O Losinského kapra - 3. turnaj série GP v rapid šachu 2011/2012

V sobotu 10. 12. 2011 se příznivci rapid tempa sjeli tradičně do Koutů nad Desnou, kde oddíl TJ Lázně Velké Losiny pořádal 19. ročník mezinárodního šachového turnaje O Losinského kapra. Na turnaj zavítalo 143 hráčů v čele s dvěma velmistry, pěti mezinárodními mistry, jednou mezinárodní mistryní a šesti FIDE mistry.

Turnaj se hrál na 9 kol a jediným hráčem, který prošel turnajem bez porážky, byl IM Jan Bernášek, který si tak vybojoval vítězství v turnaji. Robert Tustanowski sice získal stejný počet bodů jako první hráč v turnaji, nicméně jedna prohra a tedy horší pomocné hodnocení ho odsunuly na druhé místo. O pouhý půlbod méně získalo dalších šest hráčů a tak o třetím místě tedy muselo opět rozhodnout pomocné hodnocení. To měl nejlepší GM Vladimír Sergeev, který si tak vybojoval bronzovou medaili.

V této sedmibodové skupině byl i nejlepší senior František Navrátil, který v celkovém pořadí skončil na osmém místě. Nejlepším juniorem se stal ziskem šesti bodů FM Josef Kratochvíl. Titul nejlepší žena si vybojovala WIM Věra Medunová a titul nejlepší juniorka získala Nicola Lužíková.

Výsledky dosažené v tomto turnaji zamíchaly také celkovým pořadím série. Druhé vítězství v turnaji GP katapultovalo na první místo IM Jana Bernáška. Na druhé místo byl odsunut IM Neuman Petr a na třetí místo pak Michal Větrovský, kteří se turnaje v Koutech nad Desnou nezúčastnili.

Titul nejlepšího seniora si stále drží IM Vesselovsky Serguei stejně jako titul nejlepšího juniora FM Josef Kratochvíl, který se posunul na sedmé místo v celkovém pořadí. Nejlepší ženou série pak zůstává WFM Kubíková Hana a juniorkou Josefína Králová. Titul nejlepší seniorky patří Růženě Přibylové.

Kompletní výsledkový servis po třech turnajích série, stejně jako propozice následujících turnajů můžete nalézt na stránkách GP.

Další turnaj série pořádá Sokol Mladá Boleslav 30. 12. 2011 u příležitosti 100 let vzniku organizovaného šachu na Mladoboleslavsku. Na tuto šachovou slavnost Vás srdečně zve Václav Klain.

Ing. Petr Záruba, předseda STK