Zápis ze schůze KM ŠSČR, 12.03.2004, Seč u Chrudimi

Přítomni: Biolek (Olomoucký kraj), Brož (Vysočina), Gruss (Ústecký kraj), Hadraba (člen KM ŠSČR), Hájek (člen KM ŠSČR), Hurta (Jihomoravský kraj), Kopal (Liberecký kraj), Nováček (Plzeňský kraj), Opluštil (Zlínský kraj), Říha (Středočeský kraj), Sabol (Pardubický kraj), Slavík (Královéhradecký kraj), Steinhauser (Jihočeský kraj), Surma (Moravskoslezský kraj).

Omluveni: Kubištová (Karlovarský kraj)

Nepřítomni: Koreček (Praha)

Hosté: Herejk (předseda ŠSČR) + rodiče a trenéři přítomní na M-ČR žáků

Program:

  1. Informace o plnění úkolů
  2. Informace o činnosti komise mládeže a konferenci ŠSČR
  3. Vyhodnocení konkurzů na soutěže mládeže
  4. Olympiáda mládeže
  5. Školení trenérů
  6. Různé

1) Předseda KM ŠSČR Miroslav Hurta podal zprávu o plnění úkolů:

  1. Úkoly uložené KM ŠSČR
    1. vydat příručky pro trenéry IV. a III. tř. (v podobě příručky i v podobě elektronické)
    2. vydat aktualizovanou příručku pro vedoucí šachových kroužků (taktéž v podobě příručky i v podobě elektronické) – úkol splněn, materiály byly zpracovány a jsou v elektronické podobě vyvěšeny k dispozici všem zájemcům na webu ŠSČR, vydání materiálu tiskem bude závislé na finanční situaci ŠSČR.
    3. vypsat grant na vypracování pracovního sešitu pro děti absolvující prvním rokem základní šachový výcvik – grant vypsán, žádný zájemce se v řádném termínu nepřihlásil, zpracováním materiálu za uvedených grantových podmínek nakonec pověřen ing. Svoboda ze Zlína. Na materiálu se pracuje.
    4. Beskydská šachová škola Frýdek-Místek předá šachovému svazu k volnému použití sešit pro trénink (domácí přípravu) předškoláků – úkol splněn, materiál vyvěšen na webu ŠSČR.
    5. zpracovat projekt šachových her – zpracuje pan Jaroslav Hájek – úkol splněn, projekt vyvěšen na nástěnce v hrací místnosti M-ČR mládeže.
    6. popularizovat zkušenosti šachových kroužků – úkol plněn, v roce 2003 byly osloveny kraje Moravskoslezský a Jihomoravský, zpracované materiály jsou vyvěšeny na webu ŠSČR. V projektu bude pokračováno a letos budou osloveny další čtyři kraje.
    7. na webových stránkách šachového svazu budou zřízeny stránky virtuálního šachového kroužku, kde bude možná výměna názorů a zkušeností z činnosti šachových kroužků a pokládání dotazů k uvedené problematice – úkol nesplněn, časové vytížení členů KM bylo takové, že neumožnilo vypracování projektu, vypsání konkurzu bez finanční odměny za tuto práci by zřejmě bylo neúčelné. Též nikdo z přítomných členů schůze neprojevil zájem se úkolu ujmout. Vypsání grantu odloženo na neurčito v závislosti na vývoji finanční situace komise mládeže.
  2. Úkoly uložené KM krajských šachových svazů

    Zadané úkoly jsou u většiny krajů plněny. Předseda KM ocenil dobrou spolupráci se všemi krajskými komisemi mládeže (vyjma Prahy). Velké poděkování si zaslouží předsedové krajských komisí mládeže, kteří pracují dobře a operativně a jsou skutečně osobami, kterým se daří mládežnický šach v krajích řídit, rozvíjet a koordinovat. Setrvale špatný stav je však v Praze – pražská komise mládeže nedodržuje termíny hlášení mistrovských soutěží, neplní úkoly zadané KM ŠSČR a celá situace v Praze je mírně chaotická. Pražští funkcionáři však především svou nečinností poškozují pražskou mládež.

2) Informace o činnosti komise mládeže a konferenci ŠSČR

Předseda KM ŠSČR podal stručnou zprávu o činnosti KM ŠSČR za uplynulé období a o jednání konference ŠSČR v Pardubicích. (Úplný text zprávy o činnosti /na schůzi byl podán jen stručný výtah/ a usnesení přijatá konferencí ŠSČR jsou přílohou tohoto zápisu.) Bylo zdůrazněno, že za úspěšným průběhem nejvyšších mistrovských mládežnických soutěží, který většina pokládá za naprostou samozřejmost, se skrývá velký kus práce obětavých pořadatelů. Na návrh předsedy ŠSČR ing. Herejka bylo pořadatelům těchto soutěží vysloveno poděkování. Schůze se dále zabývala desetikorunovým členským příspěvkem ŠSČR u mládeže do 18 let (platí od 1.1.2005). Panoval všeobecný souhlas s názorem, že je potřeba, aby se tento minimalizovaný členský příspěvek projevil na nárůstu členské základny ŠSČR. Působení na mládežnické oddíly, aby co nejvíce dětí registrovaly u ŠSČR i u ČSTV, bude jedním z hlavních úkolů krajských komisí mládeže.

3) Vyhodnocení konkurzů na soutěže mládeže

Na každou soutěž se přihlásil právě jeden uchazeč. Účastníci schůze byli seznámeni s předloženými nabídkami a přidělili pořadatelství:

  1. Mistrovství Moravy a Slezska mládeže: Šachový klub SK Zlín a Sdružení přátel her Ašóka
  2. Mistrovství Čech do 12, 14 a 16 let: ŠK Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou (místo konání Škola v přírodě Žihle, okres Plzeň – sever)
  3. Mistrovství Čech do 10 let a otevření Mistrovství Čech do 8 let: TJ Desko Liberec.

4) Olympiáda mládeže

O olympiádě obsáhle informoval ing. Luboš Kuchynka. Z diskuse nakonec vyplynuly tyto závěry a byla přijata následující rozhodnutí:

  1. ŠSČR bude respektovat všechna rozhodnutí pořadatelského týmu (ČSTV a ČOV)
  2. Olympiáda by měla proběhnout v Brně ve dnech 22.-25.června 2005 (středa-sobota), šachové soutěže budou probíhat 22.-24.6., 25.6. se účastníci budou zúčastňovat doprovodného programu (přání pořadatelů – viz bod a))
  3. Účastníci budou mít hrazeny pobytové náklady, vstupné na doprovodné programy a pravděpodobně i jízdné
  4. Šachový turnaj bude sestávat ze čtyř turnajů:
    1. turnaj chlapců nar. v roce 1990 a 1991
    2. turnaj dívek nar. v roce 1990 a 1991
    3. turnaj chlapců nar. v roce 1992 a 1993
    4. turnaj dívek nar. v roce 1992 a 1993

    Každý kraj nominuje do každého turnaje po jednom hráči, z výsledků hráčů bude sestaven výsledek družstva a soutěž bude mimo čtyř turnajů jednotlivců hodnocena i jako turnaj družstev.

  5. Nominaci hráčů budou provádět komise mládeže krajských šachový svazů
  6. Krajské šachové svazy vstoupí ve styk s krajským vedením ČSTV, které má krajské nominace a výpravy na olympiádu koordinovat.

5) Školení trenérů

O školení trenérů obsáhle pohovořil zástupce TMK ŠSČR Marek Vokáč. V současné době jsou na webu ŠSČR vyvěšeny programy a náplně pro školení trenérů 2., 3. a 4.třídy. Taktéž je zpracována databáze trenérů.

  1. Školení trenérů 2.třídy bude zahájeno 5.-6. června 2004 a ukončeno nejpozději závěrečným soustředěním při M-ČR mládeže 2005. Zájemci se mají přihlásit M.Vokáčovi co nejdříve.
  2. TMK ŠSČR potřebuje vědět, které krajské šachové svazy budou pořádat školení trenérů 3. a 4.třídy (případně doškolení trenérů 3.třídy). Školení a jejich termíny je třeba hlásit v dostatečném předstihu ŠSČR. Školení 3.třídy se musí hlásit též předem R.Biolkovi. Předseda zkušební komise musí být odsouhlasen vedoucím lektorem školení KM ŠSČR Richardem Biolkem.
  3. Certifikáty o splnění trenérských tříd všech stupňů se vydávají centrálně ze sekretariátu ŠSČR.
  4. Krajské šachové svazy by měly sledovat, kde trenéři působí, a evidovat je.
  5. Krajské šachové svazy by měly vytvářet krajské listiny talentů.
  6. M.Vokáč nabídl pomoc v rámci projektu krajských center mládeže. Je považováno za užitečné dva víkendy ročně shromáždit vybrané děti a odpřednášet jim cca 15 hodin přednášek – při výběru a zajištění lektorů M.Vokáč nabízí pomoc. Lze uspořádat i seminář o využití výpočetní techniky pro tréninkový proces.

R. Biolek informoval o průběhu školení trenérů 3. a 4.třídy a účastníci schůze jeho zprávu vzali na vědomí.

6) Různé

Schůze se dále zabývala následujícími body:

  1. Bulletin na M-ČR, M-Čech a M-Moravy žáků: bulletin na M-ČR se bude pořizovat ze všech mistrovských soutěží a ze všech partií, u M-Čech a M-Moravy jen z prvních sedmi šachovnic. Nebude se zveřejňovat na svazovém webu, zájemcům bude posílán e-mailem.
  2. Tempo hry – u soutěže Grand prix, ze které se postupuje na M-Čech mládeže, se nařízené třicetiminutové hrací tempo mění na doporučené.
  3. Vstup do hrací místnosti – návrh na omezení vstupu doprovodných osob do hracích prostor neprošel, zůstává dosavadní stav (= rozhodnutí je v kompetenci pořadatele)
  4. Problematika doby hraní partií na M-ČR mládeže – žádný návrh neprošel, platí dosavadní stav (rozhodnutí je v kompetenci pořadatele).
  5. Zvýšení věkové hranice účastníků krajských soutěží družstev ml.dorostu – návrh neprošel.
  6. Problematika startu cizinců v I.lize družstev ml.dorostu (námět p. Saeckla – odpoví p.Hadraba)
  7. Problematika navýšení postupů do M-ČR v rapid šachu – návrh neprošel.
  8. Sjednocení podmínek pro konkurzy M-Čech a M-Moravy žáků – oba přebory se vyvíjely podstatně odlišně, mají odlišný způsob pořádání a postupů – v tuto chvíli není možné konkurzní podmínky sjednotit. K problematice se komise vrátí při územních jednáních na podzim.
  9. Harmonogram zavádění elektronických hodin: od ročníků 2005-2006 povinně v extralize dorostu, další bude upřesněno dle vývoje v celém svazu (v žádném případě však ne dříve než od 2005-2006). Pořadatelům soutěží jednotlivců se prozatím žádné požadavky neukládají.

Podzimní schůze „české části“ komise mládeže proběhne v sobotu 23.10. večer v místě konání M Čech (čas bude ještě upřesněn), podzimní schůze „moravské části“ v místě konání M Moravy a Slezska v sobotu 30.10. (doba bude ještě upřesněna).

Zapsal: Miroslav Hurta