Výroční ceny 2016

Během sobotního MČR v bleskovém šachu byly předány Výroční ceny ŠSČR. Jejich tradice byla založena v roce 2013: http://www.chess.cz/www/informace/vyrocni-ceny-sscr.html
Letos jsme ocenili celkem sedm osobností šachového světa, které si zaslouží bližší představení:

1. Šachista roku - Vojtěch Plát

Vojtěch Plát je čerstvým mistrem republiky z květnového šampionátu v Ostravě. To ovšem nebyl ani zdaleka jeho jediný letošní úspěch - na srpnovém turnaji v Olomouci získal svoji druhou velmistrovskou normu, byl úspěšným nováčkem reprezentačního týmu na šachové olympiádě v Baku, kde uhrál 4,5 bodu ze 7, a své FIDE ELO zvýšil z lednových 2473 na prosincových 2532 bodů, čímž byl velmi blízko k získání Ceny Evžena Gonsiora s finanční prémií 90 tisíc Kč.

Pro zajímavost, mistrem České republiky v bleskové hře se Vojtěch Plát stal už jako osmnáctiletý v roce 2012 – tehdy v semifinále porazil Davida Navaru a ve finále Viktora Lázničku. Nyní nás Vojtěch Plát reprezentuje na mistrovství Evropy v rapidu a v bleskovém šachu v estonském Tallinu, proto si cenu za šachistu roku bohužel nemohl převzít.

2. Šachistka roku - Joanna Worek

Během letošního roku získal český ženský tým velkou posilu – z polské federace do naší přestoupila velmistryně Joanna Worek. V České republice dlouhodobě žije a reprezentovala nás už na červnovém Mitropa Cupu a zářijové olympiádě družstev v Baku. V květnu navíc vyhrála republikový přebor v Ostravě.

Pro zajímavost, do světa velkého šachu Joanna Worek vstoupila v roce 2001, kdy získala bronzovou medaili na mistrovství Evropy do 16 let.


Foto: Vladimír Jagr

3. Talent roku - Thai Dai Van Nguyen

V roce 2016 byl Thai Dai Van Nguyenovi udělen titul mezinárodního mistra. Podmínky k němu splnil už ve 14 letech, což kromě něj v české historii dokázali pouze David Navara a Vojtěch Plát. Thai Dai Van je dokonce při započtení měsíců historicky vůbec nejmladší mezinárodní mistr u nás.

Van má navíc už i jednu splněnou velmistrovskou normu, uhrál si ji v minulém ročníku tht Extraligy.


Vpravo Talent roku Thai Dai Van Nguyen. Ceny předávali (na fotce zleva): Viktor Novotný, předseda ŠSČR, který věnoval skleněné krále z umělecké sklárny Ajeto (www.ajetoglass.com), paní Machová a Ing. Vladislav Stanko, kteří zastupovali nové sponzory Výročních cen ŠSČR – European Institute (http://www.european-institute.cz) a CZECHOSLOVAK REAL (http://www.csr-cz.eu/).
Foto: Vladimír Jagr

4. Ocenění za práci s mládeží - Jiří Daniel

Jiří Daniel učí děti v Rychnově šachy už 40 let. Mezi jeho odchovance patří například Martina Holoubková-Kořenová, Hana Pirklová nebo Petr Mach, kteří se v devadesátých letech pravidelně zúčastňovali mistrovství světa mládeže. Jiří Daniel ale stále neztrácí elán, což ukazuje jeho současný projekt popularizace šachu na rychnovských školách, který běží tento školní rok, s cílem přivést k šachu další mladé zájemce.


Foto: Vladimír Jagr

5. Ocenění za přínos šachu - Josef Mahrla

Pan Mahrla je dlouholetým sponzorem šachové hry. Oddíl Mahrly Praha vstoupil do extraligy družstev v roce 2000 a dokázal vybojovat jeden titul, kdy v památném zápase posledního kola Pražané v roce 2009 porazili Nový Bor. Byla to prozatím poslední porážka Nového Boru v české extralize.


Foto: Vladimír Jagr

6. Síň slávy - Květa Eretová

V říjnu oslavila Květa Eretová krásné 90. narozeniny. Šachy se naučila hrát poměrně pozdě, až kolem šestadvaceti let, ale velmi rychle se zlepšovala. V historické tabulce výsledků mistrovství repuliky je s velkým náskokem na prvním místě – přebor vyhrála celkem 10x a má dalších 10 stříbrných medailí. V anketě o šachistku století, kterou šachový svaz pořádal v roce 2005, obsadila Květa Eretová druhé místo hned za mistryní světa Věrou Menčíkovou. Paní Květa Eretová i ve svých devadesáti letech stále vede pravidelný šachový kroužek!


Foto: Vladimír Jagr

7. Nejlepší partie tht Extraligy 15/16 - Martin Blahynka

Vítězem ankety o nejlepší partii uplynulého ročníku tht Extraligy družstev ČR se stala partie Jaroslava Bureše s Martinem Blahynkou, kterou černý po divokém průběhu vyhrál a splnil tím i normu mezinárodního mistra. Partie získala 45 hlasů, na druhém místě se umístila partie výhra Thai Dai Van Nguyena nad Petrem Neumanem se 33 hlasy.

Cenu za Martina Blahynku převzal Michal Vávra, kapitán jeho brněnského družstva z 1. ligy.


Foto: Vladimír Jagr