Forum chess.cz
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?
08.11.2017, 10:29:32

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
619 příspěvků v 138 témat od 569 uživatelů
Nejnovější uživatel: NajiZweig
* Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
+  Forum chess.cz
|-+  Koncepce činnosti KM ŠSČR
| |-+  Veřejná diskuze
| | |-+  Návrh koncepce činnosti Komise mládeže ŠSČR
« předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Tisk
Autor Téma: Návrh koncepce činnosti Komise mládeže ŠSČR  (Přečteno 27006 krát)
webmaster
Administrator
Jr. Member
*****
Příspěvků: 5


« kdy: 16.10.2015, 02:28:46 »

Předkládáme široké šachové veřejnosti k diskuzi návrh Koncepce činnosti Komise mládeže ŠSČR. K připomínkám můžete použít veřejnou diskuzi na fóru chess.cz nebo maily předsedy KM Jiřího Havlíčka jiri.havlicek@chess.cz či sekretariat@chess.cz. Uvítáme jákekoliv náměty či připomínky a předem za ně děkujeme.

Koncepci najdete ke stažení na http://www.chess.cz/www/assets/files/mladez/Koncepce_cinnosti_KM.pdf
Zaznamenáno
grath
Jr. Member
**
Příspěvků: 11


« Odpověď #1 kdy: 18.10.2015, 10:05:23 »

Příkladem nesvářených stran je stav v Jihočeském kraji. Jako v politice - je to především boj, kdo vysaje víc financí z dotací.
Zaznamenáno
chesstik
Jr. Member
**
Příspěvků: 7



« Odpověď #2 kdy: 18.10.2015, 09:13:27 »

V koncepci se mnohokrát mluví o kvalifikovaném (renomovaném) trenérovi, avšak nemám pocit, že by svaz pro vzdělávání trenérů dělal dost. Kdy naposledy svaz podpořil školení trenérů nejvyšších tříd? Před 20 lety. A není to ubohé, že šachové hnutí v ČR nemá ambice mít více trenérů 1.třídy? A co pravidelná práce se současnými trenéry? Myslím, že dát trenérovi seznam knih, kde najde potřebnou látku, není zrovna metodicko-didaktickou podporou. Zmiňuji to hlavně proto, neboť v koncepci je poukazováno na špatnou práci s výkonnostními šachisty a já v tom vidím určité pojítko na svazovou práci s trenéry.

Ani po xx letech se ŠSČR nepodařilo vymýtit "Čechy a Moravu" a pak se divíte, že se kompromis hledá těžko. Jsme všichni ČR! A je potřeba takto uvažovat. Tzn. První polofinále a druhé polofinále. Přerozdělit do těchto polofinále kraje, aby byl systém co nejobjektivnější hned na začátku (přerozdělovat třeba každé 3 roky dle mládežnických členských základen krajů). A samozřejmě stejné tempo, stejná délka polofinále apod. Anebo tyhle akce vypustit. Nominaci na MČR přičlenit k zavedeným turnajům. Např. Open Praha, Pardubice, Ostrava ... U dlouhodobých soutěží uvádíte osekat družstva Extraligy, 1.ligy ... = zřejmě to povede ke zkvalitnění soutěží. I nu, proč ne Úsměv Proč však neuvažujete o stejném principu u finálové soutěže jednotlivců MČR? = snížit počet účastníků, např. na 12 (a hrát 11kol). Souhlasíte, že MČR mládeže je výkonnostní šach s jasným zaměřením na top hráče? Nebo jde opět o masovost a proto nám finále H16 hrají hráči 1700-1800 elo? Podle mě KM ŠSČR uvažuje správně, že není ideální na základě jednoho turnaje (MČR) vybírat talenty podporované svazem a reprezentanty na MS a ME. Ačkoliv v koncepci je konstatováno, že KM má malý mandát a že spíše udržuje v chodu zaběhnuté zvyklosti, myslím, že to tak není. Právě u soutěží, na které má KM přímý vliv, může provést radikální změny.

Šachy do škol - super. Ale spíše než oddíly je třeba více masírovat školy (ještě větší podporou). Leda, že byste místo krajských garantů, chtěli touto činností oslovit oddíly a ty by byly za svoji oblast nějak ohodnoceny... ŠdŠ je akce doslova generační, možná výstižnější je "služba občanům ČR". Pokud nějaký funkcionář přepočítává o kolik členů se nám po 2-3 letech zvedla základna, pak nevidí za horizont potenciálu této služby. Můj názor je, že je to běh na 20let a pak bude ovoce.  Co mi zde chybí je interaktivita. Vámi zmiňovaný web ujde, ale v zahraničí je jich více např.: http://www.chessity.com/ a samozřejmě existují i šachové hry např. od Chessbase http://shop.chessbase.com/en/categories/fritzundfertig Interaktivita nějakou cvičebnici, která nemůže poskytnout více příkladů a reagovat na zpětnou vazbu dítěte, vždy převálcuje.  Mrknutí

Podpora kroužků - super

KTCM - dobrý záměr spuštěný v roce 2007, ale po těch osmi letech je potřeba nějakou korekci. Musí to být kraje? Nejsou lepší oblasti (zóny) dle členských základen? (princip jsme jedna ČR a ne 14 krajů) Neměli by být materiály z KTCM veřejné, informace o nich dohledatelné, neměl by být veřejný konkurz na šéfa s časovým omezením (třeba 2 roky) a hlavně neměli by všechna centra mít stejné podmínky a ty podmínky dodržovat? Neměl by tedy být hlavním garantem a hlídačem ŠSČR? A souhlasím, že do kategorie U12 by neměl mít oddíl problémy dítě trénovat. Ale neodpustím si, opět rejpnout na tu trenérskou podporu. Aby se třeba nestávalo, že sice v oddílu trénujete 20let, ale pořád děláte stejné didaktické a metodické chyby. = Nikdo Vám nesdělí, jak to dělat lépe ... "buďme rádi, že nějak trénuje a raději jej neotravujme" Hm?
---Směřovat centra na oddíly, podmínit peníze nejen trenérem, ale i tím, že trenér každoročně pojede na schůzi (seminář) trenérů (předávání, alespoň nějakých zkušeností), přispět oddílovým centrům na šachový software, podmínit peníze otevřeností pro všechny (z jiného oddílu, z jiného kraje), kteří splňují podmínky a samozřejmě nutností zveřejňovat informace na webu, včetně plánu tréninku. Hm, to by taky šlo. Úsměv

Peníze motivují a přes peníze hlídat pravidla.  Mrknutí
Zaznamenáno
miwi
Jr. Member
**
Příspěvků: 1


« Odpověď #3 kdy: 19.10.2015, 08:47:05 »

Přispěvatel chesstik správně upozorňuje na fakt, že školy (ředitelé) nejsou k projektu šachy do škol motivováni. "Zpřísňovat" pravidla pro šachisty, kteří to pro peníze nedělají nepovede podle mého názoru k cíli. Naopak je třeba motivovat ty skupiny, které "to" pro peníze dělají. Sedí na MŠMT a na "školských úřadech" všech úrovní. Tam nejen, že nemáme podporu, ale lze zde zažít výsměch a úšklebky.
Do škol jdou šachy tam, kde osobně dosáhne nějaký šachista. Toto mi nepřipadá přliš koncepční. S takovou by se nová témata (např. ekologie),  do škol nedostala nikdy.
Zaznamenáno
Richterová
Jr. Member
**
Příspěvků: 2


« Odpověď #4 kdy: 23.10.2015, 09:38:13 »

1. Prosila bych někoho kompetentního o upřesnění, zda je uvedená koncepce dokumentem vydaným Komisí mládeže jako celkem nebo jde o dokument prezentující osobní názory pana Havlíčka, který je pod koncepcí podepsán? Z textu to jednoznačně nevyplývá (viz střídání "Komise mládeže" a tzv. ich-formy, která postupně v dokumentu převažuje). Zajímalo by mne, zda se pod tento dokument "podepsala" celá Komise mládeže, tedy zda koncepce vznikla společným úsilím členů KM a reprezentuje názory všech členů KM? Děkuji.
2. Jinak považuji za diskriminační postup, že KM pořádá diskuzní setkání trenérů nad koncepcí na Mistrovství Čech, ale neplánuje žádnou ekvivalentní akci na Mistrovství Moravy a Slezska. Považuje snad MMaS za méněcennou soutěž, na které se nesejde dostatek respektovaných trenérů? Případně proč KM nezorganizuje společné setkání, kterého by se mohli zúčastnit všichni trenéři? ŠSČR by měl zamezit takovému diskriminačnímu přístupu, kdy trenéři českých hráčů se mají právo vyjádřit již v říjnu tohoto roku, zatímco trenéři moravských hráčů budou moci sdělit v širším fóru svůj názor až v březnu příštího roku při MČR. Za půl roku se může mnohé stát a mnohé může v hlavách dozrát. Očekávala bych spíše seriozní přístup Komise mládeže a poskytnutí rovné možnosti všem trenérům v ČR k vyjádření, třeba i formou uspořádání samostatného setkání, ne pouze formou "někde při nějaké příležitosti". Domnívám se, že takto "na koleně" nelze nic v celorepublikovém měřítku efektivně řídit.
3. Ke zmínce uživatele chesstik, že ani po xx letech se ŠSČR nepodařilo vymýtit "Čechy a Moravu" .... bych chtěla doplnit, že naopak, podle mne KM ŠSČR svým jednáním v posledních dvou letech rozdmýchává mezi Čechami a Moravou řevnivost, která již dávno nebyla na pořadu dne.  Dále jsem přesvědčena, že o žádném KOMPROMISU - co se týká sjednocení systému soutěží v Čechách a na Moravě - Komise mládeže nikdy neuvažovala a ani se ho nesnažila hledat. Jediným navrženým řešením bylo převzít formát Mistrovství Čech a zcela mu přizpůsobit Mistrovství Moravy. Existují-li jakékoli dvě velké zájmové skupiny, z nichž jednu vedení dlouhodobě ignoruje a podceňuje - neboli dává všemožně najevo, že ji považuje za méněcennou - to se potom nemůžeme divit, že rozdmýchává negativní vášně. Jsem přesvědčena o tom, že kdyby se KM vydala cestou hledání kompromisu, všichni zainteresovaní by byli ochotní k diskuzi, ustoupili by ze svých "nerozumných názorů", změnili by svoje "zaryté" postoje a přestali by "paralyzovat" činnost Komise mládeže.
Nevím, jaký "mandát" by si pro svoji činnost Komise mládeže představovala, jen doufám, že ne mandát neomezené despocie. Také se domnívám, že KM má mandát dostatečně silný, ale je třeba jít cestou diskuze, hledání kompromisu a přesvědčování na základě věcných, podložených argumentů, a ne cestou pouze neustálého opakování svých tvrzení a urážení svých oponentů.
Zaznamenáno
Richterová
Jr. Member
**
Příspěvků: 2


« Odpověď #5 kdy: 23.10.2015, 10:07:40 »

Proč však neuvažujete o stejném principu u finálové soutěže jednotlivců MČR? = snížit počet účastníků, např. na 12 (a hrát 11kol). Souhlasíte, že MČR mládeže je výkonnostní šach s jasným zaměřením na top hráče?
Domnívám se, že zejména v nižších věkových kategoriích by nebylo možné spolehlivě vyselektovat těch 12 "nejlepších". Jednak - čím nižší věk, tím méně spolehlivým ukazatelem je ELO, jednak u cca 10 letých dětí se výkonnost strašně rychle mění...
KTCM - dobrý záměr spuštěný v roce 2007, ale po těch osmi letech je potřeba nějakou korekci. Musí to být kraje? Nejsou lepší oblasti (zóny) dle členských základen? (princip jsme jedna ČR a ne 14 krajů) Neměli by být materiály z KTCM veřejné, informace o nich dohledatelné, neměl by být veřejný konkurz na šéfa s časovým omezením (třeba 2 roky) a hlavně neměli by všechna centra mít stejné podmínky a ty podmínky dodržovat? Neměl by tedy být hlavním garantem a hlídačem ŠSČR?
...potud souhlas, pokud budou jednotná pravidla rozumně nastavena. Nicméně dále:
A souhlasím, že do kategorie U12 by neměl mít oddíl problémy dítě trénovat. Ale neodpustím si, opět rejpnout na tu trenérskou podporu. Aby se třeba nestávalo, že sice v oddílu trénujete 20let, ale pořád děláte stejné didaktické a metodické chyby. = Nikdo Vám nesdělí, jak to dělat lépe ... "buďme rádi, že nějak trénuje a raději jej neotravujme" Hm?
---Směřovat centra na oddíly, podmínit peníze nejen trenérem, ale i tím, že trenér každoročně pojede na schůzi (seminář) trenérů (předávání, alespoň nějakých zkušeností), přispět oddílovým centrům na šachový software, podmínit peníze otevřeností pro všechny (z jiného oddílu, z jiného kraje), kteří splňují podmínky a samozřejmě nutností zveřejňovat informace na webu, včetně plánu tréninku.
Věříte tomu, že v ČR je velká řada (zejména vesnických) oddílů, které mají obrovský problém trénovat děti do 12 let? Když si vezmete, že mistrovské akce (ať už v rámci ČR či mezinárodní) hrají děti již od 8 let ... tak děti na této úrovni vám žádný vesnický "kroužek" nepokryje. I kdyby na to třeba trenér měl kvalifikaci (či spíše schopnost), ale v oddíle má cca 10 dětí, z toho jedno je v těch 9 letech na úrovni 1500 ELO (jen tak pro příklad), ale ostatní úplně jinde ... společný trénink pro to jedno "vyčnívající" dítě už nic nepřináší a trenér se nerozkrájí. Do města do velkého klubu či "tréninkového centra" je daleko, dítě vám samo nedojede, vy sám dojíždíte za prací a taky se nerozkrájíte ... jak byste takovou situaci řešil vy? Naše děti v této situaci byly a ostatně ještě jsou. A jak ji řešíme? Dcera již od 9 let nechodí v našem domovském oddíle na skupinové tréninky, platíme jí pouze individuálního trenéra, který ovšem (samozřejmě) také není z našeho vesnického oddílu a ani z nejbližšího "tréninkového centra". Se situací sice vůbec nejsme spokojeni, je to varianta drahá a ne optimální, ale lépe to zorganizovat neumíme. Rozhodně bychom ale nechtěli přijít ani o podporu z KCTM, ani o možnost svobodně si vybrat trenéra. A věřte, že takových dětí je po celé ČR hodně - co byste jim poradil?
Zaznamenáno
chesstik
Jr. Member
**
Příspěvků: 7



« Odpověď #6 kdy: 24.10.2015, 01:41:18 »

Domnívám se, že zejména v nižších věkových kategoriích by nebylo možné spolehlivě vyselektovat těch 12 "nejlepších". Jednak - čím nižší věk, tím méně spolehlivým ukazatelem je ELO, jednak u cca 10 letých dětí se výkonnost strašně rychle mění...

Poslední MČR mužů hrálo 10 lidí = v podstatě největší selekce z členské základny. Dle ela tam nebyli ti nejlepší. = Nikdy nebude ideální stav. V dokumentu KM je rozdělení na masový a výkonnostní šach jasné. MČR mládeže by mělo být výkonnostní a ačkoliv ani zde nikdy nebude ideální stav, přišlo mi vhodné (když už KM vytváří novou koncepci) na to upozornit. Pokud si ŠSČR řekne fajn, v kategorii U10 neumíme stanovit "nejlepší" a proto finálový turnaj musí hrát xx účastníků, OK nemám s tím problém. Pokud ŠSČR toto neumí (nechce) stanovit u U14,U16 pak je něco špatně.

Mě se líbí, že kdyby finále bylo pojato jinak. Např. 12 hráčů / kategorie. Pak se zvedne i pořadatelská konkurence. Selekci hráčů bych přenesl na 1 polofinále a krajské přebory. Možná hlavně na krajské přebory. I polofinále bych chápal, jako výkonnostní šach.

Věříte tomu, že v ČR je velká řada (zejména vesnických) oddílů, které mají obrovský problém trénovat děti do 12 let? Když si vezmete, že mistrovské akce (ať už v rámci ČR či mezinárodní) hrají děti již od 8 let ... tak děti na této úrovni vám žádný vesnický "kroužek" nepokryje. I kdyby na to třeba trenér měl kvalifikaci (či spíše schopnost), ale v oddíle má cca 10 dětí, z toho jedno je v těch 9 letech na úrovni 1500 ELO (jen tak pro příklad), ale ostatní úplně jinde ... společný trénink pro to jedno "vyčnívající" dítě už nic nepřináší a trenér se nerozkrájí. Do města do velkého klubu či "tréninkového centra" je daleko, dítě vám samo nedojede, vy sám dojíždíte za prací a taky se nerozkrájíte ... jak byste takovou situaci řešil vy? Naše děti v této situaci byly a ostatně ještě jsou. A jak ji řešíme? Dcera již od 9 let nechodí v našem domovském oddíle na skupinové tréninky, platíme jí pouze individuálního trenéra, který ovšem (samozřejmě) také není z našeho vesnického oddílu a ani z nejbližšího "tréninkového centra". Se situací sice vůbec nejsme spokojeni, je to varianta drahá a ne optimální, ale lépe to zorganizovat neumíme. Rozhodně bychom ale nechtěli přijít ani o podporu z KCTM, ani o možnost svobodně si vybrat trenéra. A věřte, že takových dětí je po celé ČR hodně - co byste jim poradil?
Nevím, kolik oddílů má problém trénovat děti do 12 let. Z monitorované to má snad ŠSČR, když navrhuje specializaci na U14 a výš. Největšími frajeři v každém sportu jsou ochotní rodiče. Úsměv Dle mě: Rodiče řeší individuální možnosti svých dětí, svého okolí a možnosti finanční. Pokud mám dítě, které má potenciál a baví ho to, pak určitě hledám cestu, jak ho podpořit. Individuální trenér bývá většinou nejlepší možnost. Takže bych situaci řešil podobně. Děti, které zvládne "domácí" trenér by chodily k němu do oddílu. Děti, které potřebují více, bych se snažil dostat do jiné tréninkové skupiny - případně nějaký individuál ve dvojici (až čtveřici) dětí /trenér.

Z dokumentu KM i z toho, jak se KCTM zaváděla by mělo jít o podporu výkonnostního šachu. Je otázkou zda tréninkové soustředění např. 1x měsíčně je opravdu podpora výkonnostního šachu. Každopádně má jít o podporu výkonnostního šachu a rozumím hranici do U12 oddíl...
KCTM je však taková, jak si ji jednotlivé krajské svazy dokázaly zorganizovat v rámci svých možností - zejména členské základny. Na začátku KCTM byla postavena pro silnější ("úspěšnější") kraje a ty dostávaly více peněz... Ať tak či tak, uplynulo 8 let, a má smysl vyhodnotit KCTM za těch 8let a stanovit nové mantinely KCTM. -členská základna, počet trenérů, rozvržení členů v ČR, finanční možnosti, efektivita jednotlivých KCTM,...
Zaznamenáno
Marek.Vokac
Global Moderator
Jr. Member
*****
Příspěvků: 5


« Odpověď #7 kdy: 24.10.2015, 01:57:55 »

Zaujaly mě poznámky k projektu KTCM:
a) Kraje jsou standardní organizační strukturou ŠSČR, mají funkcionářský tým a rozpočtové prostředky, proto se mi jeví jako logický článek pro zajištění takového projektu. Nevím, jak by se některým krajům líbilo potlačování jejich autority, kdyby se místo nich vytvářela alternativní "oblastní" struktura. Chápu, že kvalita práce krajů je rozdílná, mají rozdílné startovní podmínky (počty dětí, klubů, trenérů, geografii atd.), ale to by se snad mělo především řešit uvnitř těchto krajů, copak jsou krajské konference jen manifestací nezájmu klubů a členů svazu o rozvoj šachu v jejich nejtěsnější blízkosti?
b) Domníval jsem se, že projekt KTCM nastavuje všem krajským centrům stejné podmínky a ponechává jim při realizaci velmi širokou autonomii. Diferencovaná výše dotace jednotlivým KTCM je odrazem jejich rozdílných startovních podmínek a úrovně kvality jejich práce. Dodržování předepsaných podmínek je poněkud komplikovanější problém. TMK ŠSČR je hlavním garantem a hlídačem, ale dosah její kontroly má své limity (vlastně jen finance). Každý rok se snažíme parametry projektu přesněji vymezit a upřesnit především v těch činnostech, které jsou podle našeho názoru naplňovány neuspokojivě. Hlavním hlídacím psem by ale měla být klubová veřejnost a hlavním fórem pro diskusi o naplňování projektu v každém kraji by měly být opět krajské konference.
c) Materiály ke KTCM jsou veřejně publikované na webu ŠSČR - v informacích komisí TMK a KM (metodické materiály). Není to právě přehledné a systematické, to přiznávám, nápravu věřím zajistí nový svazový web, na kterém se (na můj vkus už hodně dlouho) pracuje.
d) Kvalita práce jednotlivých trenérů - to je samozřejmě velký problém. Jenže - trenérská práce je práce dobrovolná, v lepším případě symbolicky honorovaná. Čistých trenérských profesionálů u nás působí velice málo, jakž takž pokrývají potřeby nejtalentovanější mládeže a velkých klubových center mládeže. Ze samotné podstaty této práce by se měl každý trenér snažit průběžně zkvalitňovat svou práci a rozšiřovat své vědomosti. Forma školení a doškolení podle tříd trenérské kvalifikace je možná málo pružná nebo i zastaralá, ale školení pro 2. trenérskou třídu (garant TMK ŠSČR) musí vyhovovat i jiným předpisům - živnostenský zákon a akreditační podmínky školícího střediska MŠMT. Školení nižších kvalifikací (3+4) je opět v gesci krajských svazů a mělo by se řešit na této úrovni (možná je to špatně, ale nějaká dělba práce je nutností). Zahájili jsme v letošním roce dvě další formy doplňkového vzdělávání trenérů - Konferenci trenérů šachu (jednodenní setkání s přednáškami) a internetové webináře pro trenéry - otevřené pro všechny zájemce. V tom budeme  pokračovat i v dalších letech, zájem o tuto formu u trenérů ale můžeme sami dosti obtížně motivovat.
e) Struktura a forma soutěží mládeže je nedílnou součástí tréninku mládeže, to však velmi mnoho i zodpovědných funkcionářů nemíní příliš uznat. Jedním z úkolů trenéra je vybírat svým svěřencům soutěže přiměřené jeho aktuální výkonnosti a potřebám jeho dalšího růstu. Zde však do hry vstupuje mnoho jiných odlišných zájmů (klubových, rodičovských, medailových, funkcionářských, časových, finančních aj.). Jen některé z nich jsou objektivní a zasluhují být respektovány, mnohé naopak výkonnostní růst mládeže spíše zpomalují. Problém je zřejmě složitý a vyžaduje citlivou diskusi, prosazování změn silou asi nemá velký smysl. Ale některé změny jsou velmi žádoucí a bylo by užitečné, kdyby s tímto vědomím do diskuse vstupovali hlavně všichni odpovědní funkcionáři.
Marek Vokáč
Zaznamenáno
Marek.Vokac
Global Moderator
Jr. Member
*****
Příspěvků: 5


« Odpověď #8 kdy: 24.10.2015, 02:38:56 »

Z dokumentu KM i z toho, jak se KCTM zaváděla by mělo jít o podporu výkonnostního šachu. Je otázkou zda tréninkové soustředění např. 1x měsíčně je opravdu podpora výkonnostního šachu. Každopádně má jít o podporu výkonnostního šachu a rozumím hranici do U12 oddíl...
Vcelku souhlas. Indiiduální trénink talentů ŠSČR přechází na intenzivnější formu menšího počtu talentů, KTCM na něj má navazovat a pokrývat potřeby tréninku "druhého sledu" a zkvalitňovat domácí konkurenci těch nejlepších. Kategorie do 8 a do 10 let chápu jako masovou oblast, HD12 je mezní. Předpokládám, že výrazné talenty v těchto mladších kategoriích nikde nepřehlédnou a do KTCM je zařadí.
Tréninkové soustředění je nejlacinější formou tréninku, pokud máte výkonnostně srovnatelné skupinky posluchačů, a daným tréninkovým tématem oslovíte největší skupinu posluchačů. Z těchto důvodů TMK ŠSČR tuto formu preferuje, nicméně respektujeme případy, kdy KTCM z objektivních důvodů volí jiné formy. Pokud máte nějaký lepší nápad, sem s ním. Určitě by bylo velice efektivní naučit naši mládež studovat šachovovou literaturu a pracovat samostatně doma, ale to podle mých zkušeností je dnes nadlidský úkol.

KCTM je však taková, jak si ji jednotlivé krajské svazy dokázaly zorganizovat v rámci svých možností - zejména členské základny. Na začátku KCTM byla postavena pro silnější ("úspěšnější") kraje a ty dostávaly více peněz... Ať tak či tak, uplynulo 8 let, a má smysl vyhodnotit KCTM za těch 8let a stanovit nové mantinely KCTM. -členská základna, počet trenérů, rozvržení členů v ČR, finanční možnosti, efektivita jednotlivých KCTM,...
Projekt krajských center vznikal již v roce 2004, jak fungoval v období do roku 2011 nevím, ale pravděpodobně většinou spíš živořil. Významnou podporu získal až v roce 2012. V současné době připravujeme projekt na rok 2016. Rád si poslechnu, jak byste si představoval ty nové mantinely konkrétně. Efektivitu jednotlivých KTCM trochu napoví výsledky polofinálů mládeže, vazba na rozvržení členů mi moc srozumitelná není, statistika trenérů a počty aktivních trenérů nejsou totéž, členská základna je hodně proměnlivá veličina, finanční možnosti jsou asi hlavně v rukách krajských a republikových konferencí...
Marek Vokáč
Zaznamenáno
chesstik
Jr. Member
**
Příspěvků: 7



« Odpověď #9 kdy: 24.10.2015, 07:08:05 »

Někde výše jsem psal: "Neměly by být materiály z KTCM veřejné, informace o nich dohledatelné, neměl by být veřejný konkurz na šéfa s časovým omezením (třeba 2 roky) a hlavně neměly by všechna centra mít stejné podmínky a ty podmínky dodržovat? Neměl by tedy být hlavním garantem a hlídačem ŠSČR?"

- klikl jsem na web ŠSČR/KM/materiály a je jich tam dost. Kolik z nich je z KCTM?
-- klikl jsem na web jednoho z největších svazů Jihomoravský http://jmss.chess.cz/ a nevidím tam info o KTCM, závěrečné a průběžné zprávy o KTCM nebo alespoň sekci materiály, kde by člověk mohl nakouknout na "co tam dělali". Smutek
-- klikl jsem na web Vysočiny http://www.kssv.cz/index.php, vidím sekci MLÁDEŽ jdu tam a dle šachové sezóny se mohu něco o práci KTCM na Vysočině dozvědět. Materiály sice nevidím, ale znám web Davida Kaňovského http://www.dejf721.info/podrobny_zivotopis.html, kde se dá dohledat jeho činnost KTCM (materiály, rozpočet, zápisy)  Úsměv
-- vyzkouším ještě Středočeský kraj. Tam se v sekci Dokumenty/KM lze doklikat na Soustředění (snad tedy KTCM) http://www.stcsach.cz/index.php/dokumenty?view=chevent&id=2942. Materiály nevidím. Smutek
-- předposlední co zkouším je Karlovarský kraj,http://ksskv.webnode.cz/ chvilku čtu, ale na aktivní zmíňku o KTCM nenarážím. Smutek Co se mi líbí je transparentní účet https://www.rb.cz/cs/o-nas/povinne-uverejnovane-informace/transparentni-ucty?mvcPath=transactions&accountNumber=915976001
-- na závěr jsem si vybral Pardubický kraj http://www.chesspce.cz/, po chvilce hledání nalézám článek o KTCM konaném 4-5.10.2014, ale rozpočet, materiály... nevidím. Smutek
Asi bych měl prohledat všechny kraje, ale spíše se mi zdá, že by bylo lepší, kdyby kraje měly informace skutečně dostupné. O tom, kdo zrovna KCTM vede nejsou průkazné informace (nebudu přece dohledávat každý zápis z VV kraje). Divné mi přichází i to, že v Moravskoslezském kraji mají snad 6 KCTM. Dále jsem si všiml, že některé kraje jedou formou soustředění 1-2 za rok a jiné formou třeba 6-7 soustředění.

Jak jste napsal, kraje mají velkou volnost, jen za ty peníze, které v projektu jsou - by se mohla stanovit "štábní kultura". Děkuji za upozornění, že KCTM existují od 2004 - o to více je zarážející, že je to nepřehledné. Zkuste si dohledat info za 2014. A co takhle za 2012?
Zaznamenáno
Zeman Petr
Jr. Member
**
Příspěvků: 6


« Odpověď #10 kdy: 25.10.2015, 10:57:13 »

Příkladem nesvářených stran je stav v Jihočeském kraji. Jako v politice - je to především boj, kdo vysaje víc financí z dotací.

Ještě jste měl doplnit kolik akcí KTCM, kde byly peníze za ty poslední roky použity správně, se vlastně uskutečnilo. Nula!
A to se tady dozvídáte, jak dlouho už peníze ze svazu přicházejí.
Roky se používají na oddílové tábory a podobné akce.
Platí se trenéři IM pro hráče "1500".
Z peněz se platí výhry hráčů na KP a pod..
Je to jenom komedie.
Souhlasím, že užití peněz by si měl kontrolovat ten, kdo je posílá. Ale to by děti v Jč kraji neměli nárok na nic ... .

Někde výše jsem psal: "Neměly by být materiály z KTCM veřejné, informace o nich dohledatelné, neměl by být veřejný konkurz na šéfa s časovým omezením (třeba 2 roky) a hlavně neměly by všechna centra mít stejné podmínky a ty podmínky dodržovat? Neměl by tedy být hlavním garantem a hlídačem ŠSČR?"

- klikl jsem na web ŠSČR/KM/materiály a je jich tam dost. Kolik z nich je z KCTM?
-- klikl jsem na web jednoho z největších svazů Jihomoravský http://jmss.chess.cz/ a nevidím tam info o KTCM, závěrečné a průběžné zprávy o KTCM nebo alespoň sekci materiály, kde by člověk mohl nakouknout na "co tam dělali". Smutek
-- klikl jsem na web Vysočiny http://www.kssv.cz/index.php, vidím sekci MLÁDEŽ jdu tam a dle šachové sezóny se mohu něco o práci KTCM na Vysočině dozvědět. Materiály sice nevidím, ale znám web Davida Kaňovského http://www.dejf721.info/podrobny_zivotopis.html, kde se dá dohledat jeho činnost KTCM (materiály, rozpočet, zápisy)  Úsměv
-- vyzkouším ještě Středočeský kraj. Tam se v sekci Dokumenty/KM lze doklikat na Soustředění (snad tedy KTCM) http://www.stcsach.cz/index.php/dokumenty?view=chevent&id=2942. Materiály nevidím. Smutek
-- předposlední co zkouším je Karlovarský kraj,http://ksskv.webnode.cz/ chvilku čtu, ale na aktivní zmíňku o KTCM nenarážím. Smutek Co se mi líbí je transparentní účet https://www.rb.cz/cs/o-nas/povinne-uverejnovane-informace/transparentni-ucty?mvcPath=transactions&accountNumber=915976001
-- na závěr jsem si vybral Pardubický kraj http://www.chesspce.cz/, po chvilce hledání nalézám článek o KTCM konaném 4-5.10.2014, ale rozpočet, materiály... nevidím. Smutek
Asi bych měl prohledat všechny kraje, ale spíše se mi zdá, že by bylo lepší, kdyby kraje měly informace skutečně dostupné. O tom, kdo zrovna KCTM vede nejsou průkazné informace (nebudu přece dohledávat každý zápis z VV kraje). Divné mi přichází i to, že v Moravskoslezském kraji mají snad 6 KCTM. Dále jsem si všiml, že některé kraje jedou formou soustředění 1-2 za rok a jiné formou třeba 6-7 soustředění.

Jak jste napsal, kraje mají velkou volnost, jen za ty peníze, které v projektu jsou - by se mohla stanovit "štábní kultura". Děkuji za upozornění, že KCTM existují od 2004 - o to více je zarážející, že je to nepřehledné. Zkuste si dohledat info za 2014. A co takhle za 2012?

Hezké co? Ještě klikněte na kraj předsedy KM ŠSČR.
Není jednou z podmínek přidělení dotací i zveřejňování akcí předem na krajském webu?
To se dá dohledat i z Prahy nebo z Děčína ...
Zaznamenáno
Marek.Vokac
Global Moderator
Jr. Member
*****
Příspěvků: 5


« Odpověď #11 kdy: 25.10.2015, 11:31:30 »

Jak jste napsal, kraje mají velkou volnost, jen za ty peníze, které v projektu jsou - by se mohla stanovit "štábní kultura".

V projektu KTCM 2015 mají krajští manažeři projektu přímo v povinnostech zajistit publikování materiálů o činnosti KTCM na krajském webu. Některé kraje to plní vzorně, některé kraje to bohužel více či méně ignorují. Já hrozně nerad práskám bičem, ale vyhodnocování projektu za rok 2015 proběhne v listopadu a zřejmě bude nutno některým krajům seškrtat doplatek dotace KTCM za rok 2015. Připadá mi strašně hloupé nutit funkcionáře k činnosti, která je v jejich vlastním zájmu, ale pokud v krajích do vedení KTCM nedokáží nominovat odpovědné lidi, budeme na to muset nějak reagovat.

V roce 2012+2013 byly projekty KTCM kontrolovány přes účetnictví krajů (jednalo se o finance ze státní dotace, tam je účetnictví klíčové), leč informace touto cestou nebyly dostatečně vypovídající. Snažíme se nalézt optimálnější formy kontroly práce KTCM, ale není to zrovna moc jednoduchá a příjemná práce. Upřímně řečeno jsem trochu zklamán přístupem některých krajů k tomuto projektu, řešení kontroly nebylo naší prioritou. Nestává se příliš často, aby vám někdo dával peníze, a chtěl po vás jen abyste s nimi vymysleli něco užitečného pro vaši mládež. Úpadek iniciativy šachového hnutí je zřejmě mnohem hlubší, než by člověk předpokládal.

Poměry v Jihočeském kraji jsou dlouhodobě velmi špatné. Mám k šachistům tohoto kraje mnohaleté vazby, znám to velmi dobře, a velmi bych si přál, aby jihočeská šachová centra dostala rozum a začala rozumně spolupracovat. Máte nějaký nápad, jak to zařídit? Kritizovat to jde velmi snadno. Krajská konference je mnoho let neschopná cokoliv vyřešit. Máme snad ten kraj "zrušit"?

Děkuji Chestíkovi za rekognoskaci terénu. Sledování krajských webů a činností jednotlivých KTCM má na starosti pan Jaroslav Fiala, člen TMK pověřený vedením projektu KTCM. V průběhu listopadu chystá mimo jiné schůzku krajských manažerů projektu KTCM. Určitě i o tom bude řeč. (P.S. David Kaňovský již několik let KTCM Vysočina neřídí. Loni byly na webu Vysočiny materiály KTCM dosti podrobně. KTCM Moravskoslezského kraje má 6 "klubových" středisek s úkolem pokrýt potřeby celého kraje)
Zaznamenáno
Zeman Petr
Jr. Member
**
Příspěvků: 6


« Odpověď #12 kdy: 26.10.2015, 10:15:10 »

A když není žádný manažer? Kdo je povinen to zveřejňovat?
Když se nepostupuje podle pravidel, je možné žádat vrácení dotace zpětně? Pokud již byla "rychle" vyplacena.

Samozřejmě, že za současné situace kdy na penězích "parazitují" dva oddíly, které se za KTCM prohlásí díky členské základně, je změna v kraji stejnou utopií, jako šance skvělé šachistky paní Ing. Elišky Richtrové na změnu chování politiků na "Budějovické radnici". (Ač nerad, příklad z oné politiky)
Do těchto oddílů se nesoustřeďují ti nejlepší. To jsou jen ta dvě největší města.

Projekt KTCM by měl být nezávislý a nejlépe oddělen od oddílů, jejich trenérů a vedoucích kroužků.(Alespoň v našem kraji)
Jinak se budeme točit dokola. Viz. případ kdy se akce oddílu QCC ČB o kterém jsme si již dříve psali, kdy se dává přednost "vlastním" dětem.
(Vlastně se dá pochopit, když to roky šlo bez problémů že.)
Proto nemá cenu plýtvat v tomto konkrétní případě penězi na nefungující KTCM a pošlete je přímo oddílům, které kvalitní hráče mají a z kterých kvalitní mladí hráči neodcházejí pryč, jelikož to tam ... .

Tak nám jako rodičům nezbývá nic jiného, než jezdit a doprovázet např. na skvělé Šachové soustředění pana Cveka do Příbrami.
Za "svoje" samozřejmě. To by bylo, požádat v situaci, kdy "kraj" není schopen - ochoten něco pro vybrané nadějnější, možná i talentované hráče udělat, o případný finanční příspěvek. Ne pro nás rodiče. My to děláme pro své děti. Ale pro hráče, který kraj 5 let reprezentuje na velkých akcích.
Dodnes nikoho nenapadlo, zajistit dětem z JČ na MČ, MČR extra trenéra nebo silného hráče, který by jim pomohl s přípravou a rozbory partií.
Dá se namítnout. Vždyť trenéři tam jsou. Ale jde o zájem těm "vlastním" nějak pomoci, když jak čteme, peníze na to jsou.
Když vidím doprovod např. v Ústeckém kraji nebo jen oddílu ve Vlašimi, je to smutný příběh.
Musíme kvůli tomu měnit "kraj" s registrací?!
Ale jak říkáte pane Vokáči, najděte dnes někoho kdo bude ochoten jít "proti všem" a mít z toho radost ... .
Nechápu však jak je možné, že deset let nikdo nekontroloval užívání peněz pro nadějné a talentované hráče v rámci konkrétního projektu.

V "Koncepci" se mi "líbí" i fakt, jak se klade důraz na nutnost příslušnosti dětí k oddílům na akcích jako je MČR družstev.
Bez hostů, posunout přestupy a pod. nápady. Věřte tomu nebo ne. Když to někde zrovna v kroužku nefunguje, není potřeba to dělat plošně.
A tam kde to bude príma, bude to děti bavit, tam budou všichni chtít přestoupit.
(Bylo pěkné sledovat soupisky na MS družstev a nebo soupisky v extralize.  Mrknutí )




Zaznamenáno
Marek.Vokac
Global Moderator
Jr. Member
*****
Příspěvků: 5


« Odpověď #13 kdy: 26.10.2015, 01:02:56 »

A když není žádný manažer? Kdo je povinen to zveřejňovat?

Krajské manažery jsme si ověřovali cca v březnu, seznam se měl publikovat na svazový web, ale mám pocit, že k tomu nedošlo, nicméně se všemi jsme komunikovali a od všech jsme dostali úvodní podklady projektu, byť od některých značně komplikovaně a opožděně. Záloha 30.000 Kč byla zaslána všem krajům vyjma plzeňského, kterému podklady trvaly opravdu velmi dlouho, tam půjdou peníze až při uzavírání projektu v listopadu.
Vám rozumím, nahlášený manažer JČ kraje prakticky vzápětí na post rezignoval - vedení kraje by mělo jmenovat náhradníka (nestalo se pokud vím), jinak úkoly manažera padají na VV kraje, potažmo jeho komise (materiál nám posílal předseda KM JČ). Jak byl projekt naplněn teprve uvidíme.

Když se nepostupuje podle pravidel, je možné žádat vrácení dotace zpětně? Pokud již byla "rychle" vyplacena.

Vyplaceny byly jen zálohy, případné sankce se budou týkat jen doplatků. U několika krajů pravda jde řádově jen o pár tisíc, ale většina má ve hře ještě docela slušné peníze a důvod dát si záležet, JČ kraj přes 14 tisíc.

Samozřejmě, že za současné situace kdy na penězích "parazitují" dva oddíly, které se za KTCM prohlásí díky členské základně, je změna v kraji stejnou utopií...
Do těchto oddílů se nesoustřeďují ti nejlepší. To jsou jen ta dvě největší města.
Projekt KTCM by měl být nezávislý a nejlépe oddělen od oddílů, jejich trenérů a vedoucích kroužků.(Alespoň v našem kraji)

Pokud opravdu parazitují, pak se spíš zeptám já, jak je možné, že si to ostatní oddíly v kraji nechají líbit? Od čeho v kraji vlastně konferenci a orgány svazu máte? Ono by to asi chtělo najít v kraji více lidí, kteří jsou pro potřeby kraje ochotni trochu pracovat, že ano? Kritizovat za pecí je jistě snadnější.
V letošním projektu jsme udělali chybu, když jsme použili termín krajská listina talentů, a netušili jsme, kolik jakých hráčů do nich kraje dokáží zařadit, to si v dalším roce ošetříme.
Však projekt KTCM také je jako nezávislý na oddílech myšlen a koncipován. Je celkem přirozené, že ho v krajích vedou lidé, kteří s mládeží intenzivně pracují a mají obvykle vazby na nějaký konkrétní oddíl, právě proto chceme, aby činnost v KTCM byla veřejně publikovaná a kontrolována v každém kraji přinejmenším na jeho konferenci. Pokud si to členové v kraji nedokáží patřičně ošetřit, pak od TMK ŠSČR očekávají docela zázraky.

Proto nemá cenu plýtvat v tomto konkrétní případě penězi na nefungující KTCM a pošlete je přímo oddílům, které kvalitní hráče mají a z kterých kvalitní mladí hráči neodcházejí pryč, jelikož to tam ... .

Přímo na oddíly pracující s mládeží je cílena dotace v jiném projektu - Podpora šachových kroužků. Ten dost závisí na počtu mládeže v kroužku/oddílu a zasahuje více oblast masovou než výkonnostní. Účel a zaměření obou projektů je třeba řádně rozlišovat, i s tím máme leckde problémy, a musíme čelit i lobbystickým snahám některých velkých center mládeže, které KTCM pro své účely nepovažují za potřebné.

Chápu vaši nespokojenost, ale obávám se, že ani v této diskusi nemůžeme vyřešit problémy Jihočeského krajského svazu. Funkčnost tohoto krajského svazu je dlouhodobě nejhorší v celé republice, to ale nikdo z vnějšku nevyřeší! Pořádek si musí udělat jihočeští šachisté sami, a musí si také sami najít lidi, kteří budou ochotni pro kraj nějakou vesměs dobrovolnou práci vykonávat. Ale to se opakuji. Začít by se mohlo odložením ješitnosti, závistivosti a osobních antipatií, kterých je u vás neskutečně mnoho, vůbec nechápu proč.

P.S. Mohu se mýlit, rozpočty si nepamatuji, ale mám dojem, že v letech 2004-2011 do krajů žádné dotace na KTCM nešly, nebylo z čeho. Takže nebylo ani co kontrolovat, vše záleželo jen na iniciativě samotných krajů.

Zaznamenáno
Zeman Petr
Jr. Member
**
Příspěvků: 6


« Odpověď #14 kdy: 26.10.2015, 03:16:17 »

Tak se Vám omlouvám.
Kritiku někoho nebo něčeho můžou dnes jako dříve stále odnést i vlastní děti ... .
Dovedete si představit radit rodiče - "nešachistu" odborníkům a letitým pracovníkům s mládeží?
 Mrknutí
Zaznamenáno
Stran: [1] 2 Nahoru Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!