Mitropa Cup 2009: Vítězí Chorvati, Češi šestí

Konečným vítězstvím Chorvatů skončil ve slovinské Rogačce Slatině letošní Mitropa Cup. Druhé místo obsadili Italové a třetí skončili po prohře se Slovenskem v posledním kole dlouho vedoucí Maďaři. Český tým zakončil své účinkování na turnaji výhrou nad Švýcarskem a obsadil celkové 6. místo.

V českém týmu zářil teprve šestnáctiletý Jan Krejčí, který při své premiéře v seniorské reprezentaci uhrál po výborných výkonech 6,5/9 a splnil dokonce svou první velmistrovskou normu!

Konečné výsledky


Po remízách v 5. a 6. kole s Rakouskem a domácím Slovinskem patří českým reprezentantům v průběžném pořadí 5. místo. Ve vedení je Maďarsko před Itálií a Chorvatskem.

Michal Konopka ve své zprávě z místa konání uvádí, že čtvrteční zápas s favorizovaným Slovinskem se našim hráčům povedl a na šachovnicíh měli více, než ukazuje konečný výsledek 2:2. Poprvé se nehrálo v základní sestavě vzhledem k možnosti splnění velmistrovské normy Jana Krejčího a ze stejného důvodu bude hrát ta samá sestava i v dnešním zápase proti vedoucím Maďarům. Teoretickou šanci na GM normu mají i David Kaňovský s Lukášem Černouškem pokud ve zbývajících třech kolech uhrají 2,5 bodu, Jan Krejčímu stačí na velmistrovský bal o bod méně.

Stránky pořadatelů


Po remíze se silnou Itálií ve 3. kole se českému reprezentačnímu družstvu podařilo v úterním zápase porazit Slovensko a v průběžném pořadí se posunulo na 4. místo pouze s bodovou ztrátou na vedoucí Maďary.

Kapitán Michal Konopka je zatím s účinkováním českého týmu celkem spokojený a nejvíce vyzdvihuje dosavadní výsledky Lukáše Černouška a Jana Krejčího. Za nejvydařenější zápas považuje včerejší výhru nad Slovenskem, kde našim hráčům dobře vyšla příprava. V důležité partii Kaňovský - Mačák zvolil David správně ostrou variantu, ve které černý musí přesně reagovat, což se však nestalo. Na závěr své krátké zprávy ještě informuje o silném večerním vichru v Rogašce Slatině, který na parkovišti před hotelem vyvrátil mohutný strom a zcela zdemoloval auto maďarského kapitána Roberta Rucka.


Ve slovinském lázeňském městě Rogašce Slatině byl o víkendu zahájen tradiční středoevropský pohár družstev Mitropa Cup 2009. Český tým hrající ve složení Martin Petr (2460), David Kaňovský (2473), Lukáš Černoušek (2439), Jan Krejčí (2430) a kapitán Michal Konopka (2450) má po 2. kole na svém kontě jednu výhru a jednu prohru.

Vstup do turnaje se českým hráčům podařil, když v 1. kole porazili své soupeře z Francie nejtěsnějším výsledkem 2,5:1,5. Naopak ve 2. kole prohráli stejným poměrem s favorizovanými Chorvaty. V dnešním 3. kole je čeká silná Itálie na čele s největší hvězdou soutěže talentovaným Fabianem Caruanou (2649).

Mužského turnaje se účastní celkem 10 týmů, kromě ČR ještě Rakousko, Chorvatsko, Francie, Německo, Maďarsko, Itálie, Slovensko, Slovinsko a Švýcarsko. Ratingovým favoritem jsou Němci s průměrným ratingem (2572) před domácími Slovinci (2558) a Italy (2551). Mladý český tým, který dle slov kapitána Michala Konopky přijel do Slovinska především sbírat mezinárodní zkušenosti, je s průměrným ratingem 2451 nasazen na 7. místě.

Souběžně hranou soutěž žen hraje bez účasti českého týmu 8 družstev. Největšími favoritkami jsou Italky s průměrným ratingem (2340) a domácí výběr Slovinsko 1 (2302).


Stránky pořadatelů

Online přenos