ME žen 2012 v Turecku

Na ME žen se zatím našim reprezentantkám příliš nedaří. Po 3 kolech má Karolína Olšarová na svém kontě jen jeden bod, ještě o půl bodu méně dosud získala Martina Marečková

Startovní listina ME, konaném v tureckém městě Gaziantep, ovšem potvrzuje, že naše šachistky se v této soutěži budou především učit. Na startu se sešlo 103 nejlepších šachistek z celé Evropy, Karolína Olšarová (2189) je nasazena až jako 79. hráčka startovní listiny, Martině Marečkové (2114) připadlo 86. místo.

Naše šachistky sice dovedou překvapit, a jejich reálná síla leží poněkud výše, než naznačuje jejich rating ELO, ale v této vesměs zkušené společnosti je jejich role nesmírně těžká.

Karolína Olšarová v úvodních dvou kolech postupně podlehla favorizovaným soupeřkám - ruské velmistryni Olze Giryové (2406, 29. nasazená) a Gruzínce IM Bele Khotenashvili (2490 - 10. nasazená), až ve 3. kole zdolala domácí hráčku Kardelen Cemhanovou (1952). V dnešním 4. kole ji opět čeká těžká soupeřka, gruzínská WIM Miranda Mikadze (2329).

Martina Marečková zahájila soutěž porážkou s polskou velmistryní Martou Michnovou (2383 - 35. nasazená), poté však uzmula remízu slovenské velmistryni Zuzaně Borošové. Nedokázala však odolat srbské WIM Mariji Rakičové a v dnešním 4. kole se bude snažit zlepšít své turnajové postavení v souboji s domácí hráčkou Emel Kayaovou (1997).

Podobné soutěže žen se vyznačují mimořádně nesmlouvavým a nekompromisním bojem, však také po třech kolech již pouze 3 hráčky mají plný počet bodů. Hlavní ratingové favoritky již zaznamenaly vážné ztráty, Anna Muzyčuk ze Slovinska, Gruzínka Nana Dzagnidze i Katarina Lahno z Ukrajiny mají na kontě jen 2 body. Naděžda Kosintseva z Ruska dokonce bod jediný. Hraje se však celkem 11 kol a na prognózy je ještě dosti času. V přímém souboji se dnes o vedení utkává Francouzka Marie Sebag s Viktorií Cmylite z Litvy, zkušená Rumunka Cristina Foisor bude svou čelní turnajovou pozici obhajovat proti exmistryni světa Antoanetě Stefanové z Bulharska.

Partie online je možno sledovat na http://eiwcc2012.tsf.org.tr/live-games.