Zápis z rozšířeného zasedání KM ŠSČR, 07.03.2003, Seč u Chrudimi

Přítomni: Richard Biolek (Olomoucký kraj a člen KM ŠSČR), Jaroslav Hájek (člen KM ŠSČR), Miroslav Hurta (Jihomoravský kraj a člen KM ŠSČR), Ivan Kopal (Liberecký kraj), Radomír Kulovaný (Vysočina), Jan Macíček (Moravskoslezský kraj a člen KM ŠSČR), Marian Sabol (Pardubický kraj), Jan Slavík (Královéhradecký kraj), Pavel Šott (Plzeňský kraj), Marcel Vlasák (Karlovarský kraj) – 10 členů

Nepřítomni: František Stluka (Středočeský kraj a člen KM ŠSČR) a dále zástupci krajů Jihočeského, Prahy, Ústeckého a Zlínského – 5 členů

Hosté: ing.Petr Herejk (předseda ŠSČR) a zájemci o schůzi z řad rodičů, trenérů a vedoucích kroužků

Program:

  1. Informace o činnosti KM ŠSČR
  2. Informace o fungování krajských komisí mládeže
  3. Vyhodnocení konkurzů na podzimní soutěže jednotlivců
  4. M-ČR družstev starších žáků a M-ČR dětí do 8 let
  5. Soutěže družstev a přebor škol v šachu
  6. Slučování věkových kategorií v soutěžích mládeže
  7. Masový rozvoj
  8. Příprava trenérů
  9. Práce s talenty
  10. Otázka povinného mládežnického družstva
  11. Různé

Schůzi zahájil předseda KM ŠSČR M.Hurta ve 20.15 hodin

1. Informace o činnosti KM ŠSČR

Předseda KM ŠSČR seznámil přítomné se zprávou o činnosti KM ŠSČR, která byla přednesena delegátům konference ŠSČR v únoru 2003 v Pardubicích. Zpráva je přílohou tohoto zápisu.

2. Informace o fungování krajských komisí mládeže

Tento bod z pohledu KM ŠSČR zhodnotil předseda KM M.Hurta. Jako nejslabší článek se jeví Praha, jejíž krajská komise mládeže příliš nespolupracuje. Bylo zdůrazněno, že jeden rok po ustavení byl ponechán krajským komisím „čas hájení“, aby se vyrovnaly s těžkostmi, které při zahájení činnosti vznikaly. Teď by již však mělo vše fungovat, a proto případné nedostatky budou tvrdě kritizovány, protože nečinností (nebo špatnou činností) krajské komise mládeže jsou poškozovány především děti daného kraje. Republiková komise mládeže by zase naopak ráda od krajů více slyšela, s jakými problémy se potýkají a v čem konkrétně by jim mohla a měla více pomáhat.

3. Vyhodnocení konkurzů na podzimní soutěže jednotlivců

Na každou soutěž se přihlásil právě jeden uchazeč. Pořadatelství bylo přiděleno následovně:

M-Čech do 8 a 10 let 21.-23.listopadu 2003 Liberec (pořadatel TJ Desko Liberec)

M-Čech do chlapců do 12, 14 a 16 let 25.října – 1.listopadu 2003 Frymburk (pořadatel Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou)

M-Moravy a Slezska chlapců do 10, 12, 14 a 16 let 25. - 29.října 2003 Frýdek-Místek (pořadatel Beskydská šachová škola).

Konkurzní přihlášky všech tří uchazečů na schůzi byly přečteny a budou vyvěšeny na webu KM ŠSČR. Liberečtí pořadatelé byli upozorněni, že turnaj musí řídit alespoň jeden rozhodčí I.třídy.

4. M-ČR družstev starších žáků a M-ČR dětí do 8 let

Po obsáhlé diskusi zvítězila tradice a pro rok 2004 bylo rozhodnuto přidělit pořadatelství M-ČR družstev starších žáků opět do Seče. Taktéž M-ČR dětí do 8 let v roce 2004 bude jako již tradičně ve Frýdku-Místku v rámci Turnaje šachových nadějí. Tamější pořadatelé přizpůsobí pomocné hodnocení ostatním mistrovským mládežnickým soutěžím v ČR (střední Buchholz, Buchholz), první tři hráči z ČR budou oceněni jako medailisté republiky. Povinností pro oba pořadatele zůstává, že podmínky turnajů (cenové relace, kvalita ubytování a stravování) budou stejné anebo jen velmi mírně změněné ve srovnání s rokem 2003.

5. Soutěže družstev a přebor škol v šachu

Předseda KM ŠSČR seznámil přítomné s postupem reformy soutěží družstev a doporučil, aby změny byly prováděny pouze v případě evidentních nesrovnalostí. Byl čas diskusí k uvedené problematice, nyní je potřeba soutěže stabilizovat a pokud možno podmínky neměnit. Po obsáhlé diskusi (počet členů v družstvu, počet hostů, povinná dívka) bylo o návrzích postupně hlasováno a ve všech případech zvítězil návrh – zachovat nynější stav.

Dále byl projednáván problém Přeboru škol v šachu. Spousta dotazů byla na financování přeboru ze strany AŠSK. Předseda KM vysvětlil, že AŠSK nemá peníze, a proto si sporty rozdělila na kategorie A,B,C. (A = podporované sporty, C = finančně nepodporované sporty). Přes veškeré přesvědčování a argumenty nebylo v silách šachového svazu rozhodnutí rady AŠSK změnit. S AŠSK byla uzavřena dohoda (mailem, nikoli oficiálně), že bude o šachové soutěži šířit informace, nebude ji ale v žádném případě finančně podporovat. V tomto duchu (zákaz financovat šachy) šel z pražské centrály AŠSK i pokyn podřízeným článkům. Okresní a krajské rady - pokud podporují šachy - tak mohou činit jedině z jiných peněz než z dotace od centrálních orgánů AŠSK (např. pokud získaly granty od krajských úřadů apod.). V následující živé debatě o problému vyplynulo, že zkušenosti s AŠSK jsou okres od okresu a kraj od kraje jiné. Někde i přes zákaz dokázali soutěž zafinancovat, někde finanční příspěvek nedávají, ale účinně participují na organizaci a pomáhají se šířením propozic a informací. Velice dobré zkušenosti coby s pořadateli okresních a krajských kol jsou s domy dětí a mládeže Karlovarský kraj s AŠSK nespolupracuje vůbec, o příspěvek na soutěž zažádali přímo krajský úřad – a bylo jim vyhověno, což může být následováníhodný příklad i pro ostatní kraje.

Stav krajských kol – s výjimkou Plzeňského kraje a Prahy proběhla kola řádně ve všech krajích. V Plzni termín naplánovali na nejzazší termín a krajské kolo jim překazily chřipkové prázdniny. Muselo dojít k posunutí termínu, ale i přes tuto skutečnost by postupující školy – budou-li reagovat rychle – měly přihlášku do republikového kola stihnout. V Praze však celopražské kolo proběhne téměř měsíc po termínu a postupující družstva v kategorii základních škol budou mít velké problémy, aby se do republikových kol ještě dostala. Odpovědnost za toto zpoždění padá plně na vrub pražské komise mládeže.

Komise mládeže zaregistrovala přání, aby se termíny republikových kol vzájemně nepřekrývaly – příští rok se tomu budeme snažit vyhnout konzultacemi s pořadateli.

6. Slučování věkových kategorií v soutěžích mládeže

Tato diskuse byla velice dlouhá a obsáhlá. Zastaralost a nejednoznačnost soutěžního řádu (některé mistrovské mládežnické soutěže zde uvedeny jsou, jiné nejsou) vede k tomu, že v případě slučování věkových kategorií u postupů na mistrovství Čech (krajská kola) platí jiná kritéria než při slučování věkových kategorií na mistrovství ČR. Byla též otevřena otázka výkladu soutěžního řádu. Podrobně byly probírány i výhody a nevýhody slučování věkových kategorií. Z diskuse vyplynul závěr – je nutno dosáhnout, aby ustanovení v připravovaném novém soutěžním řádu tuto problematiku buď ošetřila lépe, anebo aby zde ponechala prostor pro rozhodování komisi mládeže.

7. Masový rozvoj

Předseda KM ŠSČR informoval o koncepci masového rozvoje, kterou připravila subkomise masového rozvoje (p.Brož) s dalšími spolupracovníky.

  1. Úkoly ŠSČR:
    1. Vydat příručky pro trenéry IV. a III. tř. (v podobě příručky i v podobě elektronické)
    2. Vydat aktualizovanou příručku pro vedoucí šachových kroužků (taktéž v podobě příručky i v podobě elektronické)
    3. Vypsat grant na vypracování pracovního sešitu pro děti absolvující prvním rokem základní šachový výcvik. KM ŠSČR pověřuje organizací vypsání takového grantu ing.Rostislava Svobodu.
    4. Beskydská šachová škola Frýdek-Místek předá šachovému svazu k volnému použití sešit pro trénink (domácí přípravu) předškoláků;
    5. Zpracovat projekt šachových her – zpracuje pan Jaroslav Hájek.
    6. Popularizovat zkušenosti šachových kroužků:
      • v pořadí podle počtu členů (některé kraje víckrát, některé kraje jednou) budou požádány krajské komise mládeže se žádostí o vytipování vhodného šachového oddílu či kroužku, který by představil své metody a způsoby práce s mládeží (cca na 4-8 stranách formátu A4)
      • tento materiál bude uveřejněn na webu šachového svazu a bude nabídnut k uveřejněn i na stránkách šachového časopisu
      • za zpracování takovéhoto materiálu a podle jeho úrovně příslušný šachový oddíl (kroužek) obdrží od ŠSČR dotaci na činnost až do maximální výše 7000 Kč.
    7. Na webových stránkách šachového svazu budou zřízeny stránky virtuálního šachového kroužku, kde bude možná výměna názorů a zkušeností z činnosti šachových kroužků a pokládání dotazů k uvedené problematice.
  2. Úkoly krajských komisí mládeže a krajských trenérskometodických komisí (příp. krajských komisí masového rozvoje):
    1. Bude vypracován seznam turnajů – krajský termínovník mládežnických (mistrovských i nemistrovských) turnajů a soutěží a krajský šachový svaz bude tyto termíny koordinovat;
    2. Uskutečňovat semináře a setkání vedoucích kroužků mládeže (nesměšovat se školením trenérů, jež je zakončeno zkouškami);
    3. Vypracovat seznam vedoucích mládežnických oddílů a šachových kroužků (i neregistrovaných), přičemž musí jít o skutečně fungující a existující kroužky – kontakt na ně budou kraje získávat přímo na náborových soutěžích a na okresních kolech přeboru škol v šachu tak, že příslušní krajští funkcionáři vstoupí v bezprostřední osobní kontakt s vedoucími těchto kroužků (oddílů).
    4. Mají-li být tyto úkoly skutečně splněny, je potřeba, aby se na této práci podílelo více činovníků. Krajským šachovým svazům se doporučuje, aby příslušným funkcionářům za práci v této oblasti vyplatily odměnu.

8. Příprava trenérů

Předseda KM ŠSČR informoval, že byla dokončena reorganizace přípravy trenérů. Změny si vynutily požadavky MŠMT na uznání systému školení trenérů. Trenérské třídy budou následující:

  • I.třída – získá se vysokoškolským studiem;
  • II.třída – školení organizuje ŠSČR a je podkladem pro získání živnostenského oprávnění k trenérské činnosti;
  • III. třída – školení organizují krajské šachové svazy;
  • IV.třída – školení organizují krajské šachové svazy.

Kromě I.třídy, jejíž získání je v souladu s platným vysokoškolským zákonem zatím doživotní, se budou muset ostatní třídy po čase obnovovat.

Podrobný systém přípravy trenérů bude v nejbližší době vyvěšen na webové stránky ŠSČR.

9. Práce s talenty

Práce s talenty bude spočívat i nadále v systému individuálních tréninků, organizováním reprezentačního tábora a soustředění a nově i podpora účasti hlavně starší mládeže na silných turnajích. Bude pokračovat listina talentů, pořadatelé velkých turnajů již byli šachovým svazem požádáni, aby dětem uvedeným na listině talentů poskytli na startovném slevu. Během mistrovství navštívili turnaj zástupci AVE-Kontaktu z Pardubic a talentům skutečně na startovném slevu nabídli. Taktéž pan Němec, organizátor letního turnaje v Chrudimi, nabídl nejlepším účastníkům mistrovství na turnaji výraznou slevu.

10. Otázka povinného mládežnického družstva

Krajské komise mládeže dostaly uloženy tuto otázku (materiály jsou vyvěšeny na webu KM ŠSČR) v krajích podrobně prodiskutovat a na podzimní schůzi KM ŠSČR k této problematice zaujmout stanovisko. Návrh lze podpořit či zamítnout, přepracovat či přijít s jiným řešením, ale vše musí být v krajích prodiskutováno.

11. Různé

V tomto bodě byly diskutován různý okruh problémů – od nominace trenérů na mezinárodní akce mládeže, financování účasti reprezentantů na MS a ME (návrh odměňovat reprezentanty ne podle umístění, ale podle procentuálního výkonu nutno ještě podrobně propočítat a zvážit), systém individuálních tréninků, práce mediální komise a prezidenta šachového svazu I.Němce a byly pokládány další dotazy ohledně činnosti svazu – bez konkrétního usnesení.

Schůze byla ukončena ve 23.30 hodin.

Zapsal: Miroslav Hurta