V Harrachově bylo v sobotu 29. října zakončeno Mistrovství Čech mládeže

V Harrachově bylo v sobotu 29. října zakončeno Mistrovství Čech mládeže, Harrachov FIDE OPEN a Národní OPEN. Mistry Čech pro rok 2011 se stali: v H16 Jan Mikeš, v D16 Lenka Rojíková, v H14 Jan Petr, v D14 Nela Pýchová, v H12 Filip Nový a v D12 Blanka Brunová.

V kategorii H16 získal 7,5 bodu Jan Mikeš z ŠK Spartak Ústí nad Labem a získal samostatné prvenství. Druhý František Hánl z Kralup měl o půl bodu méně. Za ním následovali s 6,5 body Adam Čáp z Kladna a Ta Van Duy z Mostu. V kategorii D16 shodně 5 bodů Lenka Rojíková z ŠK Lípa, Michaela Hatašová z Kladna a Kamila Stránská z Teplic. O pořadí dívek musel rozhodnout střední buchholz. V kategorii H14 jednoznačně potvrdil roli jedničky Jan Petr z Bohemians Praha. Svým konkurentům povolil jen dvě remízy a v cíli měl náskok 1,5 bodu. Stříbro patří Michalu Pajerskému z Liberce a bronz Danu Kožúškovi hrajícímu za Polabiny. Bramborová medaile zbyla na Matyáše Szücse, který měl též 6,5 bodu. Se ziskem 5 bodů vybojovala vítězství v D14 Nela Pýchová z TJ Spartak Vlašim. Stříbro brala za 45 bodu Lada Doležalová z Tábora. Bronz si odvezla Barbora Novotná z Liberce. V kategorii H12 získali první čtyři hráči shodně 7 bodů a zase rozhodovalo pomocné hodnocení. Zlato patří Filipu Novému Z SK OAZA Praha. Stříbro patří Danu Kadlecovi z Mostu a bronz odvezl do Nového Boru Jiří Liška. Medaile nezbyla na Jana Miesbauera. V kategorii 12 letých dívek získaly tři malé slečny shodně 5,5 bodu a o medailích opět rozhodovalo pomocné hodnocení. Mistryní Čech v D12 se stala Blanka Brunová z Plané u Mariánských Lázní. Druhé místo obsadila Anna Vítová z Hradce Králové a bronzovou medaili si do Klatov odvezla Maryam Amina Koucha.

Harrachov FIDE OPEN vyhrál ziskem 7,5 Miroslav Körschner, který zároveň získal cenu pro nejlepšího juniora. Na druhém místě skončil Josef Kratochvíl a třetí místo obsadil Michal Hrabal z Grygova. Nejlepší ženou ve FIDE OPENU se stala Eva Kořínková z pořadajícího ŠK Světlá nad Sázavou a nejlepším seniorem byl Jiří Halla z Úholiček.

V Národním OPENu vyhrál Jindřich Řezáč z Mladé Boleslavi. Za ním následovala s půlbodovou ztrátou skupina Jiří Charvát, Jan Šáfr, František Seiner, Petr Jániš a Josef Havelka. Nejlepší ženou se stala Veronika Bartošová z Lokomotivy Brno a nejlepším seniorem byl František Seiner, který tak obhájil své prvenství z minulého roku. Z hráčů do 16 let byl nejlepší Daniel Bobek, ze čtrnáctiletých Tomáš Hanzlík a z dvanáctiletých Josef Havelka. Bleskového turnaje se zúčastnilo 95 hráčů. Turnaj vyhrál IM Štěpán Žilka, když získal 10 bodů z 11 kol. O bod méně měl Jan Balín, za kterým následovala skupina s 8 body: FM Michal Novotný, Ondřej Toman, Pavel Kopta, Martin Šedivý, Miroslav Körschner a Jan Macháň.

Hráči a hráčky Mistrovství Čech rozebírali své partie s trenéry, jejichž účast pořadatel zajistil. Hlavním trenérem Mistrovství Čech mládeže byl Ing. Evžen Gonsior, který letos oslaví krásné osmdesáté narozeniny. Dalšími členy týmu trenérů byli IM Štěpán Žilka, IM Richard Biolek a Jan Balín. Každý z trenérů připravil pro mládež jednu tematickou přednášku. Ing. Evžen Gonsior na téma „Poslední pěšec“, IM Štěpán Žilka na téma „Mitropa 2011“, IM Richard Biolek na téma "80 let od šachové olympiády v Praze" a Jan Balín na téma „Aaron Nimcovič aneb Můj systém v partii“.

Trenéři a hráči z FIDE OPENu si se zájemci zahráli 5 simultánek. IM Biolek porazil své soupeře poměrem 19:1, IM Žilka 17:2, Jan Balín 18,5:1,5, Ing. Hadraba 16:1 a FM Kratochvíl 13,5:3,5. Řešitelskou soutěž vyhrál Vojtěch Wagner, druhý byl Jan Nosek a třetí se umístil Vadim Kablukov.

Pořadatelé připravili pro účastníky také bohatý nešachový doprovodný program. Letošní novinkou byla návštěva Lanového centra PROUD a Vertical parku. Děti i rodiče si užili pěknou dávku adrenalinu a také se přiučili základům horolezectví, Šachisté dále navštívili Hornické muzeum, SKI muzeum, Lesnickou a mysliveckou expozici Šindelka, pivovar Novosad, muzeum skla a byli na exkurzi ve sklárně. Příznivého počasí využili hráči i doprovody k výletům v okolí Harrachova, například na Mumlavské vodopády. Někteří vyrazili i do nedalekého Liberce do Aquaparku Babylon. Tradiční fotbalový turnaj letos vyhráli fotbalisté Bohemians Praha. Účastníci si také užili dva společenské večery s Českým Slavojem.

V mistrovských kategoriích mládeže startovalo 208 hráčů a hráček a ve FIDE OPENu a v Národním OPENu hrálo 132 šachistů. Celkem tedy k šachovnicím zasedlo 340 příznivců královské hry. V openech startovali nejen trenéři a rodiče, ale i účastníci minulých ročníků, kteří již opustili mládežnické kategorie, ale rádi se vrací na naše turnaje. Hlavním rozhodčím celé akce byl mezinárodní rozhodčí Mgr. Jaroslav Benák. Členy jeho týmu byli Vlastimil Mareš, Mariana Olšarová a Ing. Petr Záruba, který zároveň zajišťoval on-line přenos z 8 šachovnic. Na webu pořadatele mohli příznivci šachu sledovat on-line přenosy, výsledky, partie, průběžně doplňovanou fotogalerii a další informace o aktuálním dění na mistrovství. Mistrovství Čech mládeže a doprovodné openy uspořádal z pověření ŠSČR Šachový klub Světlá nad Sázavou. Všechny turnaje se uskutečnily „pod skokanskými můstky“ v sálech Hotelu Skicentrum.

Během našeho národního mistrovství dostali pořadatelé i účastníci další dobrou zprávu. Evropská šachová unie rozhodla, že pořadatelem Mistrovství Evropské unie mládeže do 8, 10, 12 a 14 let bude v roce 2013 Šachový klub Světlá nad Sázavou. Mistrovství EU se bude konat od 27. srpna do 5. září 2013 v Hotelu Petr Bezruč v Malenovicích. Pořadatelům a Šachovému svazu ČR se tak podařilo získat další významnou akci na domácí šachovnice. Pořadatelé z AVE-KONTAKTu Pardubice uspořádají od 16. do 26. srpna 2012 v Praze v TOP HOTELu Mistrovství Evropy mládeže. Zde se hrají kategorie do 8, 10, 12, 14, 16 a 18 let. Naši mládežníci budou moci využít domácího prostředí.

Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat všem hráčům za jejich výkony a hru fair play. Všem rodičům, trenérům a doprovodům za spolupráci a pochopení. Dále všem trenérům za rozbory a přednášky, trenérům a dalším hráčům za odehrané simultánky, rozhodčím za jejich kvalitní práci, zpracovatelům bulletinu za kvalitní bulletin, Ing. Zárubovi za bezproblémový on-line přenos, Českému Slavoji za společenský večer a Hotelu Skicentrum za vše, co pro nás udělali. Děkuji všem spolupracovníkům, kteří pomohli zdárnému průběhu 22. Mistrovství Čech mládeže do 16 let.

Ing. Zdeněk Fiala
ředitel turnaje