Skončilo MČR dorostenek a juniorek a polofinále MČR dorostenců a juniorů 2012

Mistrovství ČR dorostenek a juniorek a polofinále MČR dorostenců a juniorů v šachu, jehož dějištěm byl hotel Slunce v Havlíčkově Brodu ve dnech 25. 11. - 1. 12. 2012, zná vítězky – mistryně ČR v kategorií do 18 a 20 let i postupující dorostence a juniory do finále MČR.

Teprve poslední kolo a poslední partie rozhodla a stanovila pořadí. Tomáš Kraus z TJ Jiskra Hořice v Podkrkonoší, nasazený jako jednička, potvrdil roli favorita, když v celém turnaji pouze jednou remizoval a z devíti partií tak vybojoval 8,5 bodu. Své soupeře nešetřil a zvítězil s náskokem dvou bodů. Za svůj výkon zaslouží pochvalu. Na druhém místě se v celkovém pořadí umístil Tadeáš Baláček ze ŠK JOLY Lysá nad Labem, který jako jediný s vítězem remizoval a zajistil si ziskem 6,5 bodu druhé místo, lepším pomocným hodnocením před Markem Malým z TJ Lázně Velké Losiny, Markem Braunem z TJ Desko Liberec a Vojtěchem Strakou ze SK OAZA Praha. O umístění na šestém místě a postupovém do finále MČR rozhodlo pomocné hodnocení ve prospěch Stanislava Stárka z TJ Sokol Lázně Velké Losiny, který spolu s dalšími osmi hráči vybojoval 6 bodů. V rozhodující partii, na jejíž výsledek se čekalo, a která trvala více jak pět hodin a měla 103 tahů, dávalo Janu Rubešovi pouze vítězství postup do finále. I přes velké úsilí a snahu se mu však nepodařilo využít ve věžové koncovce převahu pěšce a partie skončila remizou.

Ani u děvčat nebylo před posledním kolem rozhodnuto a jedině vítězství dávalo záruku na medailové umístění. To se podařilo Janě Zpěvákové ze ŠK Staré Město a Janě Maříkové z TJ Náměště nad Oslavou, které obě vybojovaly 5,5 bodu. Ostatní děvčata sahající na medaili, Kristýna Sabolová, Anna Steinhauserová prohrály, Lenka Rojíková a Martina Fusková, remizovaly a na medaile nedosáhly, ale vzhledem ke svému mládí a talentu, určitě v příštích MČR o nich uslyšíme.

Pořadí medailistů a postupujících v jednotlivých kategoriích:

Mistrovství ČR dorostenek do 18 let:
1. místo : Jana Maříková z TJ Náměšť nad Oslavou
2. místo : Nataša Richterová ze ŠK Lokomotiva Brno
3. místo : Lenka Šroubová z TJ Košutka Plzeň

Mistrovství ČR juniorek do 20 let:
1. místo : Jana Zpěváková ze ŠK Staré Město
2. místo : Jana Maříková z TJ Náměšť nad Oslavou
3. místo : Nataša Richterová ze ŠK Lokomotiva Brno

Polofinále MČR dorostenců do 18 let:
1. místo: Tomáš Kraus z TJ Jiskra Hořice v Podkrkonoší
2. místo: Tadeáš Baláček, ŠK JOLY Lysá nad Labem
3. místo: Stanislav Stárek z TJ Sokol Lázně Velké Losiny

Polofinále MČR juniorů do 20 let:
1. místo: Tomáš Kraus z TJ Jiskra Hořice v Podkrkonoší
2. místo: Tadeáš Baláček ze ŠK JOLY Lysá nad Labem
3. místo: Marek Malý z TJSokol Lázně Velké Losiny

Postupujícími do finále MČR dorostenců do 18 a juniorů do 20 let: jsou spolu se čtveřicí uvedených medailistů Marek Braun z TJ Desko Liberec, Vojtěch Straka z SK OAZA Praha a Stanislav Stárek z TJ Sokol Lázně Velké Losiny.

Všichni uvedení vítězové kategorií, obdrželi medaile, diplomy a finanční ceny, dle propozic MČRj.

Mistrovství a polofinále se hrálo pod názvem hlavního partnera "Pribina – TPK Cup". Vyhodnoceni byli tři nejlepší hráči celkového pořadí osmdesáti čtyř účastníků. Vítěz Tomáš Kraus z TJ Jiskra Hořice v Podkrkonoší získal velký broušený pohár, diplom a dárkový balíček. Hráči na 2. a 3. místě Tadeáš Baláček ze ŠK JOLY Lysá nad Labem a Marek Malý z TJ Sokol Lázně Velké Losiny obdrželi poháry, diplomy a dárkové balíčky.

Hlavním trenérem MČR juniorů panem Bc. Davidem Kaňovským byly vyhodnoceny tři nejlepší partie mistrovství a to: Tomáše Chropíka s Vojtěchem Strakou, Martina Krejčího za partii s Vojtěchem Dobešem a Kristýny Sabolové za partii s Tomášem Skořepou.

Tři nejlepší juniorky turnaje obdržely dárkové balíčky věnované poslankyní parlamentu ČR a zastupitelkou Kraje Vysočina Ing. Janou Fischerovou, CSc, která se zúčastnila závěrečného vyhodnocení. Cenu předsedy Krajského šachového svazu Vysočina, poukaz pro dvě osoby na pobyt ve vybraném hotelovém zařízení na 7 dní, obdrželi nejlepší juniorka a nejlepšímu junior mistrovství. Věcnou cenu obdrželi všichni účastníci MČR, kteří se zúčastnili závěrečného slavnostního vyhodnocení. Věcnou cenu předsedy ŠK Jiskra Havlíčkův Brod, pořadatele MČR juniorů, obdržel nejlépe umístěný dorostenec Jiskry Havlíčkův Brod Petr Štůla.

Jiří Siebenburger, hlavní rozhodčí mistrovství, neměl sebemenší nutnost řešit porušení pravidel FIDE nebo protestu, což svědčilo i o vyspělosti a ukázněnosti zúčastněných. V průběhu každého kola byly průběžně na internetu zveřejňovány výsledky jednotlivých partii a hned po ukončení zveřejněny výsledky, včetně celkového pořadí a nasazení dalšího kola. Současně byly na webových stránkách k MČR a na webu KŠSV zveřejněny všechny odehranné partie včetně po ukončení souboru všech 9 kol.

Ubytování účastníků MČR dorostu a juniorů, bylo zabezpečeno na základě požadavků v hotelu Slunce*** a v penzionu Starr***, kde tato zařízení poskytla pro zúčastněné výrazné ubytovací slevy. Stravování s možností výběru ze dvou jídel v hotelu Slunce za sníženou cenu nebo ponechána možnost vlastního stravování.

Mistrovství a tím i propagaci a zviditelnění šachu výrazně podpořily mediální partneři regionu, www.vysocina-news.cz, Mgr. Milan Pilař, Deník, AGF MEDIA, a.s. 5+2, regionální TV pana Blažka, šachový web Novoborský ŠK, ŠACHinfo, za což jim patří poděkování. K významným partnerům, kteří podpořily MČR patří hotel Slunce a jeho ředitelka paní Ladislava Nováková, penzion Starr, nakladatelství Fragment pana Ing. Jane Eislera, panu Aleši Beránkovi, hlavnímu partnerovi Pribina - TPK, a.s. personálnímu řediteli panu Josefu Brabcovi a panu Ing. Vladimíru Čejnovi. Poděkování patří všem zúčastněným trenérům na MČR jun. v čele s hlavním trenérem Bc. Davidem Kaňovským, doprovodu mladších účastníků mistrovství, rodičům, ale i samotným hráčkám a hráčům. V neposlední řadě všem z pořadatelského kolektivu ŠK Jiskra Havlíčkův Brod, kteří mi pomáhali, včetně tajemníka TJ Jiskra Havlíčkův Brod pana Pavla Mazánka.

Za pořadatele Václav Paulík, ředitel mistrovstí a předseda KŠS Vysočina

www.sachy-hb.tym.cz/mcrj12
www.kssv.cz