Soutěžní řád posvětil otevřené MČR mužů v roce 2010

VV ŠSČR schválil na své schůzi v Pardubicích 28.7.2009 pět úprav Soutěžního řádu s účinností od 1.8.2009. První tři změny jsou jen formální, další dvě jsou poměrně zásadní, protože zavádějí jednotnou čekací dobu v mistrovských soutěžích a posvěcují předchozí rozhodnutí VV ŠSČR o konání otevřeného MČR mužů a žen v roce 2010.

Změna čl. 1.3.

Nový text: cizinec - hráč splňující podmínky registračního a přestupního řádu ŠSČR uvedený na FRL s platným ratingem pod jinou federací než CZE

Vysvětlení: Kromě FRL (FIDE Rating List), což je seznam hráčů s ratingem, začala FIDE zveřejňovat i databázi hráčů, v níž jsou uvedeni i šachisté, kteří prozatím ratig nemají. Aby nevznikly pochybnosti, zda tyto hráče považovat za cizince nebo ne, zdůrazňuje nové znění, že cizinec je pouze hráč s platným ratingem FIDE, nikoliv každý hráč uvedený v databázi.

Změna čl. 2.2.4.

Nový text: Ženy se mohou účastnit soutěží mužů, dívky soutěží chlapců. S výjimkou soutěží seniorů se hráči nižších věkových kategorií mohou účastnit soutěží vyšších věkových kategorií. V soutěžích seniorů se mohou hráči vyšších věkových kategorií účastnit soutěží nižších věkových kategorií.

Vysvětlení: Nové znění článku upřesňuje právo účasti v soutěžích seniorů, kde je věkově starším hráčům povoleno soupeřit s mladšími na rozdíl od soutěží mládeže, kde je tomu naopak.

Změna čl. 2.2.5.

Nový text: Rozhodující pro určení kategorie je rok narození. Soutěže v příslušné věkové kategorii se mohou účastnit hráči, kteří dosáhnou daného věku v kalendářním roce, ve kterém soutěž končí na republikové úrovni. Končí-li soutěž na nižší či vyšší úrovni, stanoví příslušný věkový limit její ŘO.

Vysvětlení: Nové znění článku upřesňuje právo účasti v republikových soutěžích, které jsou kvalifikací pro vyšší etapy (ME, MS). Např. u MČR juniorek hraného na podzim s postupem na ME a MS na jaře následujícího roku vznikal rozpor ve znění Soutěžního řádu a rozpisu soutěže.

Nový čl. 2.2.6.

Hráč je povinen dostavit se k partii do 1 hodiny od stanoveného začátku, resp. u soutěží s první časovou kontrolou kratší než 60 minut do limitu první časové kontroly, jinak prohrává partii. Rozpis soutěže může stanovit jinou čekací dobu. U mistrovských soutěží družstev je čekací doba 2 hodiny (pokud ŘO nerozhodne jinak) za podmínek uvedených v čl. 3.6.5. a článcích následujících.

Vysvětlení: Úprava reaguje na nové znění Pravidel šachu FIDE, konkrétně na čl. 6.6. a. "Hráč, který se dostaví k šachovnici po zahájení hry, prohrává partii. Tudíž čekací doba je 0 minut. Rozpis soutěže může stanovit jinak." Článek Soutěžního řádu je formulován tak, aby v mistrovských soutěžích resp. všech těch, které se hrají podle Soutěžního řádu, platila jednotná čekací doba v obvyklé délce jako doposud. Soutěžní řád je zde chápán jako nejvyšší soutěžní předpis ("rozpis"), zatímco rozpisy mistrovských soutěží jsou jen jeho aplikací na konkrétní soutěžní podmínky. Od 1.8.2009 tedy platí, že všechny soutěže hrané podle Soutěžního řádu mají čekací dobu stanovenu podle čl. 2.2.6. a nemusí (ale mohou) to explicitně uvádět v rozpisu soutěže. Pořadatel se samozřejmě může rozpisem vrátit zpět k nulové čekací době nebo k jakékoliv jiné.

Nový čl. 4.6. Přechodné ustanovení

V roce 2010 proběhne Mistrovství ČR mužů a Mistrovství ČR žen jako společný otevřený turnaj švýcarským systémem na 9 kol, který bude současně kvalifikačním polofinálovým turnajem pro Mistrovství ČR mužů 2011 a Mistrovství ČR žen 2011. Právo účasti mají hráči s titulem GM, hráčky s titulem WGM, první tři hráči z Mistrovství ČR mužů 2009, mistryně ČR žen 2009, mistr ČR do 20 let 2009, mistryně ČR do 20 let 2009 a krajští přeborníci a přebornice 2009 a 2010. Účast dalších hráčů bude omezena výkonnostním limitem, který stanoví rozpis soutěže. První čtyři hráči postupují do Mistrovství ČR mužů 2011, první tři hráčky do Mistrovství ČR žen 2011. Polofinále MČR mužů a Polofinále MČR žen se v roce 2009 neuskuteční.

Vysvětlení: Z rozhodnutí VV ŠSČR proběhne MČR mužů a žen v roce 2010 jako společný otevřený turnaj švýcarským systémem na 9 kol. Cílem tohoto opatření je jednorázová úspora finančních prostředků (nižší dotace výměnou za startovné netitulovaných hráčů, zrušení dvou samostatných Polofinále mužů a žen 2009 a 2010). Po předpokládané stabilizaci rozpočtu ŠSČR v roce 2010 je plánován opět návrat k uzavřeným šampionátům počínaje rokem 2011. Proto je změna Soutěžního řádu provedena formou přechodného ustanovení, které bude (nedojde-li k dalším mimořádným propadům příjmů) opět ze Soutěžního řádu vypuštěno. Bližší podmínky MČR 2010 a konkurzní podmínky pro pořadatele vyhlásí STK do 1.8.2009.

David Ciprys, předseda STK ŠSČR