Forum chess.cz
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?
08.11.2017, 12:43:49

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
619 příspěvků v 138 témat od 569 uživatelů
Nejnovější uživatel: NajiZweig
* Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
+  Forum chess.cz
|-+  Komise rozhodčích
| |-+  Swissmanager (Moderátoři: Petr Harasimovič, Richard Fischl, Jaromír Skála, Jan Malec, Jiřina Prokopová)
| | |-+  Pomocné hodnocení ve Swiss-Manageru
« předchozí další »
Stran: [1] Dolů Tisk
Autor Téma: Pomocné hodnocení ve Swiss-Manageru  (Přečteno 4487 krát)
ryvova
Jr. Member
**

« kdy: 08.05.2015, 09:29:19 »

Zdravím,

může mi někdo systémem pro úplně blbé vysvětlit, jak se počítají PH1, PH2 a PH3 ve Swiss-Manageru? Rozhodčí mi na to nebyl schopen odpovědět, ale prý používá výchozí nastavení SW. Nejlépe mi to vysvětlit na mém konkrétním případě:
http://www.chess-results.com/tnr171453.aspx?lan=5&art=1&wi=821
1. Proč má Rývová PH1 29,5 a ne 30?
2. PH2 je Buchholz (výše očekávaných 30) - výsledek nejlepšího - výsledek nejhoršího soupeře?
3. Co je PH3? Pokud by to byl Sonnenborn-Berger, tak bych čekala, že bude jen 11,25.

Děkuji
Zaznamenáno
hasbye
Host
« Odpověď #1 kdy: 08.05.2015, 10:46:43 »

PH1 znamená "pomocné hodnocení 1", čili není žádné obecné pravidlo, jak se to počítá, záleží, co rozhodčí do programu zadal.

Ve Vašem konkrétním případě je to Buchholz, Střední Buchholz (odečítá se výsledek nejslabšího a nejsilnějšího soupeře), Sonnenborn-Berger. Z Vašeho pohledu "divné výsledky" to vrací proto, že hráč, s nímž jste hrála v prvním kole, získal bod bez hry a partie, které se nehrály, se počítají jako remíza s virtuálním soupeřem. Za partii s panem Mrázem tak máte v pomocných hodnoceních jen 2,5 bodu (proto Vám taky přišel střední BH jako "normální", protože tady se ta partie nepočítá, neboť je to nejslabší soupeř).

Zaznamenáno
ryvova
Jr. Member
**

« Odpověď #2 kdy: 08.05.2015, 11:26:10 »

To je nějaký nový předpis, že nesehrané partie se do BH počítají jen jako půlka? Teď jsem pár let turnaje švýcarem nehrála, jen družstva, ale byla jsem zvyklá, že si před posledním kolem jednoduše podívám na BH konkurentů, na to, které soupeře máme rozdílné a podle toho relativně snadno spočítám, když konkurent v posledním kole skončí dřív než já a podle odhadu ostatních partií jaký výsledek potřebuji udělat. Což v případě, že by člověk měl ještě brát v úvahu nesehrané partie tak je problém, protože to není vidět z pořadí po předposledním kole. Smysluplnost podobných znepřehledňujících úprav mi poněkud uniká v systému, který je schopen vyprodukovat takové výsledky jako je např. výsledek pana Jakuše. Jaký by asi tak udělal pan Jakuš výsledek proti mým soupeřům?
Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!