Závěrečná zpráva trenérů z MS mládeže 2007

Stručné hodnocení jednotlivců

Tomáš Bujnošek

Tomáš má za sebou první reprezentační sezonu. Po mistrovství Evropy v Chorvatsku si vyzkoušel jak chutnají boje na světovém šampionátu a mohl se na vlastní kůži přesvědčit, jak hrají ti nejlepší v jeho věkové kategorii. Přestože je Tomáš schopen předvést kvality bojovníka, na přední pozice je to málo. Jeho výsledek plus jedna hodnotíme jako přiměřený a mohl by být vzpruhou a motivací k další práci – bude záležet na něm.

Tomáš Pavelek

Po předloňském a loňském, poměrně úspěšném vystoupení na mistrovství Evropy to byl již několikátý reprezentační Tomášův start. Tomáš chtěl dosáhnout dobrého výsledku a nervozita mu trochu svazovala ruce. To se projevilo drobnými ztrátami v průběhu prvních dvou třetin turnaje. Přes to všechno si výsledkem 5,5 b z osmi kol udržoval slibné šance pro závěrečné boje. Bohužel mu poslední kola nevyšla a tak na výrazný úspěch si počkáme do příště.

Matyáš Marek

Kategorie osmiletých byla pro nás premiérou a tudíž velkou neznámou. Náš reprezentant se s tím vyrovnal se ctí a turnaj rozjel ve vysokém tempu. Prakticky celou dobu útočil na první desítku a nechybělo mnoho k případné šanci na cinkot nějakého kovu. V online partii pobavil šachový národ hezkou výhrou s vysoko nasazeným Indem, v úplném závěru turnaje se však ukázalo, že má ještě skryté rezervy. Tuto kategorii nelze vůbec přeceňovat, nebo nedoceňovat, neboť se teprve ukáže, co z těch špuntů bude.

Tomáš Kraus

Z Tomáše máme velmi dobrý pocit. Z jeho projevu je možno vycítit, že má všechny předpoklady to dotáhnout daleko. Myslíme si, že má už teď na víc, než na mírně plusový výsledek, který dosáhl. Také asi zaplatil onu nováčkovskou daň, velkou roli hrálo dvoukolo, ve kterém prohrál obě přivyhrané pozice. Asi by nebylo na škodu lepší hospodaření s časem. Ale i tak v nás zanechal dobrý dojem.

Tadeáš Klecker

U Tadeáše je vidět, že má šachy opravdu rád a že jimi žije. V kategorii čtrnáctiletých hrají již poměrně zkušení hráči, kteří dokáží trestat i relativně menší prohřešky. Tak by to asi chtělo rozšířit repertoár a také odvážnější postoj k vedení partie. Uhraných padesát procent je zatím přibližně odpovídající aktuálním možnostem. U Tadeáše je však potenciál na další zlepšování.

Kamila Říhová

Kamila rozhodně nepatřila k favoritkám. Dalo by se říci, že spíše poznala, jak vypadá dívčí šach na vrcholové úrovni. Je obdivuhodné, s jakou vervou bojovala se zkušenými a favorizovanými soupeřkami a ne zcela neúspěšně. Učast na této akci by na ni mohla zapůsobit jako motivace k dalším šachovým aktivitám.

Vojtěch Plát

Tento úspěšný účastník loňského mistrovství Evropy, na kterém dobyl stříbrnou medaili, odjížděl na šampionát jistě s velkými ambicemi. Podle dosaženého výsledku a předvedeného výkonu se ukázalo, že talent a účast na turnajích bez systematického tréninkového procesu není vše a světová špička, do které by měl patřit se mu pomalu vzdaluje.

Lukáš Kuchynka

Lukáš měl již také za sebou reprezentační akce. Za poslední období zaznamenal jistý výkonnostní vzestup a tak jsme u něj chovali naděje na solidní výsledek. První část turnaje rozjel trochu vlažně, v závěru však prokázal zvýšenou úroveň své hry a dosáhl pěkného umístění.

Lucie Kuchynková, Karolína Zavadilová

Je velmi pěkné, že si holky vychutnaly atmosféru světového šampionátu, na kterém získaly spoustu cenných zkušeností. Pokud k těmto zkušenostem přidají větší zápal pro šachovou práci, mohou dosahovat zajímavých výsledků.

Kateřina Němcová

Katka za poslední dva roky udělala obrovský výkonnostní skok, což potvrdila již v několika turnajích před mistrovstvím. Samotný šampionát rozehrála rovněž velmi dobře a nebyla daleko od mistrovského titulu. I dosažená stříbrná medaile je velkým úspěchem a zároveň motivací pro příští rok, neboť si Katka tuto kategorii ještě zopakuje.

Jiří Kočiščák

Jirka byl v nejstarší kategorii o čtyři roky mladší než jeho soupeři. Dokázal sehrát spoustu zajímavých partií, které nakonec vyústily v plusový výsledek. Samozřejmě průběh turnaje odhalil i skryté rezervy, které by neměl být problém v nejbližší budoucnosti odstranit poctivým tréninkem.

Jaroslav Bureš

U Jardy by také nebylo na škodu rozšíření repertoáru. Jeho zahájení ulehčovalo soupeřům přípravu. Jarda ovšem také projevil své bojové kvality, což se projevilo především v závěru turnaje a výborným finišem (5/6) uhrál pěkný výsledek.

Jan Krejčí

Honza patřil k favoritům ve své kategorii. Po startu turnaje to i vypadalo na boj o čelní příčky, avšak nepovedené dvojkolo zřejmě zlomilo medailové ambice a tak se celkový jeho výsledek přehoupl do solidního standartu. Zůstal tedy za očekáváním, špatné to však také není.

Hana Kubošová, Jana Kubošová

Pro obě holky to byla také reprezentační premiéra. To se určitě odrazilo při dopouštění některých chyb, kterých by se mohly vyvarovat. Také by neškodilo trochu více odvahy při partii. Ve hře měly však i spoustu světlých okamžiků, které jsou spolu s jejich nízkým věkem příslibem do budoucna.

Tereza Olšarová

U Terezy byl patrný velký zájem o šachy. V první polovině turnaje byla trochu svázaná nervozitou a zaznamenala nějaké ztráty, potom se ale projevila její vůle po výsledku a nasadila vysoké tempo. Její výsledek je velmi pěkný a mohl být ještě lepší, nebýt nešťastné prohry v posledním kole.

Karolína Olšarová

Karolína měla velmi podobný průběh turnaje jako její starší sestra, mírně nadprůměrnou první polovinu a výtečný finiš. Zaznamenala také důležitou výhru i v posledním kole a skončila na krásném pátém místě.

Podobně jako na Evropě jsme i na světovém šampionátu pokračovali v tendenci účasti i extra hráčů a přestože bylo MS v porovnání s ME dražší, zúčastnilo se těchto hráčů šest. Celá výprava čítala 30 osob, 18 hráčů, 3 trenéři a 9 doprovodných osob z řad rodičů. Pozitivní je, že jedním z doprovodných osob byl i předseda KM Ing.Jaroslav Říha, který mohl přímo na místě sledovat fungování naší výpravy a vůbec průběh celého šampionátu.
Celkové organizační zajištění turnaje nebylo ze strany pořadatelů na takové úrovni, na jaké by mohlo být.Co se týká ubytování a stravy, tak to bylo celkem v pořádku, nedostatky byly hlavně v místě hracích prostor, nedostatečně vyřešena organizace pohybu trenérů a doprovodných osob. Z části k tomu mohl přispět velký počet účastníků.
Celkový výsledek naší reprezentace hodnotíme jako úspěšný. Pěkně se leskne stříbrná medaile, v závěsu za ní je páté místo, několik umístění okolo první dvacítky. Kromě toho někteří, především mladší účastníci útočili na přední pozice, které se jim v závěru nepodařilo uhájit. Dvanáct hráčů z osmnácti dosáhli plusového bodového zisku, dva skončili na padesáti procentech a pouze čtyři byli v mínusu. Při současném trendu, neustále se zvětšující konkurence, jsme dokázali konkurovat a i předstihnout takové šachové velmoci jako např. Polsko (1 stříbro ), Arménie ( bez medaile ) a další. Samozřejmě je třeba pokračovat v práci a zapojit ve větší míře do intenzivního výcviku i mladší ročníky.

Sergej Berezjuk, Stanislav Jasný, Vladimír Talla