Neděle s Kasparovem na Hluboké

V neděli 30. 3. 2008 zavítala na zámek Hluboká nad Vltavou legenda světového šachu Garri Kasparov. K návštěvě jej pozval starosta Hluboké a senátor Tomáš Jirsa a jedním ze spolupořadatelů byl také Šachový svaz České republiky. Znovu se potvrdilo, že Garri Kasparov je výjimečná osobnost, která přitahuje pozornost nejen šachistů, ale i nešachová veřejnosti. Celá akce se tak stala jedinečnou propagací šachu!

Pečlivě připravovaný a do detailu rozpracovaný časový plán vzal za své ještě před vlastním zahájením. Kasparov se ihned po svém příjezdu na Hlubokou po půl dvanácté sešel s prezidentem ČR Václavem Klausem a setrvali v přátelském rozhovoru téměř hodinu, takže tisková konference, plánovaná na 12,00 začala s půlhodinovým zpožděním.

Na tiskové konferenci o setkání s prezidentem Klausem Kasparov řekl: „Prezident Klaus se chtěl dozvědět více o situaci v Rusku, o ruských domácích problémech, a slyšet mé názory na politiku Putinova režimu." Většina dalších otázek novinářů se podle očekávání týkala politiky, Kasparov ve svých odpovědích potvrdil své často velmi ostré názory na současné ruské vedení a k otázce protiraketové obrany v ČR řekl: „Tato otázka je pro většinu Rusů irelevantní a jedná se pouze o politickou hru současného ruského vedení“. V odpovědi na otázku, jak mu v politice pomohla šachová genialita uvedl: „Využívám především svých analytických schopností, které jsem díky šachu hodně zdokonalil.“ Zajímavá byla odpověď na otázku, zda se vrátí k profesionálnímu šachu uvedl: „Kremelská propaganda často zveřejňuje informace, že jsem v politice utrpěl fiasko, a že se vracím k šachu, jenže já jsem svoji profesionální kariéru definitivně zakončil.“ Na dotaz o korespondenčním šachu řekl: „Korespondenční šach s příchodem počítačů ztratil kouzlo. Dnes je to spíše o tom, kdo umí lépe pracovat se šachovými programy a databázemi.“ Během celé tiskové konference Kasparov působil velmi sebevědomým dojmem, plynně při odpovědích přecházel z ruštiny do angličtiny, ale viditelně zaskočen byl tím, že jedna z posledních otázek „Co si slibuje od simultánky?“ nebyla položena jemu, ale jednomu z hráčů simultánky - 17ti letému Jindřichu Mannovi z Tábora. Ten před deseti lety onemocněl pneumokokem a téměř přišel o sluch. „Chtěl bych svojí účastí v simultánce proti mistru světa upozornit na nebezpečí této nemoci," řekl Mann.

Po 45 minutách byla tisková konference ukončena a program pokračoval na zámku simultánkou proti 26 vybraným hráčů, mezi kterými nechyběli ani syn prezidenta republiky Jan Klaus, syn ministra Václav Říman, prezident Šachového svazu České republiky a předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů, Igor Němec, ředitel Dopravních staveb Brno Vlastimil Chládek a další. Při příchodu na simultánku, která začala s více než půlhodinovým zpožděním, si Kasparov důkladně zkontroloval rozesazení soupeřů a již od prvních tahů bylo cítit, že jeho cíl je jediný – vyhrát všechny partie! Od prvních tahů hrál velmi rozvážně, při každém tahu se snažil najít ten nejlepší tah, např. hned nad svým čtvrtým tahem v partii s Vlastimilem Chládkem strávil přemýšlením více než 5 min., a v dalším průběhu nebyly výjimkou ani desetiminutové „prostoje“. Nelze se pak divit, že po dvou hodinách měli hráči odehráno pouhých 15 tahů! Avšak skóre se pohybovalo jen jedním směrem a po 25. průchodu (tj. 25. odehraných tazích) bylo skóre 20 : 0!! Hodně rozpaku mezi přihlížejícími diváky však vzbudila reakce Kasparova v okamžiku, kdy dohrávali poslední čtyři hráči. Dvanáctiletému Vladimíru Duškovi z Hluboké, který však v té době hrál pozici s figurou méně, totiž vyčinil, že podobné pozice se již nehrají a donutil ho tak ke vzdání partie. Závěrečné tři partie s Janem Klausem, Václavem Římanem a Alexandrem Klinkanem dohrával po 5,5 hodinách simultánky. Celkový výsledek simultánky byl jednoznačný 26 : 0.

S vice než dvouhodinovým zpožděním oproti plánu přišel Kasparov do Alšovy galerie mezi početný dav diváků, kteří zde průběh simultánky sledovali na velkoplošné obrazovce a neodradil je ani značný skluz v časovém programu. Sice zde Kasparov nepohovořil o své publikační činnosti (jak bylo původně v plánu), zato ale trpělivě rozdával své podpisy. Křtu knih Kasparova “Jak život napadobuje šachy” a “Moji slavní předchůdci – 4” se za podepisujícího Kasparova ujal senátor Tomáš Jirsa.

Závěr celého programu obstaralo setkání Garri Kasparova s hráči a VIP hosty v hotelu Štekl. Během večera ještě sehrál Garri Kasparov tzv. VIP partii s Martinem Vaculíkem, hráčem 1. Novoborského ŠK. V této partii se bojovalo až do koncovky (nepotvrdily se prognózy, že tato partie skončí rychlou remízou po nabídce ze strany Kasparova), kde Kasparov, i přes výborný výkon Martina Vaculíka, dovedl partii do vítězného konce.