Závěr olympiády - muži na 20., ženy na 50. místě

Dnešním 11. kolem byla ukončena v ruském Chanty.Mansijsku letošní šachová olympiáda. Naši muži zakončili své vystoupení remízou s Anglií. Naši vedli zásluhou Viktora Lázničky, který pěkně porazil legendárního Nigela Shorta, remízu pak udrželi jak David Navara s Adamsem a Vlastimil Babula s Jonesem. Soupeř však vyrovnal díky Howellovi, který porazil Zbyňka Hráčka. Našim ženám se poslední kolo příliš nepovedlo, S Izraelkami prohrávali již 0 : 3, když prohráli Němcová, Havlíková i Olšarová. Na konečný výsledek 1 : 3 upravila na první šachovnici Eva Kulovaná. Vítězi olympiády se stali muži Ukrajiny a ženy Ruska 1, naši muži obsadili konečné 20. místo, ženy skončily na 50. místě.

Výsledky družstev soutěže mužů:
1. Ukrajina 19
2. Rusko1 18
3. Izrael 17
...
20. Česká republika 14 (Navara 6/10, Láznička 7,5/11, Hráček 5,5/9, Votava 2/5, Babula 7/9

Výsledky družstev soutěže žen:
1. Rusko 22
2. Čína 18
3. Gruzie 16
...
50. Česká republika 11 (Kulovaná 4,5/9, Němcová 6/10, Havlíková 4,5/9, Sikorová 4,5/8, Olšarová 4/8)

Konečné výsledky soutěže mužů (Chess-results)
Konečné výsledky soutěže žen (Chess-results)
Oficiální stránky pořadatele
Partie - muži
Partie - ženy


V 10. kole sehráli naši muži vyrovnanou bitvu s Armény s nešťastným koncem, když po třech remízách (Babula, Hrráček i Láznička) rozhodla o naší těsné porážce 1,5 : 2,5 dramatická partie Navara - Aronjan. Více k zápasu z dějiště Michal Konopka: "Byla to porážka, která nás velmi mrzí. Zápas jsme chtěli vyhrát. Viktor i Vlasta, hrající s černými figurami, překonali problémy, které před ně postavili soupeři a odremizovali. Objektivní byla i remíza Zbyňka. Odpovědnost na sebe vzal David, který odmítl za stavu 1:1 remízu (po tahu Ve8) a pokoušel se o výhru. Záhy se ale ukázalo, že černá pozice je velmi pevná a na výhru začal hrát Aronian, který nakonec dotáhl zápas do vítězného konce.

Naše ženy zaznamenaly v zápase s Nizozemkami třetí remízu v řadě. Remízu skončily partie Evy Kulované a Kateřiny Němcové, na 4. šachovnici prohrála Olga Sikorová, ale vybojovat cenný bod pro naše družstvo dokázala v koncovce lehkých figur Kristýna Havlíková.

Muži České republiky jsou na průběžném 17. místě a po zítřejším dni volna hrají v posledním 11. kole v neděli s dalším atraktivním soupeřem - s 12. nasazenými Angličany, ženy jsou na 40. místě a do závěrečného kola jim los postavil do cesty Izrael.


V 9. kole olympiády porazili naši muži Kanadu 3 : 1. Naši rychle vedli po výhrách bílými figurami zásluhou Zbyňka Hráčka a Davida Navary, soupeř poté snížil, když si slabší chvilku vybral Viktor Láznička. Konečnou podobu výsledku dal Vlastimil Babula výhrou v učebnicově sehrané věžové koncovce. Ženy podruhé za sebou remizovaly, tentokráte s Indonésií, když prohrávaly po nešťastně sehranému zahájení a rychlé prohře Kristýny Havlíkové. Vyrovnání zařídila Kateřina Němcové a remízovou podobu výsledku daly remízy Evy Kulované a Olgy Sikorové.

Po 9. kole jsou muži ČR na 12. místě a v 10. kole hrají s obhájci vítězství z posledních dvou olympiád Arménci vedenými Levonem Aronjanem (utkají se: Navara 2722 - Aronjan 2783, Láznička 2690 - Akopian 2691, Hráček Zbyněk 2633 - Sargissian 2677, Babula 2515 - Pashikian 2639). Dle krátké informace od Michala Konopky je tým v dobré a bojovné náladě a dnes chce proti Arménii překvapit. Ženy jsou na 35. místě a v 10. kole narazí na Nizozemky (dvojice: Kulovaná 2359 - Peng 2400, Němcová 2283 - Lanchava 2342, Havlíková 2318 - Bensdorp 2288, Sikorová 2290 - Schut 2288).

Oficiální stránky
Chess-Results
Online přenos partií - muži
Online přenos partií - ženy


Michal Konopka: "Včerejší zápas s Austrálií byl nakonec těžší, než jsme čekali. S protinožci jsme se utkali už na minulé olympiádě v Drážďanech hned v 1. kole a zvítězili jsme 3:1. Australští hráči nedosahují úrovně našich nejlepších šachistů, ale na olympiádách mají stabilní sestavu zkušených hráčů, kteří mají svou kvalitu. Na vlastní kůži to pocítil Honza Votava, který v dobré pozici zaváhal (14...Dd6? místo 14...b5 s lepší hrou) a soupeř mu pak nedal šanci. Remízu udržel na 1. šachovnici i Zhao s Davidem, ale naštěstí obě naše partie s bílými figurami se vyvíjely dobře. Jak Vlasta Babula, tak Viktor Láznička svén partie vyhráli a rozhodli zápas. Dnes nás čeká další úporný soupeř, Kanada. Mají v týmu pár mladých hráčů původem z Ruska a jejich remízy 2:2 s Bulharskem a Chorvatskem naznačují, že nebudeme mít snadnou úlohu. Zvítězit ale chceme.


V 8. kole olympiády naši muži nejtěsnějším rozdílem porazili Austrálii, když za stavu 1,5 : 1,5 (Navara 0,5, Votava 0, Babula 1) rozhodl o našem vítězství 2,5 : 1,5 výhrou v koncovce Viktor Láznička. Naše ženy remizovaly s Argentinou 2 : 2 (Kulovaná 0,5, Němcová 0,5, Havlíková 1, Olšarová 0).

Muži jsou průběžně na 13. místě a v 9. kole hrají s Kanadou, ženy jsou zatím 35. a zítra hrají s Indonésií.


Z dějiště olympiády nám k průběhu 6. a 7. kola poslal několik postřehů Michal Konopka: "Po volném dni jsme se střetli s favoritem číslo jedna, týmem Ruska. Zápas jsme neviděli nijak beznadějně - David i Viktor jsou v dobré formě, a zkušenému Zbyňkovi se v minulosti v zápasech proti Rusům dařilo - udržel například dvakrát černými Griščuka. Honza Votava podle plánu rychle remizoval s Malachovem, na 3. šachovnici ale padla kosa na kámen. Karjakin hraje na olympiádě skvěle a podařilo se mu zlomit Zbyňkův odpor. Škoda, že Viktor přešel párkrát kolem velmi nadějných pokračování, pokud jsme mohli někde vyrovnat, tak právě na 2. šachovnici. Nakonec skončila partie Láznička - Svidler nerozhodně, stejně jako napínavý duel na 1. šachovnici Kramnik - Navara, který přilákal hodně diváků. David hrál velmi dobré šachy i v následujícím zápase s Indií, ale nakonec dost neuvěřitelně překročil čas v pozici, kdy neměl o tahy nouzi. Objektivně řečeno konečná pozice po 39. tahu Sasikirana byla v dynamické rovnováze. Na svůj 40. tah měl David ještě okolo 3 minut, když mu zbývalo asi 40 sekund, podíval se na hodiny, ale pak se opět ponořil do propočtu variant a zapomněl na čas. Malá sportovní tragédie, která se letos Davidovi stala už potřetí (v partiích s Tomášem Polákem a Judit Polgárovou David také překročil čas). Naštěstí příkladně zabojoval Zbyněk Hráček a v dramatické partii srovnal stav zápasu. Za pozornost ještě jistě stojí, že Vlasta Babula poprvé použil berlínskou variantu a vedl si velmi obratně.


Remízou 2 : 2 skončil zápas našich mužů s Indií v 7. kole šachové olympiády v Chanty Mansijsku. Po remíze Viktora Lázničky a Vlastimila Babuly a první prohře Davida Navary zachraňoval bod cennou výhrou Zbyněk Hráček. Ženy podle očekávání nadělily čtyřku slabé Srí Lance (Kulovaná 1, Němcová 1, Havlíková 1, Sikorová 1).

Muži zůstali na 21. místě a v 8. kole hrají s Austrálií, ženy poskočily na 37. místo a hrají s Argentinou.


Po dni volna nastoupili v 6. kole naši muži proti prvnímu nasazenému týmu Ruska 1. Proti výrazně ratingově silnějším soupeřům podali dobrý výkon, ale na zisk bodů to nestačilo, podlehli nejtěsnějším poměrem 1,5 : 2,5 a klesli ze 7. na průběžné 21. místo. Remízy vybojoval na první David Navara černými proti Vladimíru Kramnikovi a bílými Viktor Láznička s Peterem Svidlerem a Honza Votava s Vladimírem Malachovem. Černé figury bohužel neudržel Zbyněk Hráček, který podlehl Sergeji Karjakinovi. Ženy podlehly stejným poměrem (1,5 : 2,5) Kazachstánu (Kulovaná 0, Němcová 1, Sikorová 0,5, Olšarová 0) a jsou průběžně na 48. místě.

V 7. kole hrají naši muži proti Indii, ženy čeká Srí Lanka.


Další nformaci z dějiště olympiády poslal Michal Konopka: "Ve 4. a 5. kole jsme narazili na soupeře z Latinské Ameriky, na Ekvádor a Mexiko. Jediné, co nás na zápase 4. kola proti Ekvádoru mrzelo, byl propásnutý půlbod Honzy Votavy. Honza udělal v kontrolním 40. tahu v časové tísni nepřesný tah 40...Vb7, který umožnil soupeři zachránit partii taktickým trikem 41. Sxg6. Po správném 40...Ve7 by byla věc jasná. V 5. kole nás čekalo papírově podstatně silnější Mexiko, ale na šachovnicích to vypadalo jinak. S Mexičany jsme hráli velmi úspěšně už na poslední olympiádě v Drážďanech (4:0), teď jsme si výsledek zopakovali, i když soupeři svůj tým řádně vyztužili. Byl jsem velmi rád, že se nám podařilo zužitkovat letní teoretickou přípravu týmu - jeden z nápadů v sicilské využil ve své partii s Leonem Hoyosem (jinak sekundantem Ivančuka) David Navara. Důležitá byla rychlá výhra Viktora Lázničky černými kameny, která nám dala potřebný klid. Zítra nás čeká zkouška nejtěžší, zápas s Ruskem 1. Naši reprezentanti se na utkání těší, nechceme prodat kůži lacino!"


V 5. kole šachové olympiády si naši muži vylepšili skóre po výhře nad Mexikem v poměru 4 : 0, když vyhráli David Navara a Zbyněk Hráček bílými a Viktor Láznička a Vlastimil Babula černými. Muži se posunuli na 7. místo a v 6. kole hrají s prvními nasazeným prvním týmem Ruska vedeným Kramnikem. Ženy prohrály s třetím týmem Ruska 0,5 : 3,5 (Němcová 0, Havlíková 0, Sikorová 0, Olšarová 0,5). V 6. kole hrají s Kazachstánem.


Obě naše družstva se po porážkách ve 3. kole olympiády oklepala a ve 4. kole zaznamenala výhry. Muži porazili Equador 3 : 1 díky dvěma výhrám s bílými figurami (Navara 0,5, Láznička 1, Votava 0,5, Babula 1), ženy porazily Vietnam 2,5 : 1,5 (Kulovaná 0,5, Němcová 1, Havlíková 0, Olšarová 1).

V 5. kole hrají naši muži s Mexikem, ženy s třetím družstvem Ruska.


Krátkou informaci poslal z dějiště olympiády Michal Konopka: "Obě naše mužstva včera těsně prohrála - ženy se Srbskem a muži s Maďarskem. Prohra s Maďary, naším tradičním rivalem, mrzí - když už se Davidovi Navarovi povedl husarský kousek a zdolal neprůstřelného Leka, mohl zápas pro nás skončit i příznivěji. Nevyšly nám ale obě partie s černými figurami. Přesto mohl vyrovnat Zbyněk Hráček, který byl hodně blízko výhry. Zbyněk dnes střídá a na zápas s Equadorem nastupuje sestava Navara, Láznička, Votava, Babula."


Ve 3. kole Šachové olympiády obě naše družstva těsně prohrála. Muži sice podlehli Maďarsku 1,5 : 2,5 (Navara 1, Láznička 0, Hráček 0,5, Votava 0), malou náplastí nad ztrátu bodů může být ale výkon Davida Navary, před jehož uměním musel kapitulovat i takový hráč jako je Peter Leko. Ženy stejným poměrem 1,5 : 2,5 podlehly Srbkám (Kulovaná 0,5, Němcová 0, Sikorová 0,5, Olšarová 0,5).

Ve 4. kole hrají muži s Equadorem, ženy s Vietnamem.


Z dějiště olympiády nám krátkou zprávu zaslal Michal Konopka: "Vstup do turnajů se vydařil jak mužům, tak ženám. Holky včera dosáhly vskutku historického vítězství - porazit silnou Arménii je vždy událost! Muži včera sehráli těžší zápas, než to podle konečného skóre vypadá...

Írán má tři silné velmistry a velice investuje v posledních letech do rozvoje šachu. O serióznosti těchto plánů svědčí výběr kapitánů íránských týmů - muže vede Konstantin Landa a íránské ženy Aloisas Kveinys. Ve včerejším zápase odmítl David Navara nabízenou remízu už v 9. tahu (opakovaná nabídka přišla okolo 25. tahu), zahnal soupeře do časové tísně a bylo evidentní, že zvítězí. Jeho kolegové se snažili tuto ztrátu kompenzovat a usilovali za každou cenu o výhru, což nakonec přivedlo ke konečnému výsledku 3,5:0,5.

Zatím zde funguje vše nad očekávání dobře. Hotel, který byl ještě před pár týdny rozestavěný, je dokončen a je na slušné úrovni, strava je překvapivě pestrá a transport do hrací místnosti spolehlivý. Počasí je zatím příjemné i pro nás Středoevropany.

Dnes čeká naše týmy další těžká zkouška - muži hrají s tradičním soupeřem, s Maďary, ženy mají Srbsko".


Po dvou odehraných kolech na Šachové olympiádě mají obě naše družstva na svém kontě dvě vítězství. Muži z pozice favoritů zaznamenali dvě vítězství v poměru 3,5 : 0,5, a to jak proti Spojeným arabským emirátům (Láznička 1, Hráček 0,5, Votava 1, Babula 1), tak proti Íránu (Navara 1, Láznička 1, Hráček 1, Babula 0,5). Ženy se po "povinném" vítězství nad Jordánskem 4 : 0 (Němcová 1, Havlíková 1, Sikorová 1, Olšarová 1) postaraly ve 2. kole o velkou senzaci, když dokázaly porazit sedmé nasazené Arménky 2,5 : 1,5 (Kulovaná 0, Havlíková 0,5, Sikorová 1, Olšarová 1).

V zítřejším třetím kole hrají naši muži s Maďarskem, ženy se Srbskem.


V ruském Chanty-Mansijsku zahajuje dnešním slavnostním ceremoniálem 39. šachová olympiáda družstev. Představit by se mělo celkem 155 týmů v soutěži mužů a 118 týmů v soutěži žen. 1. kolo je na pořadu v úterý od 11:00 našeho času.

Účast je vysoká jak do kvantity, tak i do kvality. Z prvních 25 hráčů světového žebříčku bude na olympiádě chybět pouze Anand! Mezi muži patří k největším favoritům Rusko 1 (Kramnik, Griščuk, Svidler, Karjakin, Malachov), Ukrajina (Ivančuk, Eljanov, Ponomarjov, Jefimenko, Mojsejenko) a Čína (Wang Hao, Wang Yue, Bu Xiangzhi, Zhou Jiangchao, Li Chao). Stejné země patří k papírovým favoritům i mezi ženami. Prvními třemi nasazenými týmy jsou Rusko 1 (Kosinceva T., Kosinceva N., Kostenjuk, Galljamova, Gunina), Čína (Hou Yifan, Ju Wenjun, Zhao Xue, Huang Qian, Wang Yu) a Ukrajina (Lahno, Žukova, Ušenina, Gaponěnko, Muzyčuk).

Česká výprava přicestovala po peripetiích se změněným letem (tři dny před odletem nás organizátoři kontaktovali s tím, že v námi objednaném charteru z Prahy bohužel není místo, a tak se muselo letět z Mnichova) do dějiště olympiády v neděli večer. Podle informací kapitána mužského týmu Michala Konopky proběhla cesta podle plánu a všichni jsou na místě v pořádku. Mužský tým je s průměrným ratingem první čtveřice ve výši 2656 nasazen na 17. místě v sestavě David Navara, Viktor Láznička, Zbyněk Hráček a Jan Votava. Náhradníkem je Vlastimil Babula, kapitánem Michal Konopka. Českým ženám patří v nasazení 20. místo s průměrným ratingem 2313. Sestavu tvoří Eva Kulovaná, Kateřina Němcová, Kristýna Havlíková, Olga Sikorová a náhradnice Tereza Olšarová. Kapitánem je Petr Hába. Kromě hráčů a trenérů odcestoval do Chanty-Mansijsku ještě Petr Pisk, který bude ŠSČR zastupovat na kongresech FIDE a ECU, a dále Ladislav Palovský jako rozhodčí.

Turnajová pravidla:

Hraje se podle pravidel FIDE pro šachové olympiády uvedenými v Handbooku D II. 11 kol švýcarským systémem s tempem 90 minut na 40 tahů + 30 minut do konce partie s přídavkem 30 vteřin za každý tah. Čekací doba je 60 minut. O pořadí rozhodují zápasové body, dále Sonnenborn (se škrtnutím nejslabšího soupeře), skóre a Buchholz (taktéž se škrtá nejslabší soupeř). Jednotlivá kola začínají každý den od 11:00 našeho času s výjimkou posledního (7:00). Volnými dny jsou neděle 26.9. a sobota 2.10.

Oficiální stránky
Chess-Results
Online přenos partií - muži
Online přenos partií - ženy