Závěrečná zpráva z MS mládeže 2011

Mistrovství světa mládeže pro rok 2011 v kategoriích H/D 10-18 se letos uskutečnilo v brazilském lázeňském středisku Caldas Novas. Výprava z České republiky čítala celkem 26 členů, z toho 12 účastníků, 6 trenérů (2 svazoví a 4 soukromí) a 8 doprovodných osob.

Všechny kategorie jsme měli obsazeny jedním zástupcem ČR kromě H14, kde hrál jakožto extra hráč Jan Macháň, a D16, kde právoplatné účastnice dle pořadí v MČR (Jana Maříková a Eliška Johnová – ta hrála ME mládeže) reprezentaci odřekly a stejně tak první dvě náhradnice (Kristýna Sabolová a Nataša Richterová).

Po první polovině turnaje se zdálo, že někteří hráči budou sahat po velmi dobrém umístění. Bohužel závěrečná třetina nikomu z nich nevyšla podle představ. Nejlepšího umístění tak nakonec dosáhla Nela Pýchová v D12: díky skvělému finiši 3/3 vybojovala krásné 16. místo! Alespoň třetí desítku konečného pořadí pak „uhájili“ Tadeáš Kriebel, Karolína Olšarová a Thai Dai Van Nguyen. Ten ještě v posledním kole bojoval o první desítku, dokonce dohrával v posledním kole z Čechů jako úplně poslední! Nicméně druhý nasazený Američan (Elo 2043!) ho nakonec přeci jen udolal.

Celková bilance –1 není příliš lichotivá, i vzhledem k tomu, že po šestém kole jsme měli +7. Zde je však potřeba dodat, že v mínusu skončily především nejmladší kategorie (s výjimkou Nguyena), tudíž starší kategorie skončily celkově v plusu.

Všechny reprezentanty zde komentovat nebudu, věřím, že každý sám zhodnotí, jaký výkon na mistrovství předvedl a jestli s ním byl spokojen či nikoli. Zde bych pouze ještě vyzdvihl výkony obou Honzů: Jan Vykouk uhrál jakožto mladší v kategorii H12 pěkných +1 a Jan Macháň sice uhrál „jen“ padesát procent, avšak většinu turnaje odehrál s ELOvě výrazně silnějšími soupeři, díky čemuž uhrál ELO performance skoro o 150 bodů vyšší, než je jeho momentální rating.

Na závěr bych rád poděkoval všem reprezentantům a reprezentantkám za bojovnost a slušné vystupování, veškerému doprovodu za starostlivou péči (především psychickou) o své ratolesti a všem přítomným trenérům za přípravy na partie a následné analýzy sehraných partií.

IM Bc. David Kaňovský Reprezentační trenér mládeže ČR