Dotace! Dotace! Dotační programy MŠMT na rok 2013

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zveřejnilo zásady pro dotační programy na rok 2013. Všechny kluby, které mají v úmyslu v roce 2013 usilovat o získání podpory ze státních prostředků, by měly ještě nyní v období prázdnin věnovat těmto zásadám maximální pozornost.

MŠMT vypsalo podobně jako letos 5 dotačních programů na podporu sportu v ČR v oblasti neinvestičních dotací. Dotační programy I na reprezentaci a program II pro talentovanou mládež jsou standardní, o jejich využití usiluje ŠSČR a výše dotací v obou programech závisí na dlouhodobých výsledcích reprezentace v kategorii dospělých a v kategorii do 18 let.

Dotační program III „Sport pro všechny“ je i podle zkušeností letošního roku pro šachy nedostupný. Kluby, které dříve žádaly obvykle prostřednictvím regionálních článků ČSTV o dotace na místní akce, např. náborové turnaje, otevřené turnaje regionálního rozsahu, nebo o obecnou finanční podporu klubové činnosti nebo např. kroužků mládeže a podobně, jsou na rok 2013 odkazování na žádosti o podporu z rozpočtů regionální správy (obce, kraj). Na tyto instituce jde podle Loterijního zákona významná část prostředků vymezených přímo pro účely regionálního sportu.

O tyto prostředky musí kluby nebo KŠS usilovat samy. ŠSČR může poskytnout pomoc především metodickou při zpracování žádostí, podobnou službu nabízejí i regionální organizační články ČSTV. Především je nutno co nejrychleji prostudovat na webových stránkách příslušných regionálních institucí vyhlášené regionální dotační projekty a zajistit všechny požadované formální náležitosti (právní subjektivita, podvojné účetnictví je-li požadováno, a případně další dokumenty). Poté je nutno zpracovat projekt podle vašich záměrů na rok 2013 a předložit ho příslušnému orgánu čím dříve, tím lépe.

Dotační program IV na údržbu a provoz sportovních zařízení je program, který mohou využívat vlastníci a dlouhodobí nájemci sportovních zařízení. Žádosti se podávají prostřednictvím sportovních svazů, případně prostřednictvím servisní organizace typu ČSTV. Šachistů se tento program dotýká spíše okrajově jen v těch případech, kdy je klub samostatným právním subjektem a chce usilovat o příspěvek např. na celoroční provoz klubovny (musí být vlastníkem nebo v nájmu vesměs na nejméně 10 let). Dále pak v případech, kdy je klub významnou součástí tělovýchovné jednoty, která pak může svou žádost o dotaci na provoz TJ uplatnit prostřednictvím ŠSČR.

Dotační program V na organizaci sportu je opět podobný jako letos, o jeho využití bude opět usilovat ŠSČR. Mimořádný úspěch žádosti ŠSČR v tomto programu v letošním roce je zavazující, důležitou roli budou hrát i zkušenosti, které v tomto roce s využitím dotace programu V šachové hnutí získá.

Dotační program 133510 je určen pro žádosti o investiční dotace. Pokud nějaký klub uvažuje o investici do jednoho celku v ceně přesahující částku 40.000 Kč, nabízí mu tento program potřebný prostor. V ŠSČR se doposud žádný podobný záměr nepodařilo vytvořit.

Zmínit je třeba ještě dva speciální typy žádostí. Žádosti o státní dotace na „Významné sportovní akce“ je možno uplatnit samostatně jako součást žádosti o dotaci v programech I nebo V. VSP musí být pořádána v ČR a musí jít o skutečně významnou akci. Není to ovšem nic snadného, letos například neuspěla žádost pořadatelů Czech open v Pardubicích.

Relativně nadějnější jsou žádosti o dotace ze strany zdravotně postižených šachistů. Pro tuto skupinu sportovců platí u řady dotačních programů zvláštní režim, který otevírá více zajímavých možností. Tito šachisté sice uplatňují podobné žádosti spíše prostřednictvím Unie zdravotně postižených sportovců ČR, ale prostředníkem může být i ŠSČR.

Podrobnější informace a potřebné formuláře naleznete na internetových adresách MŠMT http://www.msmt.cz/sport/statni-podpora-sportu-pro-rok-2013 a http://www.msmt.cz/sport/aktualizace-metodickeho-postupu-poskytovani-dotaci-v-oblasti-1