Ivančuk - Navara 5,5 - 2,5

O vítězství v zápase ČEZ CHESS TROPHY 2009 mezi Davidem Navarou a Vasilijem Ivančukem rozhodl Ivančuk hned v první nedělní partii (celkově sedmé), ve které černými kameny získal výhodu již v zahájení a Davida od porážky nezachránila ani zajímavá oběť kvality. V osmé partii se pak David Navara snažil černými o snížení nepříznivého stavu, dokonce v koncovce obětoval figuru, remízovou rovnováhu však nenarušil. Zápas tak skončil v poměru 5,5 - 2,5 ve prospěch Vasilije Ivančuka.

Doplníme jen, že vítězem doprovodné soutěže posledního dne "Kvizu z historie českého šachu" se stal sekretář Šachového svazu České republiky František Štross.

ČEZ CHESS TROPHY 2009 nabídla opět českým divákům vynikají možnost vidět v akci nejlepší světové hráče, skvělé komentáře Lubomíra Kaválka a bohatý doplňkový program. Velké poděkování za uspořádání této akce patří Pražské šachové společnosti. Její předseda Pavel Matocha již slíbil pokračování i v roce příští a podle zatím neoficiálních informací by do Prahy k zápasu s Davidem Navarou mohl zavítat mladý Nor Magnus Carlsen.

Další podrobnosti k zápasu včetně průběhu partií naleznete na stránkách pořádající Pražské šachové společnosti.


V páté partii zápasu ČEZ CHESS TROPHY 2009 mezi Davidem Navarou a Vasilijem Ivančukem se prvního vítězství dočkal český reprezentant. Svého slavnějšího soupeře obral o pěšce, převedl pozici do koncovky, ve které efektně pomocí oběti figury doprovodil svého pěšce do dámy. V šesté partii ale Ivančuk opět předvedl své mistrovství, pozičně Davida přehrál, odvrátil všechny hrozby a donutil ho ke kapitulaci. Stav zápasu je 4 - 2 ve prospěch Ukrajince Ivančuka.


Po remíze ve třetí partii a výhře Ivančuka ve čtvrté partii je v polovině zápasu ČEZ CHESS TROPHY 2009 mezi Davidem Navarou a Vasilijem Ivančukem stav 1 - 3 v neprospěch českého reprezentanta.

Především ale ve čtvrté partii si David Navara vytvořil černými výbornou pozici, získal dokonce i pěšce, s nedostatkem času ale nedokázal čelit protihře Ivančuka a místo srovnání stavu zápasu je rozdíl ve skóre dvoubodový.


Po slavnostním zahájení zápasu ČEZ CHESS TROPHY 2009 mezi Davidem Navarou a Vasilijem Ivančukem, kterého se zúčastnili premiér vlády ČR Jan Fischer a generální ředitel ČEZ a.s. Martin Roman, následovala klidné remíza v 1. partii. Po druhé se však třetí hráč světa Ivančuk ujal vedení. S bílými figurami vyšel ze zápletek střední hry s kvalitou více, bezpečně eliminoval všechny náznaky protihry a donutil Davida ke kapitulaci.

Po prvním dnu tak Vasilij Ivančuk vede nad Davidem Nevarou 1,5 - 0,5. Zítra ve čtvrtek 27.5.2009 je od 17,00 na pořadu 3. partie, od 19,00 4. partie. Ještě před tím se v 16,00 hod. mohou diváci těšit na přednášku GM Vlastimila Horta "Šachy a šachisté v době válek".