Vstup se podařil na jedničku

Našim reprezentantům se v 1. kole dařilo, když outsidery z Tunisu, respektive z Walesu výrazně porazili. Kapitán mužů Michal Konopka nechává nahlédnout pod pokličku úspěchu.

Jak probíhala příprava reprezentantů?

Někteří reprezentanti (David Navara, Vlastimil Babula, ale i Eva Kulovaná a sestry Olšarovy) využili na začátku července přítomnosti známého trenéra Marka Dvoreckého v České republice a několik dní s ním v Praze a Karlových Varech potrénovali.

Hlavní částí přípravy ale bylo soustředění mužské a ženské reprezentace v Milovech na Vysočině, které probíhalo od 9. do 13. srpna. Hodnotím ho pozitivně, protože byl prostor jak pro kvalitní šachovou přípravu, tak pro sportovní relaxaci.

Jak a proč jste na soustředění angažovali ruského velmistra Alexeje Drejeva?

Díky letošním dotacím jsme měli možnost pozvat na soustředění nějakého váženého hosta. Plán byl jasný – zlepšit přípravu v zahájení, dozvědět se něco nového. Naším přáním bylo získat skutečné eso na světové úrovni. Nejprve se vyjednávalo s izraelským velmistrem Borisem Avruchem, autorem několika repertoárových knih a uznávaným teoretikem. Když už byla ruka v rukávě, dozvěděl se Avruch, že byl nominován do olympijského týmu Izraele a tudíž by jeho účast na tréninkovém kampu českého týmu nebyla žádoucí. V záloze bylo několik dalších známých teoretiků, ale všichni byli zaneprázdněni.

Nakonec pomohl David Navara, který upozornil na svého spoluhráče z francouzské ligy Alexeje Drejeva. Byl to dobrý tip, s Alexejem jsme se rychle dohodli. I Alexej Drejev napsal několik knih o zahájení, je to expert na Nimcovičovu indickou a slovanské struktury. Jeho účast na našem soustředění byla přínosná. Dále jsme měli pozvaného známého sportovního psychologa Michala Šafáře, který už s několika šachisty dříve spolupracoval a věděl tedy, o čem je řeč. Předseda Asociace sportovních psychologů nezklamal, rozhovory s ním byly podnětné a inspirující.

Jak vidíte aktuální formu hráčů? Od koho čekáte nejlepší výsledek?

Asi nejstabilněji hrál letos Vlasta Babula. Ostatní střídali světlé okamžiky s horšími výsledky a nikdo nemůže říct, že je plně spokojen s letošní předváděnou hrou. Viktor Láznička zazářil na začátku roku v San Sebastianu, ostatní turnaje ale už tak skvělé nebyly. David Navara se líbil v české extralize a řecké lize, další výsledky byly na hráče jeho úrovně spíše průměrné. Bez výraznějšího úspěchu jsou v tomto roce i Zbyněk Hráček a Jiří Štoček. Budeme doufat, že na olympiádě se jim povede herně lépe.

Jakého cíle byste rádi dosáhli?

Naše družstvo je s průměrným ratingem základní čtyřky 2647 nasazeno jako č. 17. Základní ambice týmu by tak měla být jasná – skončit lépe než jsme nasazeni.

Jaké máte úvodní dojmy?

Zatím je tady všechno v pořádku, kromě detailu, že na hotelu občas nejde internet a toho, že včera bylo naprosté fiasko při vstupu do hrací místnosti. Pořadatelé nezvládali davy lidí a začalo se hrát s dvacetiminutovým zpožděním. Nulová tolerance asi neplatí pro všechny...