Závěrečná zpráva z Mistrovství ČR seniorů 2008

V Rychnově nad Kněžnou se hrál po celý minulý týden sedmidenní Rychnovský šachový festival. Přilákal i zahraniční hosty ze Slovenska a Maďarska, v šesti různých turnajích startovalo celkem rekordních 210 hráčů. Turnajový rekord zaznamenalo i Mistrovství ČR seniorů v kategoriích nad 50, nad 60 a nad 70 let, kterého se zúčastnilo po celý týden 89 hráčů! Všechny turnaje seniorů se herně výrazně zkvalitnily a poprvé se všechny v Rychnově sehrané partie započítávají i na mezinárodní ELO listinu.

V hlavním turnaji M ČR seniorů nad 60 let obsadili hned první dvě místa Maďaři z města Gyöngyös a mistrem ČR se stal opět brněnský Jan Píše. Turnaj měl nesmírně dramatický průběh, až na ojedinělé výjimky se bojovalo do vyčerpání všech prostředků, rychlé remízy byly jen výjimkou potvrzující pravidlo a možná, že právě díky nim uteklo první místo Jaroslavu Volfovi. Vítěz Demeter měl nejednou problémy s časovým limitem 90 minut + 30 sekund za každý provedený tah. „Bylo nám na rychnovském festivalu po celý týden velmi dobře, poznali jsme Šerlich, Neratov, Rokytnici, viděli automobilku v Kvasinkách i pevnost Haničku. Organizátoři nám vytvořili skvělé podmínky,“ komentoval turnaj prezident šachového klubu v Gyöngyös Lajos Czizmadia.

Kategorii padesátníků ovládl Slovák Vladimír Jacko. Vyhrál systémem start – cíl naprosto zaslouženě a na záda mu sotva dýchali Jiří Horák z Jirkova a Jiří Hájek ze Zaječic.

Mezi hráči nad 70 let dominoval tradiční účastník Bedřich Machálek z Ústí nad Labem, když loňský vítěz Milan Holub z Vršovic přehlédl ve vyhrané partii prvního kola školácký mat se zástupcem domácích, Jaroslavem Zikmundem z Potštejna! Ten dosáhl historicky nejlepšího výsledku z hráčů okresu Rychnov v celé desetileté historii festivalu.

Bleskový turnaj 2x10 minut O ceny města Rychnova n. K. se hrál ve středu v nádherném šachovém prostředí, na prvním nádvoří rychnovského zámku. Tam přivítal hosty starosta Jiří Rokl i místostarosta Miroslav Richter i správce zámku Pavel Sršeň. V turnaji startoval i pisatel těchto řádků a v posledním kole se připravil rychlou remízou s Jaroslavem Volfem o možnost v celém turnaji zvítězit. Ceny předávala sympatická lékařka z Vídně, hraběnka Andrea Kolowrat Krakovská přímo v rychnovské obřadní síni. Všichni účastnící dostali přímo na nádvoří občerstvení. „Takovouto krásnou akci jsme tady ještě neměli, jsem moc ráda, že jste tady,“ konstatovala paní hraběnka v obřadní síni.

Bleskový turnaj 2x5 minut byl na programu v pátek v hrací místnosti SPŠ a VOŠ v Rychnově na Javornické ulici, kde se hrály i ostatní soutěže festivalu. Vyhrál úplně bezkonkurenční Jiří Horák z Jirkova s 10,5 body z 11 partií před Jaroslavem Volfem z Ústí a Josefem Katenáčo Novotným z Pandy

OPEN Orlické hory se hrál na 5 kol tempem hodinu na partii a byl určen pro všechny věkové kategorie. Příležitosti zahrát si se zkušenými šachisty využili i žáci Pandy. A všichni tři se blýskli výbornými výkony, nejlépe si vedl Adam Ježek, který si tak řekl o místo v B týmu dospělých Pandy. První 4 hráči získali shodně 4 body, mezi nimi i vítěz Jiří Horák.

Středeční večer byl zasvěcen na nádvoří rychnovského pivovaru relaxaci s country kapelou, k vynikajícímu duu z rychnovského country clubu, Milošovi s Endy se přidal i účastník turnaje, houslista a tenorista Eduard Dvořák. „Už jsem tady zažil na předchozích ročnících ledacos, ale takhle pěkný večer tu ještě nebyl,“ konstatoval tradiční účastník Jaroslav Volf z Ústí.

Poděkování ředitele festivalu patří SPŠ a VOŠ a jejich obětavým pracovníkům, majiteli rychnovského zámku, vedení města Rychnova, Šachovému svazu ČR, Královéhradeckému kraji a tradičním partnerům Pandy – firmám Veolia – AQUA servis, RWT a ESAB. Skvěle pracoval celý tým realizátorů – Petra Tuzarová, Blanka Horáková, Martina Marečková a Ondřej Horníček.

Jiří Daniel, ředitel festivalu

Více informací o rychnovském festivalu naleznete na www.panda-rk.cz. Kompletní výsledky MČR seniorů jsou ZDE.


V Rychnově nad Kněžnou bylo včera zahájeno Mistrovství ČR seniorů 2008. Nejvýše nasazeným hráčem turnaje nad 60 let je Maďar Ladislav Lengyel (2176), z českých hráčů bojujících o titul seniorského mistra je nejvýše Jaroslav Volf (2161) z Jiskry Ústí nad Orlicí. Obhájce seniorského titulu Jan Píše (2121, Lokomotiva Brno) je nasazen se startovním číslem 6.

V turnaji nad 50 let je nasazenou jedničkou Jiří Horák (2227) z Slovanu Jirkov, v turnaji nad 70 let Milan Holub (2106) z Jawy Brodce.

Mistrovství ČR seniorů, které se hraje jako součást 10. ročníku rychnovského šachového festivalu, se hraje od 18. do 24. srpna 2008. Podrobnosti včetně průběžných výsledků naleznete na stránkách pořádající Pandy Rychnov.