Dopis KM z 16.03.2003

Předsedům krajských komisí mládeže

Věc: Masový rozvoj mládeže

Vážený pane předsedo,

otázka masového rozvoje stála v posledních letech v některých regionech tak trochu na okraji zájmu příslušných šachových orgánů. Komise mládeže ŠSČR v posledním roce intenzívně pracovala na tomto tématu. Výsledkem jsou zcela konkrétní závěry, které byly přijaty na nedávné schůzi KM ŠSČR v Seči.

Dovolte, abych ze zápisu připomněl úkoly krajských komisí mládeže v oblasti masového rozvoje:

  1. bude vypracován seznam turnajů – krajský termínovník mládežnických (mistrovských i nemistrovských) turnajů a soutěží a krajský šachový svaz bude tyto termíny koordinovat;

  2. uskutečňovat semináře a setkání vedoucích kroužků mládeže (nesměšovat se školením trenérů, jež je zakončeno zkouškami);

  3. vypracovat seznam vedoucích mládežnických oddílů a šachových kroužků (i neregistrovaných), přičemž musí jít o skutečně fungující a existující kroužky – kontakt na ně budou kraje získávat přímo na náborových soutěžích a na okresních kolech přeboru škol v šachu tak, že příslušní krajští funkcionáři vstoupí v bezprostřední osobní kontakt s vedoucími těchto kroužků (oddílů;

  4. Mají-li být tyto úkoly skutečně splněny, je potřeba, aby se na této práci podílelo více činovníků. Krajským šachovým svazům se doporučuje, aby příslušným funkcionářům za práci v této oblasti vyplatily odměnu.

Zvláště těm krajským komisím mládeže, které se dosud oblasti masového rozvoje nevěnovaly, bych rád zdůraznil, jak je důležité navázat kontakt s kroužky a školami, které dosud stojí mimo řady registrovaných šachistů. Je potřeba vedoucí a učitele upozorňovat na možnosti, které ŠSČR nabízí, být připraven těmto kroužkům pomáhat i metodicky a poskytováním informací. Ono je hezké, že Šachový svaz ČR i krajské šachové svazy mají své webové stránky, co je to však platné, když o nich příslušní vedoucí šachových kroužků neví. Stále se dostatečně ještě nevyužívá potenciálu, který pro získání nových kroužků skýtá Přebor škol v šachu. Je potřeba s učiteli hovořit a informovat. Nevnucovat se, ale být připraven pomoci.

Krajské komise mládeže by měly sledovat činnost takových kroužků, zjišťovat jeho vybavení, potřeby (velice dobrý mají takový dotazník v elektronické podobě zpracovaný na webových stránkách Královéhradeckého kraje – doporučují k nahlédnutí), organizovat soutěže pro neregistrované, zajistit informovanost o náborových turnajích jak mezi okresy, tak mezi sousedními kraji.

Prosím, abyste se nad novými úkoly zamysleli a do plánu práce krajských KM tyto činnosti zahrnuli (pokud tomu již tak není). Je dobré tyto činnosti úzce koordinovat i s krajskou trenérskometodickou komisí a s krajskou komisí masového rozvoje (pokud je ustavena). Na podzimní schůzi KM ŠSČR budu žádat konkrétní informace o tom, co jste pro masový rozvoj ve Vašem kraji udělali nebo co hodláte učinit.

Přeji Vám ve Vaší práci mnoho zdaru.

S pozdravem Miroslav Hurta (předseda Komise mládeže ŠSČR)