Dopis KM z 27.09.2004

Předsedům krajských komisí mládeže

Věc: Informace Komise mládeže ŠSČR

Vážený pane předsedo,

V souvislosti s nadcházející sezónou si Vám dovoluji zaslat v příloze pokyny k uspořádání krajským soutěžím družstev mladších žáků a – prosím o jejich prostudování a uspořádání soutěží v intencích uvedených pravidel. Nezapomeňte prosím také na řádné nahlášení postupujících v termínu.

Pokyny k přeboru školu šachu Vám již byly zaslány začátkem srpna t.r.

Pokyny ke krajským přeborům žáků – jednotlivců Vám zašlu až na podzim začátkem listopadu po průběhu říjnových mistrovství Čech a mistrovství Moravy – až budou známy přímé postupy.

Na webových stránkách KM byly nedávno vyvěšeny nové konkurzy na mistrovské soutěže. Protože v diskusi zvítězil názor, že je vhodné vyhodnocovat konkurzy daleko dřív než dosud, aby vítěz konkurzu mohl ještě rozhodit sítě mezi potenciální sponzory a ucházet se mj. i o krajské granty, je i uzávěrka těchto konkurzů letos podstatně dřív než obvykle. A tak tomu bude i do budoucna. Upozorněte prosím na tuto skutečnost oddíly Vašeho regionu, aby případní uchazeči o pořádání mistrovské svazové soutěže nepromeškali termín podání přihlášky.

Postupně byla zaplněna mezera na poli metodických materiálů. Na webu ŠSČR jsou vyvěšeny všechny základní materiály pro výcvik začátečníků, tj. Základní šachový výcvik začátečníků (Petr Herejk), Rukověť trenéra šachu (Miroslav Hurta), Šachový trénink mírně pokročilých (Evžen Gonsior).

Na podzimních schůzích KM bychom se měli pobavit o tom, jak moc aktuální je potřeba jejich vydání tiskem – proveďte prosím informativní průzkum ve Vašem kraji, kolik vytištěných příruček by bylo asi potřeba. Je docela dobře možné, že zjistíme, že tisk nutný není, protože oddíly si všechny potřebné materiály z webu mohou stáhnout samy.

Některé krajské komise mládeže dosud nevěnují patřičnou pozornost vzhledu krajských webových stránek a uveřejňování zde aktuálních informací z mládežnického šachu. I to je potřeba změnit. Stejně tak většinou zaostává informovanost šachových oddílů o možnosti získání grantů na podporu mládeže. Tyto granty vypisují příslušné krajské úřady a je povinností krajských komisí mládeže tyto záležitosti sledovat a informace šířit dál.

Pomalu je potřeba myslet na únorovou konferenci ŠSČR. Máme tady z loňska jeden větší rest (návrh na zvýšení členských příspěvků a využití takto získaných prostředku na grantovou podporu středisek mládeže), ale po pravdě řečeno by se mi zdálo taktičtější na této konferenci návrh zatím nepředkládat. Nejdříve musíme dokázat, že návrhy komise mládeže jsou skutečně reálné a užitečné šachovému hnutí – mám tím na mysli letošní schválení nižších členských poplatků u mládeže. Měli bychom potvrdit pravdivost našeho předpokladu, že tímto rozhodnutím podstatně zvýšíme členskou základnu – nárůst počtu registrovaných žáků je teď společným úkolem nás všech a prosím, abyste tomuto úkolu věnovali velkou pozornost.

Protože moje zpráva na konferenci by měla být malým ohlédnutím za celým tříletým obdobím, prosím Vás, abyste mi do 20.prosince zaslali zprávy o situaci na poli mládeže ve Vašem kraji (klidně to mohou být kopie zpráv připravovaných pro krajské konference). Zvláště prosím uveďte, co byste od komise mládeže ŠSČR nebo od jiných vrcholných svazových orgánů pro svou práci potřebovali a zatím se Vám toho nedostává.

To by bylo zatím vše, v případě jakýchkoli problémů či dotazů se na mne kdykoli obraťte. V nové sezóně Vám přeji mnoho úspěchů.

S pozdravem Miroslav Hurta (předseda Komise mládeže ŠSČR)