Jubileum Elišky Richtrové

Dne 1. července slaví životní jubileum - padesátiny naše velmistryně Eliška Richtrová. Chtěl bych jí za sebe i za všechny naše šachisty srdečně pogratulovat. Popřát pevného zdraví, úspěchů a štěstí v osobním životě i za šachovnicí. Ať se Ti daří, Eliško!

Eliška Klímová – Richtrová byla v 80. letech nejen jasně nejlepší československou hráčkou (titul přebornice získala v letech 1979, 1980, 1981, 1982 a 1988), ale úspěšně reprezentovala i na mezinárodní scéně. Zvítězila v řadě turnajů, startovala na olympiádách. V mezipásmových turnajích v průběhu osmdesátých let atakovala postupové pozice. Hrála zdravě, racionálně, byla takticky vynalézavá. V roce 1990 se Elišce konečně splnil její největší sportovní sen. Na mezipásmovém turnaji v Azově obsadila 3. místo a vybojovala si postup do elitního turnaje kandidátek. Ten se konal ještě téhož roku v gruzínském Boržomi a Eliška se ocitla ve společnosti exmistryně světa Nony Gaprindašvili, budoucí mistryně světa Xie Jun, vicemistryň světa Ioseliani a Achmylovské a dalších hvězd ženského šachu. Dosáhla tím jednoho z největších úspěchů našeho šachu.

V 90. letech Eliška postupně odchází od aktivní hráčské kariéry, dává přednost zaměstnání a rodině, turnajů se zúčastňuje jen velmi sporadicky. Šachy ale hrát nezapomněla a když čas od času nastoupí k nějakému zápasu, musí se mít soupeři na pozoru! V roce 2006 se například stala ve Znojmě mistryní republiky v rapid šachu. V minulém roce nás po letech znovu reprezentovala na šachové olympiádě v Drážďanech. Bylo to její poslední šachové slovo?

Přpomeňme si její šachovou tvorbu krátkou ukázkou z již zmíněného mezipásmového turnaje v ruském Azově. Shodou okolností jsem byl na tomto turnaji sekundantem Elišky. Pamatuji se, s jakým odhodláním se pustila do splnění vytyčeného úkolu – skončit do třetího místa a postoupit do turnaje kandidátek. Zprvu se vše vyvíjelo velmi dobře, Eliška nasadila hned od startu vysoké tempo a po 9. kole vedla s grandiózním výsledkem 7,5 z 9. Na štítě zůstaly další aspirantky postupu – Arachamija, Mádl, Brustman, Čeljuškina. Pak přišla slabší chvilka – v 10. kole místo zvýšení náskoku nečekaná prohra s nejslabší hráčkou turnaje Američankou Finegold a hned v dalším utkání porážka od nebezpečné Číňanky (dnes hrající za Nizozemí) Peng. Místo klidné remízové plavby do postupového přístavu bylo potřeba ve zbývajících kolech ještě minimálně jeden plus udělat. Šance se naskytla ve 14. kole v klíčové partii s domácí Prudnikovou, která sama musela vyhrát. Atmosféra byla tehdy napjatá do maxima...

Prudnikova,Světlana (2265) - Richtrová,Eliška (2355) [E82]
Interzonal (Women) Azov (14), 1990
[Michal Konopka]

Ruská hráčka (dnes reprezentující Srbsko) získala v předcházejícím průběhu převahu v centru, Eliška hraje na protihru - má pod kontrolou "a" sloupec a i pěšec h3 otravuje bílé život. V případné koncovce může sehrát svoji roli i volný "c" pěšec. Proto Prudnikova neotálí a přistupuje k aktivním operacím. 26.f4 Jeg4 27.e5!? jedině hůře by mohla stát bílá po 27.Jxg4 Sxg4; možné bylo ale 27.Jxh3 - takové zbabělé tahy ovšem Ruska nedělá a vrhá se do zápletek 27...dxe5 28.fxe5 Sh6! Eliška se nenechává zahanbit a přechází do protiútoku! 29.De1

29...Se3! správný tah v ostré pozici, udržující dynamickou rovnováhu. O slovo se hlásí oboustranná časová tíseň, kdo bude mít lepší nervy? 30.Sxe3 Jxe3 31.exf6 Db6! 32.Dd2 další možností bylo 32.Jfe4 Jxf1+ 33.Kxf1 Dd4 34.Sf3 Sf5 s komplikovanou pozicí. 32...Jxf1 33.Sxf1 Dxf6 34.Jxh3? a Prudnikova nevydržela napětí a chybuje. Po správném 34.Jfe4 De5 35.d6 vznikala složitá pozice s přibližně vyrovnanými šancemi. 34...Sxh3! takovou šanci si Eliška vzít nenechá. 35.Sxh3 Va1+ 36.Jd1 36.Kg2 Df1 mat! 36...Df3 a bílá se vzdala. Cesta do turnaje kandidátek byla otevřená!


Michal Konopka