Od 1.7.2009 pozor na čekací lhůtu v soutěžích!

Od 1. července vstupují v platnost nová Pravidla šachu FIDE. Zásadní změnu, na kterou musí především zareagovat všichni pořadatelé turnajů, včetně disciplín rapid šach, bleskový šach a Fischerovy šachy, je ustanovení čl. 6.6., písmeno a) "Hráč, který se dostaví k šachovnici po zahájení hry, prohrává partii. Tudíž „čekací doba“ je 0 minut. Rozpis soutěže může stanovit jinak".

Toto ustanovení prosazené do Pravidel z nejvyšších míst FIDE lze vítat na vrcholných světových soutěžích s vhodným časovým rozvrhem, vysokou motivací a přiměřeným ohodnocením hráčů, dostatkem pořadatelů a rozhodčích atd. Ve většině ostatních soutěží však bude pravděpodobně stanovena čekací doba jiná, zpravidla klasická hodinová. V zájmu předcházení sporům a konfliktním situacím vyzývá STK ŠSČR všechny pořadatele turnajů, aby zvážili, zda "nulová čekací doba" je na jejich turnaji vhodná a pořadatelsky zvládnutelná a pokud ne (což bude drtivá většina případů), aby nezapomněli uvést příslušné ustanovení do rozpisu soutěže. U soutěží, které už byly vypsány v předstihu, je nezbytné situaci řešit doplněním propozic, které bude vhodně zveřejněno před začátkem soutěže. Takto budou postupovat např. pořadatelé největšího českého turnaje Czech Open.

STK ŠSČR už ustanovení o čekací době zabudovala do rozpisů soutěží družstev a v blízké době bude začleněno i do Soutěžního řádu jako vrcholného předpisu nadřazeného všem rozpisům mistrovských soutěží družstev i jednotlivců. Představa STK je taková, že změnou Soutěžního řádu bude automaticky stanovena jednotná čekací doba pro všechny soutěže, které se ve svých rozpisech/propozicích k Soutěžnímu řádu jako vrcholnému předpisu přihlásí. To mohou být i tzv. nemistrovské soutěže vč. soutěží hraných zkráceným tempem. V současnosti probíhají diskuse, jak skloubit navázání těchto soutěží na Soutěžní řád (aby hráči měli jistotu dodržení základních standardů ze strany pořadatelů) a přitom neomezovat iniciativu organizátorů soutěží a jejich svobodu přizpůsobit turnaj místním podmínkám.

Navržené (prozatím VV ŠSČR neschválené) znění nového článku Soutěžního řádu je následující: čl. 2.2.6. Hráč je povinen dostavit se k partii do 1 hodiny od stanoveného začátku, resp. u soutěží s první časovou kontrolou kratší než 60 minut do limitu první časové kontroly, jinak prohrává partii. Rozpis soutěže může stanovit jinou čekací dobu. U mistrovských soutěží družstev je čekací doba 2 hodiny (pokud ŘO nerozhodne jinak) za podmínek uvedených v čl. 3.6.5. a článcích následujících.


David Ciprys, předseda Sportovně-technické komise ŠSČR