David Navara na prahu světové špičky

Vítězem Světového poháru 2011 v Khanty-Mansijsku se stal ruský velmistr Peter Svidler, který ve finálovém zápase porazil svého kraja Alexandera Gričšuka 2,5:1,5. Tato dvojice si spolu s bronzovým medailistou Vassilijem Ivančukem z Ukrajiny vybojovala právo účasti v následujícím turnaji kandidátů mistra světa.

O postup do tohoto exkluzivního klání zůstal další ukrajinský velmistr Ruslan Ponomarjov, který v boji o 3. místo podlehl právě Ivančukovi rovněž poměrem 1,5:2,5. Oba zápasy o medaile se obešly bez dodatečného tiebraku, pozoruhodné jistě je, že oba vítězové zápasu si postup zajistili výhrou první partie černými figurami, poté již v poměrně krátkém zápase nedali svému soupeři šanci vyrovnat.

Český šach zaznamenal ve Světovém poháru mimořádný úspěch díky skvělému výkonu Davida Navary, který procházel vyřazovacím pavoukem soutěže sebejistě a spolehlivě. Vyřadil postupně Rusa Nikolaje Kabanova 2:0, Američana Alexandera Oniščuka 1,5:0,5, Ukrajince Alexandera Moiseenka 4:2 v tiebreaku, který vzbudil celosvětovou pozornost a Navarovi vynesl ocenění cenou Fair play. Další jasné vítězství 2:0 nad Ukrajincem Jaroslavem Žerebuchem ho dovedlo do skvělé společnosti nejlepších osmi účastníků soutěže. V boji o postup do semifinále Navaru sice vyřadil Griščuk 1,5:2,5 v tiebraeaku, rozhodlo však o tom jedno jediné chybné rozhodnutí ve druhé partii zápasu, které stálo Navaru výhru partie a senzační postup na dosah boje o šachovou korunu.

Na podobný individuální výsledek čeká Česká republika již od roku 1977, kdy se do turnaje kandidátů MS probojoval Vlastimil Hort. David Navara naznačil, že by se mohl stát po Miroslavu Filipovi, který se do turnaje kandidátů probojoval v letech 1956 a 1962, třetím českým šachistou, který by se dokázal probojovat k samému vrcholu světového šachu.

Informace o první polovině soutěže

Kompletní informace o soutěži můžete najít na oficiálních stránkách soutěže.