Forum chess.cz
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?
08.11.2017, 12:15:47

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
619 příspěvků v 138 témat od 569 uživatelů
Nejnovější uživatel: NajiZweig
* Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
+  Forum chess.cz
|-+  Koncepce činnosti KM ŠSČR
| |-+  Veřejná diskuze
| | |-+  Návrh koncepce činnosti Komise mládeže ŠSČR
« předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Tisk
Autor Téma: Návrh koncepce činnosti Komise mládeže ŠSČR  (Přečteno 27010 krát)
Marek.Vokac
Global Moderator
Jr. Member
*****
Příspěvků: 5


« Odpověď #15 kdy: 27.10.2015, 03:22:20 »

Tak se Vám omlouvám.
Kritiku někoho nebo něčeho můžou dnes jako dříve stále odnést i vlastní děti ... .
Dovedete si představit radit rodiče - "nešachistu" odborníkům a letitým pracovníkům s mládeží?
 Mrknutí

Není zač. Kam by měly děti tu kritiku nosit? Na konferenci kraje by ji snad měli nosit funkcionáři klubu, kde jste (nebo syn) členem. Kritizujete něco, co přinejmenším z vašeho pohledu není v pořádku, a chcete, aby někdo zjednal nápravu. Snažím se vám vysvětlit, jaký postup by měl nebo mohl k nápravě vést, a budu se o to rovněž ze své funkce zajímat. Mám ale v gesci celorepublikový projekt a mohu ho ladit shodně pro všechny kraje, "zvláštnosti" jihočeského kraje se musí řešit v tomto kraji, k tomu přiměřené kompetence nemám a ani mít nechci.
Samozřejmě si dovedu představit, když rodič "radí" odborníkům, přinejmenším má nárok na vysvětlení proč je to tak a ne jinak. A znám rodiče-nešachisty, kteří vedou i celý klub mnohem úspěšněji, než jejich kolegové-šachisté.
Ale abychom tu nenudili - bývám v ČB dosti často, mívám U 4 dvorů přednášky, někdy zajděte, snad najdeme čas na rozumnou debatu.
Zaznamenáno
Zeman Petr
Jr. Member
**
Příspěvků: 6


« Odpověď #16 kdy: 27.10.2015, 08:55:07 »

Napsal jsem to špatně.
Dětem je pak zakázána účast na akcích kritizovaných funkcionářů. Jako se to stalo v případě pana Havlíčka.

Máte pravdu. Je to nuda.
Zaznamenáno
Jiří Havlíček
Jr. Member
**
Příspěvků: 2


« Odpověď #17 kdy: 29.10.2015, 11:31:47 »

Dobrý den, jakou autor diskutované Koncepce si dovolím vstoupit do diskuse. Informace pro paní Richterovou, koncepci jsem napsal opravdu já, ale před jejím zveřejněním jsem ji zaslal k připomínkování všem členům KM ŠSČR, byla předložena i VV ŠSČR a nyní celé šachové veřejnosti.

ad chesstik:
co se týká trenérů, máte určitě pravdu. Vím, že se v loňském roce mluvilo o dalším školení trenérů 1.třídy, ale mám takový pocit, že se nenašel potřebný počet zájemců. Jedná se totiž o 4 leté studium na FTVS a to si v dnešní době může z časových důvodů dovolit málokdo. Přesné informace má Marek Vokáč, který s fakultou jednal. Pravidelná práce s dalšími trenéry je podle mne také velice žádoucí a je vhodné v tomto směru dát VV ŠSČR jasný impuls, že právě toto potřebujeme. Není to ale zase tak snadné. Protože jsem ve VV, tak vím, že jeho členové jsou značně přetíženi a spoustu času jim bere řešení různých kauz. Za sebe mohu slíbit, že tuto otázku na VV otevřu, i když je to v rangu TMK a Marek už jisté kroky v tomto směru podniká.

Zmiňujete problém „Čechy x Morava“. Pokud jste četl některé z mých materiálů, tak všude tvrdím, že mne nezajímají ani Čechy, ani Morava, ale Česká republika. Za tuto nacionalistickou obálku se schovávají lidé, kteří nejsou schopni pochopit elementární věci. Prostě Země je kulatá, otáčí se kolem Slunce a v šachu jsou nejdůležitější vážné partie, to snad nikdo nezpochybní. Tomu by měly odpovídat i soutěže, o kterých tvrdíme, že jsou mistrovské. Co si kdo hraje na klubové úrovni je čistě jeho věc. Z tohoto důvodu se snažím, aby se mistrovské turnaje svým systémem blížily standardním turnajům s vážnými partiemi. Proto chceme omezit dvoukola na MMaS, anebo jsme prodloužili MČech U10 ze 3 na 5 dní. Kdyby se hrála dvoukola na MČech, a důstojný turnaj na Moravě, budu se naopak snažit, aby turnaj v Čechách se hrál jako turnaj na Moravě. Toto ale někteří lidé nechápou, či spíše dělají, že nechápou a zbytečně rozdmýchávají nacionální vášně a mimořádně škodí našemu mládežnickému šachu. Dost smutné je to, že kromě lobby některých rodičů se to týká i části funkcionářů. KM ŠSČR má samozřejmě mandát to natvrdo rozhodnout, ale to může být někdy kontraproduktivní, ale po marném dvouletém úsilí jsme k tomu docela tlačeni.

Co se týká projektu ŠdŠ, tak ten jsem převzal v určitém stavu a teprve se rozjíždí. Máte pravdu, že je zapotřebí se zamyslet nad větší angažovanosti klubů, které znají místní poměry nejlépe. Kritickým místem je nedostatek lektorů, který se může zčásti řešit přípravou pedagogických kádrů již na pedagogických fakultách a zčásti vyškolením stávajících učitelů. Zde by to ale chtělo zajistit posvěcení této aktivity přímo MŠMT. Chybí nám člověk, který by zmapoval situace v okolních státech, prověřil evropské granty a ve spolupráci s dalšími zeměmi připravil společný projekt. Toto se budu snažit prosadit ve VV.

Asi Vás překvapím, ale ohledně KTCM budu s Vámi opět souhlasit. Jde o nemalé peníze, které na tento projekt ŠSČR dává, měl by tedy stanovit jasná kritéria a důsledně kontrolovat jejich dodržování. Domnívám se, že je to dokonce jeho povinnost. Jde o finance z centra a to by mělo jejich čerpání kontrolovat. Pokud by tento projekt financovaly kraje, ať si to každý dělá a kontroluje podle svého uvážení, ale jdou-li peníze z centra, je to jeho zodpovědnost. Rozdělování na základě jednoho turnaje je samozřejmě špatné (co když Vám někteří hráči onemocní nebo jsou výkonnostně jinde a už tam nestartují – a patřičný kraj je za to trestán). To není dobré, zvláště když se jedná o prostředky zohledňující celoroční práci. Pokud si budeme hrát na kraje, měl by být na každého krajského manažera kvalifikační požadavek (trenérská třída nebo hráčská vyspělost, ale především zkušenosti s vedením dětí). Vše by mělo být zveřejněno jak na republikovém, tak na krajských webech. Zastávám také názor, že o děti do kategorie U12 se dokáže postarat většina klubových trenérů. Pokud Vám začnou někteří žáci výkonnostně přečnívat, dá se to řešit vytvořením menší skupinky s „individuálním“ trenérem pro tuto skupinku. Přitom to nemusí být děti z jednoho klubu. Dát dohromady děti z celého kraje je díky vzdálenostem a rozdílným programům jejich klubů dost nereálné, a pokud vím, ve většině krajů to takto nefunguje. Zato vytvoření menších skupinek relativně blízko bydlících dětí je podle mne životaschopnější. Jinak Vám děkuji za přínosný příspěvek.

ad paní Richterová:
setkání trenérů na MČ Čech se zúčastnili i zástupci z Moravy (předseda BŠŠ pan Záruba a GM Velička, který trénuje Vaši dceru). Na MMaS bude také přítomen zástupce KM ŠSČR pan Hurta a uspořádá stejnou besedu trenérů.

Co se týká problému Čechy a Morava, tak ten, jak jsem psal výše, neexistuje. Jde jen o to, zda se budou hrát na národních mistrovstvích šachy anebo ne.

ad Petr Zeman:
musím podotknout, že pana Zemana znám, pokud vím, šachy nehraje a nikdy nikoho netrénoval a nemá žádnou trenérskou ani pedagogickou kvalifikaci. Jeho syna jsem naučil hrát šachy, pod mým vedením získal dva tituly mistra ČŘ v přeboru škol a řadu krajských medailí. Byl u nás v klubu 5 let a pak šel „za lepším“, v čemž jsme mu nijak nebránili.

Jako parazity myslí nejspíše náš klub QCC České Budějovice, který se stará o 120 dětí a o ŠACHklub Tábor, který ve spolupráci se Sokolem Tábor mají kolem 100 dětí. Pokud si pamatuji, tak medaile z Mistrovství Čech a Mistrovství ČR vozili v posledních 6 letech děti výhradně z těchto oddílů, nikdo jiný (jediná výjimka je Honzík Miesbauer, který je v péči pana Hausnera). Pouze tyto oddíly pořádají letní a další soustředění pro děti a společně mezi 10 – 20 turnaji ročně pro děti. QCC navíc pořádá druhým rokem v únoru týdenní Open, kde mohou hrát děti s dospělými, dále v červnu mezinárodní FIDE Open, kde si největší talenti kraje mohou zahrát i s velmistry, dále současně Open pro mládež, která nemá ještě dostatečnou výkonnost, ale i zde si mohou děti zahrát s dospělými. Začali jsme pořádat i uzavřený velmistrovský turnaj, kde dáváme příležitost mladým hráčům z ČR i Evropy a doufáme, že jednou tam bude hrát i náš odchovanec. Také zahajujeme výuku předmětu „Výuka šachové hry na ZŠ“ na pedagogické fakultě JU v ČB. Sokol Tábor zase pořádá každý rok mezinárodní FIDE Open, kde startují také talenti z našeho kraje. Jde o jediné takovéto akce v našem kraji. Každý si dokáže jistě spočítat, kolik finančních prostředků ušetří tyto akce rodičům, když mohou hrát tyto turnaje v místě svého bydliště a necestovat za nimi mimo kraj. A bez absolvování kvalitních turnajů nám výkonnost našich žáků neporoste. Tolik tedy k činnosti a výsledkům dvou parazitů v Jihočeském kraji. Jen by mne zajímalo, jestli bylo QCC už parazitem, když syn pana Zemana byl v tomto klubu, odehrál tam bezplatně řadu turnajů a já jsem ho doprovázel několik let na řadě dalších turnajů, kde mu byla mimochodem věnována zvláštní péče, protože byl pracovitý a měl o šachy zájem. Bohužel přílišné ambice rodičů někdy udělají své. Tito dva paraziti jsou jediné kluby, které v takovémto rozsahu systematicky vychovávají mladý šachový potěr v Jihočeském kraji.

Pokud jde o zbývající kroužky mládeže v kraji, tak mládež vychovává také pan Rolínek v Nových Hradech, pan Streďák v Písku, trochu to nyní skomírá ve Veselí nad Lužnicí. V těchto kroužcích je myslím maximálně 10 dětí. Pak je ještě aktivní rodina Rolinků v Horní Stropnici. To je vše. Ať si tedy každý udělá obrázek sám o centrech mládeže v Jihočeském kraji. Nejsem členem žádné krajské šachové struktury, protože jsem dostatečně vytížen prací v našem středisku a na republikové úrovni. Pokud ale vím, tak peníze z KTCM šly v loňském roce alespoň do 4 klubů, samozřejmě podle jejich angažovanosti. Podmínky pro letošní rok byly stanoveny loni v listopadu a myslím, že jsou totožné jako v předchozím roce. Pan Zeman má ale pravdu, že informace jsou šířeny pouze e-maily a na krajském webu prakticky nic nenajdete. To se bohužel týká i oblasti dospělých. V Jihočeském kraji prostě nemá nikdo zájem věnovat se funkcionářské práci.

Na druhou stranu se tomu moc nedivím. Jen náš Šachový festival v červnu měl rozpočet přes 350.000,-Kč a zorganizovat a zvládnout takovéto 3 turnaje není žádná legrace. A to jsem byl o berlích po úraze a ještě jsme doma marně bojovali o život našeho pejska. A pak za Vámi přicházejí rodiče našich žáků, že pan Zeman nás na jejich stránkách pomlouvá. A to když jeho syn u nás vyhrál cenu, tak jsme mu ji v rozporu s propozicemi vyplatili před oficiálním vyhlášením, protože potřeboval odjet na jiný turnaj. My nemáme zájem nikomu škodit, máme dost své práce a chceme ji dělat pro ty, kteří si jí váží.

Pan Zeman si stěžoval, že jsme jeho syna nevzali na naší akci. Jednalo se o Velikonoční kemp, kdy jsme přihlášky uzavřeli na našem únorovém Openu, kde jsme se domluvili s některými mladými talentovanými hráči a IM Ivanem Hausnerem. Když pořádáte takovou akci, tak musíte zajistit ubytování, stravu a trenéry dopředu a vše uhradit. Pokud na to dostanete nějakou dotaci z KTCM, jedná se o malou částku, kterou navíc obdržíte na podzim a zbytek až koncem roku. Můžete tedy takovou akci pořádat v takovém rozsahu, na který máte v tu chvíli finanční prostředky. Bohužel nemáme žádného bohatého mecenáše a tak se musíme chovat hospodárně. Pan Zeman se hlásil v době, kdy už jsme měli akci obsazenu, samozřejmě z velké většiny našimi svěřenci. Pan Zeman mi napsal, že v našem kraji je celá řada lepších klubů, takže může využívat jejich služeb. Nakonec nic nebrání jeho klubu pořádat také takovou akci, podmínky máme všichni stejné. Jak psal Marek, kritizovat umí každý, ale těch, co něco skutečně dělají, je daleko méně. Ať si pan Zeman založí šachovou školu, učí desítky dětí, ze kterých teprve za několik let vzejdou solidní šachisté, pořádá pro ně desítky turnajů, soustředění a posléze týdenní Openy. Možná pak pochopí o čem taková práce je a začne si jí vážit. Asi jste pochopili, že se jedná o záležitost v osobní rovině, ale QCC s tím nemá problém, my si jdeme dále svojí cestou a samozřejmě není v našich silách zavděčit se všem. Omlouvám se všem, které jsem těmito informacemi zatížil, možná máte podobné zkušenosti. Některé informace bylo ale vhodné uvést na pravou míru. Já bych ale uvítal, abychom se zde věnovali především otázkám koncepce KM ŠSČR. Děkuji za pochopení.

Zaznamenáno
Zeman Petr
Jr. Member
**
Příspěvků: 6


« Odpověď #18 kdy: 29.10.2015, 03:36:53 »

Pane Havlíčku,

psát umíte o věcech krásně, to se musí nechat.
Sice ne vždy zcela podle pravdy, ale to je Váš styl. Nezlobím se na Vás.
Kdo Vás zná osobně, ví své. Z vašeho oddílu jsme za poslední rok neodešli sami.
Byli to, až na vyjímku, všichni rodiče s úspěšnými dětmi.
To jste zapomněl možná zmínit.
Péče o nadějné děti byla skutečně příkladná ... .
Ten Váš systém práce je možná vidět na počtu dětí z kroužku na MČ po 6 letech fungování.
Možná Vám právě chybí trochu "těch ambicí". Vy si na všechno jen hrajete.
V označení šachové školy "Univerzitou" však ambice nechybí.

S panem Vokáčem jsem si psal o problémech Krajských tréninkových center mládeže, na které jdou peníze ze svazu.
Ty by měli dostat skutečně dobří hráči na přípravu a ne oddíly s největším počtem dětí.
Ty peníze nejsou ani odměnou za organizace turnajů, ani za doprovázení dětí na turnaje, za které jste si navíc nechal od rodičů platit.
Kraj by se měl postarat možná i z těchto peněz o trenérský doprovod hráčů na republikových akcích a pod..

Zatím si šachovou školu nechci zakládat. Každý by měl dělat to co umí nejlépe.
Lidé by ale měli umět přijímat a poslouchat i cizí názory.

Děkuji za mou "prezentaci" v článku. Nevěděl jsem že mohou přispívat jen šachisté a pedagogové jako Vy.

Zakončím to u Vás běžným: "Nechci od vás žádnou odpověď, neodepisujte".
Zaznamenáno
Jiří Havlíček
Jr. Member
**
Příspěvků: 2


« Odpověď #19 kdy: 30.10.2015, 12:26:53 »

Pane Zemane,
uvedl jsem jen fakta, která je možné si snadno ověřit na našem či jiných webech. Akce se reálně uskutečnily a výsledky našich žáků je možné dohledat na chess-results.com. Jestliže jste mi platili 100,-Kč za den, když jsem dělal doprovod Vašemu synovi a navíc ho připravoval na partie a nesl za něho odpovědnost, zatímco Vy jste si nemuseli brát dovolenou a platit hotel, tak jsem byl asi opravdu drahý.

Máte pravdu, že náš klub opustilo několik rodičů s dětmi, ale zapomněl jste uvést, že to bylo především proto, že se objevily nemalé finanční prostředky, které dostaly k dispozici. Pro nás to není ale žádná ztráta, máme svých žáků dostatek, naopak nová konkurence je vždy motivující ke zlepšení práce.

Co se týká KTCM, pravidla jeho využívání v Jihočeském kraji jsem nikdy nestanovoval já, vždy jsem měl na ně jiný pohled, ale člověk nemůže dělat vše a jsem rád, že se tomu alespoň někdo v našem kraji věnuje.

Kdybyste vymazal z povrchu zemského QCC a ŠACHklub Tábor včetně všech dětí, které prošly těmito středisky, tak v Jihočeském kraji nebude více jak 20 - 30 mladých registrovaných šachistů. To zase není tak těžké spočítat, stejně tak jako úspěchy dětí z těchto středisek. Ale máte pravdu, medaile nebyly a nebudou pro nás nikdy prioritou. Úlohu šachové hry vidíme někde jinde. A příště prosím opravdu jen ke koncepci. Děkuji.
Zaznamenáno
Stran: 1 [2] Nahoru Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!