Výsledky kontrolních testů na MČR mládeže 2013

Během MČR mládeže 2013 v Koutech nad Desnou bylo poprvé přistoupeno k plošnému testování znalostí, které naše mládež získává během absolvovaného tréninkového procesu. Přinášíme zde celkové výsledky testů všech účastníků, dále soubory testovacích diagramů pro případné použití ve všech kroužcích mládeže, a rovněž řešení jednotlivých testů spolu s celkovou úspěšností v řešení jednotlivých diagramů

Testování znalostí z tréninkového procesu je významný kontrolní parametr kvality tréninku, o kterém se uvažovalo již dříve. K realizaci bylo přistoupeno až nyní v souvislosti s významným nárůstem prostředků, které rozpočet ŠSČR směřuje do oblasti mládeže. Prvotním záměrem bylo využít výsledky testů jako jednu ze dvou pohyblivých částí dotace na Krajská tréninková centra mládeže v rámci požadavku diferenciace této dotace pro jednotlivé kraje. Vzhledem k tomu, že šlo o první a nijak dříve nesignalizovaný pokus, byly testy koncipovány jako velmi lehké. Testy pro kategorie 10-12 let vesměs kontrolují znalosti, které by mládež měla získat během základního výcviku začátečníků v kroužcích. Testy pro kategorie 14-16 let jsou pochopitelně poněkud náročnější, ale víceméně jen rozvíjejí znalosti ze základního výcviku, a pokud jde o některé náročnější příklady, pak jde vesměs o všeobecně známé příklady, které by řešitelé měli dobře znát, pokud ovšem nějaký další tréninkový proces pro pokročilé absolvovali. Skladba úloh byla navíc sestavena tak, aby šanci na překonání 50% úspěšnosti měli všichni řešitelé testů.

Schůze rozšířené Komise mládeže na počátku MČR mládeže poněkud změnila situaci. Komise hlasováním výrazně odmítla diferenciaci dotace pro KTCM, ačkoliv podle mých informací požadavek na diferenciaci pocházel především z tohoto fóra. Argument, že dotace 50.000 Kč sotva zajistí základní úkoly KTCM, ale chápu, původní představa pracovala s vyšší rozpočtovou položkou na KTCM, než byla nakonec schválena do návrhu rozpočtu ŠSČR. Pro příští rok ale bude nutno posuzovat prostředky na mládež jako celek a dobře vyvážit jednotlivé balíčky dotací. Rok 2012 pomohl nastartovat několik projektů, rok 2013 je umožní posoudit v podmínkách běžného provozu a bude pro všechny východiskem k upřesňování parametrů jednotlivých dotací. Jen aby nedošlo k nějaké mýlce, chci zde konstatovat, že kontrolní testy budou i v příštím roce, budou poněkud těžší, a jejich využití bude nutno v odpovědných orgánech (tedy i na úrovni krajů) projednat před koncem roku 2013. Připravujeme rovněž rámcový tréninkový plán pro KTCM, ze kterého budou testy příštího roku vycházet, zveřejněn bude v dohledné době po zapracování poznatků z těchto testů.

Letošní testy jsou pro všechny trenéry přinejmenším zajímavou zpětnou vazbou. Já jsem se jako autor testů rozhodně dosti poučil, hlavně v tom, co mohu považovat za "lehký" úkol. Měly by být podrobně analyzovány v komisích mládeže na svazové i krajské úrovni, to bude vyžadovat určitý čas. Zde zmíním jen několik očividných faktů. Z výsledků není příliš vidět, že naše mládež má poměrně značné problémy se šachovou notací, ale při vyhodnocování testů to bylo velmi zřetelné. Mnozí nejsou zvyklí řešit diagramy z listu, staví si pozice na šachovnici a někteří si ukazují (ó hrůza) propočet pomocí prstů. Někteří si rovněž neotočí list na druhou stranu. Naše mládež je poměrně úspěšná v řešení krátkých kombinačních obratů, zato vědomosti v oblasti koncovek jsou nebývale slabé. Propočet dlouhých variant je dosti nejistý a velmi často chybí schopnost nalézt nejlepší obranu soupeře. Povzbudivý je nárůst kvality znalostí při porovnání kategorií do 10 a do 12 let, něco podobného o srovnání mezi staršími kategoriemi se neodvažuji tvrdit. Výsledky kategorií dívek jsou poněkud slabší, to plyne z malé konkurence. Výsledky kategorií D14 a D16 jsou pro mne ovšem zklamáním. Úzká konkurence zde zřejmě působí ve vztahu k tréninku jako silně demotivující faktor. Kdosi z trenérů mi říkal, že to je všechno dávno obecně známé. Připustím, že tušené, a vyjádřím naději, že se s tím konečně začne na všech úrovních šachové organizace něco dělat.

Závěrem musím pochválit vynikající výkon Tomáše Hurdzana (H12) ze Sokolu Klatovy, který jediný dokázal testy pro kategorie HD10-12 vyřešit bez zaváhání na 100%. Testy pro starší kategorie HD14-16 vyřešil nejlépe František Mrkus (H14) z ŠK Staré Město. Dokázal senzačně překonat všechny starší a ratingově mnohem výše hodnocené řešitele. Dále vám nabízím ke stažení materiály k uskutečněným testům v tiskovém formátu, můžete je sami prověřit ve svých kroužcích. Analytici jistě ocení podrobnější statistiku úspěšnosti řešení jednotlivých diagramů v souborech s řešením testů.

P.S. Podrobné individuální výsledky účastníků testu nejsou publikovány záměrně. Pokud někdo z trenérů nestihl převzít testy svých svěřenců již při závěru MČR, může si tuto informaci ode mne vyžádat mailem. Všem, kteří podpořili hojnou účast při kontrolních testech, děkuji za spolupráci a za zájem o budoucnost našeho šachu.

Marek Vokáč

Výsledky testů všech účastníků

Testy pro mladší kategorie HD 10-12

Testy pro starší kategorie HD 14-16

Řešení testu pro mladší kategorie HD 10-12

Řešení testu pro starší kategorie HD 14-16