MČR v blesku obhájili David Navara a Eva Kulovaná

Mistrovství České republiky v bleskovém šachu, které se konalo v sobotu 20.12.2008 v Kongresovém centru ČVUT v Praze, vyhrál v kategorii mužů David Navara. Titul v kategorii žen vybojovala Eva Kulovaná, oba tak obhájili loňská prvenství. V kategorii mládeže se z vítězství radoval až desátý nasazený Lukáš Vlasák.

V kategorii mužů po 13. kolech základní části byl nejlepší loňský finalista Eduard Meduna, David Navara se na čtvrté postupové místo dostal jen díky zaváhání svých největších konkurentů. Druhé a třetí místo si rozdělili bratři Miloš a Pavel Jirovští. (výsledky základní část ZDE).

První semifinále mezi Medunou a Navarou bylo reprízou loňského finále. Favorizovaný David Navara neponechal nic náhodě, vyhrál obě partie a beproblémově si zajistil postup. Ve druhém "bratrovražebném" semifinále vyhrál Miloš Jirovský nad Pavlem 1,5 - 0,5. Ve finále o 3. místo rozhodovala mezi Pavlem Jirovským a Eduardem Medunou až třetí tiebreaková partie. V ní byl šťastnější Pavel Jirovský, který si tak zajistil bronzovou medaili. Ve finále v divácky atraktivním souboji David Navara porazil Miloše Jirovského 2 - 0 a stal se nejlepším českým hráčem bleskového šachu pro rok 2008.

Semifinále:
Meduna - Navara 0 - 2
Jirovský P. - Jirovský M. 0,5 - 1,5

Finále o třetí místo:
Meduna - Jirovský P. 1 - 2

Finále:
Jirovský M. - Navara 0 - 2

Konečné pořadí: 1. Navara, 2. M. Jirovský, 3. P. Jirovský, 4. Meduna, pořadí od 5. místa je shodné s pořadí po základní části

Základní část soutěže žen opanovala Kateřina Němcová, která vyhrála ziskem 10,5 bodu a s bodovým náskokem před největším překvapením základní části Martinou Marečkovou. Eva Kulovaná a Olga Sikorová si postup z 3. a 4. místa zajistily jen díky lepšímu pomocnému hodnocení (výsledky základní část ZDE).

První semifinále žen svedlo k šachovnici Kateřinu Němcovou s Olgu Sikorovou. O postupu rozhodly poslední vteřiny třetí tiebreakové partie, když Olga Sikorová matovala bílými s posledními vteřinami na hodinách. Ve druhém semifinále nakonec potvrdila roli favoritky Eva Kulovaná, která ale Martinu Marečkovou porazila až ve třetí partii. Třetí místo vybojovala Kateřina Němcová, která Martinu Marečkovou přehrála 2 - 0. Vítězství si ve finále zajistila po jedné výhře a jedné remíze Eva Kulovaná. Na poraženou finalistku Olgu Sikorovou tak zbyla stříbrná medaile.

Semifinále:
Němcová - Sikorová 1 - 2
Marečková - Kulovaná 1 - 2

Finále o třetí místo:
Němcová - Marečková 2 - 0

Finále:
Sikorová - Kulovaná 0,5 - 1,5

Konečné pořadí: 1. Kulovaná, 2. Sikorová, 3. Němcová, 4. Marečková, pořadí od 5. místa je shodné s pořadí po základní části

V soutěži mládeže jako již tradičně je tipování postupujících věštěním z křišťálové koule. Do postupové čtyřky se za desetibodovým Jakubem Tumou dostali Lukáš Vlasák, Tomáš Pecha a Milan Kratochvíl. (výsledky základní část ZDE).

V semifinále vyhrál Tuma nad Kratochvílem i Vlasák nad Pechou na první pohled jasným poměrem 2 - 0. Naopak obě finále rozhodovaly až třetí partie. O třetí místo vyhrál Kratochvíl nad Pechou, ve finále byl šťastnější Lukáš Vlasák, který se tak stal mistrem ČR 2008 v kategorii mládeže.

Semifinále:
Tuma - Kratochvíl 2 - 0
Vlasák - Pecha 2 - 0

Finále o třetí místo:
Kratochvíl - Pecha 2 - 1

Finále:
Vlasák - Tuma 2 - 1

Konečné pořadí: 1. Vlasák, 2. Tuma, 3. Kratochvíl, 4. Pecha, pořadí od 5. místa je shodné s pořadí po základní části