TJ/SK pouze jeden národní svaz, u kterého svůj požadavek uplatní.

Údaje, které národní sportovní svaz (ŠSČR) potřebuje v programech III a IV mít od svých TJ/SK k dispozici, aby mohl zpracovat požadavky do své oficiální žádosti na MŠMT o poskytnutí dotace, jsou minimálně:

- kraj působení
- sportovní odvětví
- zkratka příslušného sportovního svazu
- název TJ/SK
- IČ TJ/SK
- adresa TJ/SK
- bankovní spojení TJ/SK – název banky číslo účtu a kód banky
- jména statutárních zástupců
- kontaktní údaje – telefon, mobil, email
- vymezení projektu
- u programu IV vlastnický vztah TJ/SK k majetku (vlastník, nájemce, vypůjčitel)
- údaj o hodnotě majetku
- velikost členské základny
- součet vybraných členských příspěvků za rok 2011 s rozdělením na mládež a dospělé
- celkové náklady uplatňované akce-projektu, na kterou žádá prostředky
- výši požadavku na státní dotaci.

Tyto povinné údaje lze vyplnit do následujících tabulek:

Tabulka pro program III
Tabulka pro program IV

Pokud se TJ/SK rozhodne pověřit Šachový svaz České republiky k úkonům nutným pro poskytnutí dotace ze státního rozpočtu, musí výše uvedené vyplněné tabulky (pro každý program - III nebo IV - zvlášť) doručit na Šachový svaz České republiky (e-mail: chess@cstv.cz, v kopii na marek.vokac@chess.cz.) nejpozději do 15. 9. 2011, aby ŠSČR mohl předložit zpracované žádosti na MŠMT nejpozději do 30. 9. 2011, což je konečný termín pro předložení žádostí národními svazy na MŠMT.

Další důležité informace:

- pro příjemce státní dotace platí v roce 2012 bez výjimky povinnost vést podvojné účetnictví ve smyslu zákona o účetnictví 563/1991Sb

- o dotaci mohou žádost pouze občanská sdružení a nikoliv obchodní společnosti

- žádost nesmí být podána duplicitně jinak hrozí reálné nebezpečí vyřazení žádosti

- jedná se o neinvestiční dotaci, je tedy nutné vyvarovat se záměny s investičními projekty

- dotace se poskytují maximálně do výše 70% rozpočtovaných nákladů s tím, že při vyúčtování budou vykázány i vlastní náklady (minimálně ve výši 30%)

- na přidělení dotace nevzniká jednotlivým TJ a SK uplatněním požadavku žádný nárok. O přidělení a výši dotace, po zpracování a předložení žádosti na MŠMT příslušným národním sportovním svazem, rozhoduje MŠMT.

Další informace o změnách ve způsobu podávání žádostí o státní podporu v roce 2012 naleznete v mimořádném vydání zpravodaje ČSTV.