Šachový festival v Mladé Boleslavi zná své vítěze

V neděli 3. srpna byly v Domě kultury v Mladé Boleslavi vyhlášeny celkové výsledky všech tří festivalových turnajů.

Ve velmistrovském turnaji Doba, a.s. GM CUP zvítězil se ziskem 6/9 Rus Oleg Spirin, který jako jediný během turnaje neokusil hořkost porážky. Druhé místo obsadil se stejným bodovým ziskem, ale s horším pomocným hodnocením Štěpán Žilka a třetí byl s půlbodovou ztrátou Lukáš Černoušek. Velmistrovskou normu se nepodařilo pokořit žádnému z hráčů, naopak i přes prohru v posledním kole si svoji druhou normu mezinárodního mistra z Mladé Boleslavi odváží Vojtěch Plát.

Mistrovský turnaj ČSOB IM CUP vyhrál s bodovým náskokem Němec Sebastian Plischki před Janem Šuráněm a Lotyšem Nikitou Meskovsem. Jan Šuráň měl velkou šanci na zisk normy IM, ale v předposledním kole klopýtl s elově nejslabším hráčem turnaje Zdeňkem Urbanem a bylo po nadějích.

Po dramatickém posledním kole otevřeného HATO FIDE openu se z celkového prvenství radoval Pavel Postupa mladší, kterému výhru v závěrečném kole nad Lotyšem Stepinsem usnadnilo zazvonění soupeřova mobilu. Druhé místo obsadil Jaroslav Záhorbenský a třetí byl Vojtěch Kovář. Favorizovaný Gruzínec Shalamberidze skončil až na 7. místě.

V doprovodném rapid turnaji zvítězil za účasti 29 hráčů Němec Sebastian Plischki před Štěpánem Žilkou a největším překvapením turnaje Viktorem Novotným. Ten si v posledních dvou kolech připsal dvě cenné výhry nad Vojtěchem Plátem a Štěpánem Žilkou.

Kompletní výsledky všech festivalových turnajů naleznete na stránkách pořadatelů.


Šestý ročník šachového festivalu v Mladé Boleslavi, kterého se v letošním roce účastní 56 hráčů ve třech turnajích, vstoupil do své druhé poloviny.

V uzavřeném GM turnaji vede po 5. kole Rus Oleg Spirin s výkonem 4/5 a s bodovým náskokem před čtveřicí Černoušek, Vološin, Plát a Sergejev. Kromě Spirina si stále udržuje šance na zisk velmistrovské normy i Lukáš Černoušek, který má ještě partii z 1. kola s Janem Příborským k dobru. Ke svojí druhé normě IM zatím spolehlivě kráčí čtrnáctiletý Vojtěch Plát, který odremizoval všechny silnější soupeře včetně tří velmistrů a porazil lotyšského outsidera turnaje Kantanse.

Suverénem v uzavřeném IM turnaji je v dosavadním průběhu častý účastník českých turnajů Němec Sebastian Plischki, který v prvních pěti kolech ztratil pouze půl bodu. Druhé místo a šance na IM normu si udržuje mladoboleslavský odchovanec Jan Šuráň se ziskem 4/5.

V otevřeném turnaji za účasti 36 hráčů je po pěti kolech v samostatném vedení Jaroslav Záhorbenský před čtveřicí Rous, Postupa, Kovář, Stepins. Spokojen jistě není hlavní favorit Gruzínec Akaki Shalamberidze (2409), který již ztratil 1,5 bodu za prohru s Pavlem Rychtářem a remízu s vítězem loňského ročníku Miloslavem Jačkem.

Stránky pořadatelů.