Výsledky a zpráva z MEU 2007

Konečné pořadí na chess-results.com: U10 U12 U14

Ve dnech 1.-9.8. 2007 se uskutečnilo v rakouském Murecku MISTROVSTVÍ EVROPSKÉ UNIE 2007. V tomto roce reprezentovala Českou Republiku trojice hráčů. V kategorii do 14 let Lukáš Vlasák, do 12 let Jana Maříková a do 10 let Jakub Půlpán. Mureck je malebné městečko v těsné blízkosti slovinských hranic.

Byli jsme ubytovaní v hotelu Fabiani, cca. 1,5 od hrací místnosti, ubytování i strava byly na velmi dobré úrovni a myslím, že byli všichni spokojeni. Volný čas jsme věnovali kromě rozborů partií a příprav na soupeře relaxačním aktivitám. Spřátelili jsme se se slovenskou reprezentační skupinou a sváděli jsme souboje ve fotbale, minigolfu a navštěvovali společně krásné koupaliště s toboganem.

V samotném turnaji byly sváděny tvrdé boje o každý bod. Chlapci hráli společně s dívkami ve třech kategoriích. V kategorii do 14 let fantasticky rozjel turnaj 3 výhrami Lukáš Vlasák, poprvé byl pokořen až v pátém kole konečným vítězem turnaje. Lukáš i poté předváděl aktivní šachy, snad jen trochu moc tlačil své partie k vítězství, což se občas nevyplatilo. Nicméně dle mého názoru má Lukáš velký potenciál a pokud bude na sobě pracovat, může ještě v šachu mnoho dokázat. Konečné 7.místo je pěkné.

V kategorii do 12 let reprezentovala Jana Maříková, která měla již zkušenost na této akci v minulém roce v kategorii do 10 let. Jana měla pomalejší start, kde šla na ní vidět malá nervozita, ale s přibývajícími koly na tom zapracovala a začala sbírat body. V osmém kole dala v časové tísni remízu, kde mohla jistě usilovat o výhru. V posledním kole však zvítězila a obsadila konečné 3.místo v kategorii dívek, za což si zaslouží jistě velký obdiv! Gratuluji! Jana se občas potýkala s větší nervozitou, je však velmi šikovná a já věřím, že pokud na tom zapracuje, bude z ní velmi silná šachistka.

V nejmladší kategorii do 10 let jsme měli zastoupení velkým talentem Jakubem Půlpánem, Jakub předváděl po celý čas turnaje velmi pěkné šachy. Občas mu snad jen scházela malinko větší bojovnost a hra dopředu. Prohrál jen s celkovým vítězem turnaje a kapička štěstí ho stála, že neobsadil medailové umístění. Celkové 4.místo (jen o pomocné hodnocení) je však dle mého názoru fantastické, když vezmeme v potaz, že může hrát v této kategorii ještě příští rok. Gratuluji Kubo!

Každým rokem je konkurence na MEU vyšší a je tedy otázkou, zda by Českou republiku nemělo v dalších letech reprezentovat více dětí.