Forum chess.cz
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?
08.11.2017, 12:15:55

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
619 příspěvků v 138 témat od 569 uživatelů
Nejnovější uživatel: NajiZweig
* Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
+  Forum chess.cz
|-+  Poslední příspěvky
Stran: [1] 2 3 ... 10

 1 
 kdy: 25.10.2017, 03:49:39  
Založil Petr Harasimovič - Poslední příspěvek od Petr Harasimovič
Došlo k úpravě pravidel, která reflektuje upřenění některých nejasností diskutovaných výše. Novou verzi pravidel, která začne platit od 1. ledna 2018, naleznete na stránkách FIDE (pouze pro angličtináře). Český překlad teprve upravíme, prozatím doporučuji můj poslední příspěvek pod článkem na novoborském.


 2 
 kdy: 17.08.2017, 11:43:38  
Založil Petr Harasimovič - Poslední příspěvek od krizik
...
Souhrn nejdůležitějších změn
Pro hráče:
  • Pětkrát "opakovaná" pozice je automaticky remíza
...

To není žádná novinka, stejné to bylo i v předchozích pravidlech. Podobně jako druhá možnost "automatické" remízy - po 75 tazích bez braní a bez tahu pěšcem:

Pravidla FIDE 2014:
9.6 Partie končí remízou, pokud dojde ke kterékoli z těchto situací:
9.6.1 stejná pozice nastala podle článku 9.2.2 nejméně pětkrát;
9.6.2 oba hráči provedli alespoň 75 po sobě jdoucích tahů bez tahu pěšcem a bez braní kamene.

Pravidla FIDE 2017:
9.6. Partie končí remízou, pokud dojde ke kterékoli z těchto situací:
a) stejná pozice nastala podle článku 9.2b nejméně pětkrát v důsledku vzájemného opakování tahů oběma hráči.
b) oba hráči dokončili během série 75 po sobě následujících tahů bez tahu pěšcem a bez braní kamene. Jestliže poslední
tah byl matící, pak mat má přednost.

Nevidím v tom rozdíl.

 3 
 kdy: 16.07.2017, 07:26:40  
Založil paral - Poslední příspěvek od paral
Hrajeme soutěže družstev podle modelu z minulého století, navrhuji změnu pravidel, kterou nám umožňují moderní techologie 21. století. Pracovně to nazývám:
Jediná oddílová soupiska

Šachový oddíl bude mít jen jednu jedinou soupisku. Tato soupiska bude sloužit pro všechny soutěže, které má oddíl právo hrát.

Všichni hráči oddílu budou jednoznačně seřazeni v pořadí, jak se to v oddíle sestaví, soupiska bude jediná, platná pro celou sezónu. Hráč bude mít právo hrát kteroukoliv soutěž, kterou jeho oddíl hraje. Status volného hráče zanikne, hostování zůstává, zůstane omezení nehrát více partií ve stejném čase, tj. hráč tedy nebude moci nastoupit sám proti sobě. Také zanikne termín "základní sestava" a povinnost odehrát nějaký počet utkání.
Bude-li hráč chtít hrát vše, co stihne, a oddíl mu to umožní, ať tedy hraje třeba X partií do měsíce.

Pokud má oddíl více družstev v jedné soutěži, je jen na oddílu, jaké sestavy postaví do jednotlivýcch kol, všechny představitelné varianty jsou možné, ale hráč nemůže v jeden čas hrát 2 partie, tedy nelze ho napsat do sestavy Loko "F" a současně Loko "G" v zápase Loko "F" - Loko "G", tj. nelze nastoupit proti družstvu ve kterém sám hraji právě teď. Ale v odvetě již může nastoupit za 2. družstvo. Je to jen na oddílu, ale podle mne to nepodporuje týmového ducha a asi se to moc nepoužije, případně do vymizí.
Pojem "hostovat třeba z Durasu za Lokomotivu v II. lize" se změní na "hostování z Durasu za Lokomotivu", tj. host může nastoupit za kterýkoliv tým Lokomotivy, od ligy až po základní soutěž. Pokud hráč odehraje utkání v lize, neznamená to, že nemůže hrát okresní nebo třeba krajský přebor.
Tento návrh znamená konec pojmu "základní sestava" pro soutěž. Považuji to za zbytečné a omezující ustanovení soutěžního řádu. Potom z toho vznikají další divná pravidla, jako např. o 3 soupiskách.

Jedna soupiska na oddíl by podle mne výrazně zjednodušila práci STK a také by ovlivnila zájem oddílů o některé problémové soutěže (např. JmKP2).
Svaz již nebude omezovat oddíly nadbytečnými pravidly a oddíly se jasně vyhraní v zájmech, zda hrát o postup do vyšší soutěže nebo minimalizovat náklady na družstvo.

 4 
 kdy: 12.07.2017, 07:38:00  
Založil Petr Harasimovič - Poslední příspěvek od Pavel švejdar
ad 2: dodatek je kriticky důležitý. Nejvíc pálí samozřejmě prohra po prvním nebo druhém nemožném tahu (mládežnické turnaje). Ale je tam i to upozornění na padlý praporek a možná ještě něco. Prosím o rychlou revizi. A bylo by vhodné dodatek svázat s verzí FIDE pravidel. Teď jsou vlastně opravdu obecně platná.

 5 
 kdy: 12.07.2017, 07:25:04  
Založil Petr Harasimovič - Poslední příspěvek od Petr Harasimovič
1) pravidla platí od 1. července, na svazovych stránkách být povedená mají, budu to urgovat.

2) stávající příloha platí, ale možná bude chtít aktualizovat. Podíváme se na to, zatím sem můžete dávat náměty, například bych řekl, že je rozumné, aby tah obouruč neprohrával apod.

 6 
 kdy: 11.07.2017, 12:51:17  
Založil Petr Harasimovič - Poslední příspěvek od Pavel švejdar
Dobrý den,

mám dva dotazy k novým pravidlům FIDE 2017:

1. od kdy jsou platná pro ŠSČR (na stránkách svazu oficiálně pověšená nejsou)
2  je/bude k nim opět vydána příloha pro rapid šach, nebo platí dál stávající?

Pavel Švejdar

 7 
 kdy: 28.05.2017, 06:46:54  
Založil cz593628 - Poslední příspěvek od cz593628
Martine, že se to nestihne, to není odpověď. Každý vedoucí soutěže to stíhá zveřejnit v neděli odpoledne nebo navečer pravidelně po každém kole, zatímco administrátor extraligového webu na to nemá čas? Nečekám, že tam bude sáhodlouhý komentář, ale oznámit jméno vítěze, příp. pořadí na medailových pozicích společně s výsledky zápasů, to je práce na pár minut.

 8 
 kdy: 26.05.2017, 03:32:34  
Založil cz593628 - Poslední příspěvek od Martin Petr
Dobrý den,
děkujeme za připomínky! Na Váš příspěvek jsem narazil pouze náhodou, směřujte prosím své případné další zprávy na jakoukoli emailovou adresu @chess.cz - nejlépe samozřejmě na adresu komise pro marketing a komunikaci, takže kmk@chess.cz. A teď k věci extraligového zpravodajství. V neděli se mí kolegové soustředili na zaslání tiskové zprávy novinářům. Ta byla použita například v článku http://www.sportovnilisty.cz/pozice-1-top/sachiste-noveho-boru-s-davidem-navarou-ziskali-osmy-cesky-mistrovsky-titul-v-rade/?preview=true . Článek o extralize byl na obou našich webech publikován v pondělí, takže druhý den po skončení soutěže. Chápu, že Vám to může připadat nedostatečné, obávám se však, že do "řádu minut" se v současné době nejsme schopní dostat. Pokud byste měl tip na šikovného novináře, který by nám byl ochotný pomoct, rozuměl šachu a nepotřeboval žádnou velkou odměnu, budu Vám za něj moc vděčný. Neváhejte mě kontaktovat na výše uvedeném emailu KMK nebo přímo na telefonu 602586372. S přátelským pozdravem, Martin Petr

 9 
 kdy: 22.05.2017, 10:57:22  
Založil Petr Harasimovič - Poslední příspěvek od Petr Harasimovič
Zmačknutí hodin bez provedení tahu - nepřípustný tah..článek 7.8 (?)
Ale co když soupeř porazí figuru(y) a, zmáčkne hodiny a běží mi čas - zejména bleskovky,rapid, časová tíseň

Toto je poruseni pravidel, ale neni to vyslovne povazovano za nemozny tah, tudiz se to tresta podle clanku 12.9 a nikoli jako nemozny tah.

V takove situaci zastavit hodiny, zavolat rozhodciho a on soupere potresta podle sveho uvazeni. Zvoleny trest bude zaviset predevsim na tom, jestli uz byl souper v teto partii napominan a kolik mate oba zbyleho casu. Pokud by rozhodci vyhodnotil zbourani figurek a spusteni hodin jako umyslne, tak klidne i napoprve muze prohlasit partii tomuto hraci za prohranou. To vsechno zalezi na presne situaci.

 10 
 kdy: 22.05.2017, 10:53:08  
Založil Petr Harasimovič - Poslední příspěvek od Petr Harasimovič
Navrhoval bych přesnější překlad článku 9.2.1.2:
has just appeared... => právě vyskytla...
Současnou formulaci bez slova "právě" považuji za matoucí a umožňující dvojí výklad.
I.

A jaky je ten druhy vyklad?

Mne se tam souslovi "prave vyskytla" moc nelibi, protoze to zni jako trochu omezujici, i kdyz fakticky je to asi jedno. U matu v clanku 5.1.1 take neni napsano "prave dal mat". V obou pripadech to znamena, ze partie konci v okamziku, kdy k te situaci dojde. Prijit se na to ale muze i zpetne.

Oprava: reagoval jsem na petkrat opakovanou pozici, ale ted se divam, ze tohle je o reklamaci trikrat opakovane. Podivam se na to, mozna mate pravdu a "prave" by se melo pridat.
Oprava2: Mate pravdu, tohle je spatny preklad a dost meni vyznam toho ustanoveni. To spravime. Diky za upozorneni, bylo to i v predchozich pravidlech, ale doted jsme si toho nevsimli.

Stran: [1] 2 3 ... 10
Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!