Mistry světa juniorů Vachier-Lagrave a Soumyová

Mistry světa juniorů se v argentinském Puerto Madryn stali Francouz Maxime Vachier-Lagrave a Indka Swaminathan Soumyová. Vachier-Lagrave potvrdil své nejvyšší nasazení a vyhrál s 10,5 body a lepším pomocným hodnocením před Bělorusem Sergeiem Zhigalkem. Třetí byl s 1,5 bodovým odstupem Polák Michal Olszewski. Mezi juniorkami první místo bodově s 9,5 body dělily hned tři hráčky, pomocné hodnocení rozhodlo o titulu pro Indku Soumyovou, druhém místě pro Peruánku Deysi Cori Tellovou a třetí pro Turkyni Betul Cemre Yildizovou. Naše reprezentantka Tereza Olšarova získala 5,5 bodu a obsadila konečné 24. místo.

Podrobnosti k MS juniorů naleznete na stránkách Argentinské šachové federace, konečné výsledky také na chess-results.com.


Po 6 odehraných kolech Mistrovství světa juniorek získala naše reprezentantka Tereza Olšarová 2,5 bodu a je na průběžném 31. místě. Vede Indka Rout Padminiová s 5 body, s půlbodovou ztrátou je dalších 5 hráček. V kategorii juniorů je v čele dvojice pětibodových Francouz Maxime Vachier-Lagrave a Bělorus Sergei Zhigalko.


Po 3. kole Mistrovství světa juniorů a juniorek v argentinském Puerto Madryn má česká reprezentantka Tereza Olšarova na svém kontě 1,5 bodu a je na průběžném 19. místě. V 1. kole sice prohrála s třetí nasazenou Peruánkou Deysi Cori Tellovou, ve 2. kole ale vyhrála nad Mongolkou Bayar Anuovou a ve 4 .kole si na své konto připsala velmi cennou remízu černými kameny s první nasazenou Indkou Mary Ann Gomesovou.

V kategorii dívek má plný počet 3 bodů již pouze Turkyně Betul Cemre Yildizová a Ruska Olga Kalininová, v kategorii juniorů jsou hned čtyři tříbodoví - Izraelec Maxim Rodstein, Číňané Yu Yangyi a Li Chao B a Polák Michal Olszewski.


V argentinském přímořském letovisku Puerto Madryn v provincii Chubut začíná zítra Mistrovství světa juniorů a juniorek do 20 let. Česká republika má zastoupení pouze v kategorii dívek, kde Tereze Olšarové patří s ratingem 2150 v předběžné startovní listině 24. místo. Nasazenou jedničkou je Indka Mary Ann Gomesová (2396). V kategorii juniorů je nasazenou jedničkou francouzská hvězda Maxime Vachier-Lagrave (2718).

Po zítřejším zahájení se první kolo hraje ve čtvrtek 22. 10. 2009 v 17:00 h. místního času, poslední 13. kolo se hraje 3. 11. 2009.

Podrobnosti k MS juniorů naleznete na stránkách Argentinské šachové federace.