Zdravím,
v open turnaji (90min + 30sec. za tah na celou partii) došlo k situaci, kdy mi hráči přinesli podepsané partiáře, na jednom bylo 1:0 (partiář bílého), na druhém remíza, navíc zapsaná ve tvaru 1:1 (partiář černého, bylo to malé dítě). Na dotaz jakým výsledkem partie skončila mi hráči vysvětlili, že partie skončila tak, že černý beze slova podal bílému ruku, který si podání ruky vyložil jako vzdání partie (měl věž, figuru a několik pěšců proti samotnému králi černého), zatímco černý se domníval, že na šachovnici stojí pat a partie skončila remízou. Partii jsme přehráli a závěrečná pozice nebyla pat. Co s tím?

Hráči se mezi sebou nebyli schopní dohodnout a tak jsme nakonec nechali pokračovat v partii, bílý vyhrál. Bílý také nabízel jako řešení situace sehrání nové partie, což jsem zamítl. Samozřejmě by mně zajímalo jestli je to správné řešení vzniklé situace...
A ještě - dá se zápis výsledku "1:1" považovat za remízu? Z logiky věci to remíza je, ale zapsaná "nešachovým" způsobem.

Samozřejmě se během řešení situace objevil argument, že zápis 1:1 není žádná remíza...