Ženy velmi pěkné 12. místo, muži ještě dobré 16. místo.

Naši reprezentanti na právě skončeném ME družstev předvedli velký boj, jen porážky v závěrečném kole jim zabránily dosáhnout na skvělá umístění. Do závěrečného kola šla obě družstva ve svých soutěžích z 8. místa, ale po prohrách mužů 1,5:2,5 s Nizozemím a žen 1:3 s Bulharskem jsme jen čekali, kde se jejich pád výsledkovou listinou neúprosného švýcarského systému zastaví. Díky dobrému základu z předcházejících kol vše ještě dopadlo dobře a minimální výkonnostní cíl obou družstev byl splněn.

Soutěž mužů byla letos velmi nepřehledná, ve vedení se během 9 kol střídalo 5 družstev. Pořadí v tabulce se značně přelévalo každý den. Dva hlavní favorité, Rusko a Ukrajina, se jen jedinkrát na chvilinku podívali na bronzovou příčku, a žádná medaile na ně nakonec nezbyla. Evropa se stále více šachově vyrovnává, slabí soupeři prakticky neexistují. Vždyť turnajová dvojka Ukrajina podlehla mimo jiné i Švýcarsku, které bylo do soutěže nasazeno až jako číslo 26!

V napínavém závěru se k titulu Mistra Evropy probojovalo z 10. místa startovní listiny Německo ziskem 15 bodů. Senzační výsledek se opírá o nadprůměrný výkon všech 5 hráčů. Stříbrné medaile patří Ázerbájdžánu, který sice neobhájil titul šampióna z roku 2009, ale stříbrnými medailemi potvrdil svou stabilní příslušnost k absolutní špičce. K bronzovým medailím se v posledním kole senzačně katapultovalo Maďarsko, které šokujícím způsobem rozdrtilo Bulharsko 4:0. Na Arménii, která vedla po 8. kole, zbyla jen 4. příčka.

Tato soutěž znovu prokázala, jak důležitý je pro naše výsledky výkon Davida Navary. Letos ho paradoxně právě pocit odpovědnosti tahouna týmu vedl k příliš riskantním akcím a v úvodu turnaje zaznamenal 3 porážky. Rozjezd našeho týmu navíc přibrzdila ve 2. kole těžká prohra 0,5:3,5 s Ruskem. Po několika následujících remízách se ale tým v polovině soutěže pozvedl k velmi dobrému výkonu, který po 8. kole znamenal již 8. místo se ztrátou 2 bodů na bronzovou pozici. Los posledního kola náš tým ale opět posadil proti Nizozemsku, se kterým jsme od roku 1994 na velké soutěži v posledním kole utrpěli již třetí porážku. 10 zápasových bodů v bilanci 3 výhry, 2 prohry a 4 remízy nám ale nakonec naštěstí stačilo na 16. místo, magickou závěrečnou pozici pro ekonomické hodnocení úspěšnosti reprezentace.

Viktor Láznička i Zbyněk Hráček odvedli svůj spolehlivý standard, výtečně si počínal Jiří Štoček, který často dokázal kompenzovat výpadky Davida Navary, žádná pochvala však na jeho duši nezacelí jizvu klíčové prohry v posledním kole. I tak ovšem získal pro tým nejvíce bodů a plnil důležitou roli tahouna týmu. Vlastimil Babula v roli náhradníka týmu nezklamal, ale neměl mnoho příležitostí vyniknout.

Podrobné výsledky mužů najdete na našem webu.

Soutěž žen má dosud mnohem pevnější řád, favorité jen zřídka dávají prostor papírově slabším týmům. Zlaté medaile si suverénním výkonem zajistilo nejvýše nasazené družstvo Ruska, které soupeřům povolilo jen jedinou remízu. Na stříbrnou pozici se protlačilo ve výtečné formě hrající Polsko o jedinou partiovou remízu před Gruzií, turnajová dvojka Ukrajina se musela spokojit se 4. místem. Tyto týmy spolu s Arménií tvořily silnou pětku, která od 3. kola na medailové pozice nikoho jiného nepustila.

Lídrem zbývajícího pelotonu byla Francie, Srbsko, a zcela nečekaně také naše reprezentantky, které sice soutěž zahajovaly z 18. pozice, ale počínaly si skvěle, jak ukazuje i jejich průběžné pořadí po jednotlivých kolech: 15, 8, 11, 9, 5, 12, 7, 8, 12. Nádherná statistika dokazuje, že potenciál našich šachistek leží mnohem výše, než naznačuje jejich osobní koeficient ELO. Osmkrát se v turnaji střetly s výše nasazenými týmy a získaly 9 bodů s bilancí 3 výhry, 3 prohry a 3 remízy.

Velice cenné jsou individuální výkony Evy Kulované a Kateřiny Němcové, které se na prvních dvou šachovnicích utkávaly se špičkovými soupeřkami a shodně dosáhly výsledků úrovně o 100 bodů výše, než odpovídá jejich ratingu. Nadprůměrný výkon podala i Tereza Olšarová, Cenné body však získávala i Kateřina Havlíková, které v závěru trochu docházely síly a to nakonec znamenalo „jen“ její obvyklý standard. Při této formě ani není divu, že Karolína Olšarová na postu náhradnice nedostala příliš příležitostí ke hře.

Podrobné výsledky žen najdete na našem webu.

Individuální výsledky všech našich reprezentantů najdete také na našem webu.