Forum chess.cz
Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
Nedostal jsi svůj
aktivační email?
08.11.2017, 01:10:20
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:
Pokročilé vyhledávání
619
příspěvků v
138
témat od
569
uživatelů
Nejnovější uživatel:
NajiZweig
Forum chess.cz
Komise rozhodčích
Legislativa FIDE
(Moderátoři:
Petr Harasimovič
,
Richard Fischl
,
Jaromír Skála
,
Jan Malec
,
Jiřina Prokopová
)
Švýcarský systém
« předchozí
další »
Stran:
[
1
]
Autor
Téma: Švýcarský systém (Přečteno 13945 krát)
Velký Ben
Jr. Member
Švýcarský systém
«
kdy:
29.08.2010, 12:03:46 »
Dobrý večer,
čistě náhodou jsem procházel výsledky různých turnajů, které se hrály v posledních dnech. Zaujal mě turnaj v Říčanech. Konkrétně jsem si všiml, že hráči Sodoma a Drábek hráli spolu dvakrát. Až doposud jsem si myslel, že v turnaji hraném švýcarem se může každý s každým potkat pouze jednou. Podle jakého pravidla se mohou hráči spolu utkat vícekrát, popř. kolikrát?
Děkuji za odpověď
Zaznamenáno
Petr Harasimovič
Global Moderator
Jr. Member
Re: Švýcarský systém
«
Odpověď #1 kdy:
29.08.2010, 10:05:14 »
Je potkat a potkat. Hraci spolu nesmi hrat vice nez jednou (cl. B.1a), ale kdyz se podivate na vysledky techto partii (
zde
), zjistite, ze prvni partie se nehrala. Hraci tak spolu mohou byt nalosovani jeste jednou. Tato situace muze teoreticky nastat i vicekrat.
Konkretne to resi clanek F2, kde slovo "illegal" je treba interpretovat ve smyslu clanku 9.3.
Pravidla svycarskeho systemu, na ktera se odkazuji, najdete
zde
, jedna se o sekce 04.1 a 04.2. Pripadne ceskou verzi
zde
.
«
Poslední změna: 29.08.2010, 10:13:26 od Petr Harasimovič
»
Zaznamenáno
IA Petr Harasimovič
JD
Jr. Member
«
Odpověď #2 kdy:
11.10.2014, 01:49:59 »
Zdravím, zajímalo by mě proč se šach.turnaje losují podle švýcarského systému založeného na ratingu?
Opravte mě jestli to není podle ratingu.(čiže další text by neměl smysl).
Proč podle ratingu???Připadá vám to spravedlivé?
Pro připomenutí,text zde ze stránek:
Švýcarský systém založený na ratingu
A 2. Pořadí
Pro potřeby sestavování dvojic se hráči seřadí do pořadí podle
počtu bodů,
ratingu,
titulů FIDE (IGM - WGM - IM - WIM - FM - WFM - bez titulu),
abecedy (pokud nebylo stanoveno předem, že toto kriterium bylo nahraženo jiným).
C. Postupy pro sestavování dvojic
C 4. Umístěte p nejvyšších hráčů do S1, všechny ostatní hráče do S2.
C 5. Seřaďte hráče v S1 a v S2 podle A 2.
Proč se uplatňuje bod C5 v posledním kole?? Tedy skupina se rozdělí podle ratingu. Na základě čeho by měli mít tuto výhodu výše postavení hráči? Nestačí, že mají menší startovné? Což taky nechápu, proč není jednotné, ale budiž. (že někde dostanou hráči startovné v šach.turnaji,je úplný nesmysl,ale je to věc pořadatele.)
Dle mého, by měla být skupina rozdělena náhodně.(max.dle performace).Rozdělení dle ratingu není spravedlivé a silně poškozuje slabší hráče.
Přiklad: Mám elo 2100. V pěti turnajích je před posledním kolem situace v bodové skupině:
já 2100,1900,2200,2300,2400,2500. Los dle ratingu 5x dostanu hráče 2400.Přičemž bych měl mít alespoň šanci 1:5, že dostanu slabšího hráče.(Tedy i někdy šanci se dostat do cen).
Námět k diskuzi:
1.Proč se uplatňuje bod C5 v posledním kole?
2.Jestli by se měly rozdělovat skupiny dle ratingu v 1,2 a předposledním kole?(Nevidím důvod)
3.Nezrušit úplně rozdělení skupin dle ratingu?
Zaznamenáno
palovsky
Host
«
Odpověď #3 kdy:
14.10.2014, 09:56:06 »
Dobrý den,
na základě níže uvedeného mi není zřejmé, zdali jste obecně pochopil fungování švýcarského systému.
Pro los prvního kola (kdy počet bodů každého hráče je roven 0) se použije ke stanovení startovních čísel rating - nasazuje se tedy podle ratingu a nejvýše hodnocený hráč dostane č.1 atd. Pak když hráči mají nějaké body, jsou do dvojic sestavováni hráči se stejným nebo nejbližším počtem bodů (tvoří se tzv. homogenní a heterogenní seskupení, řeší se přesuny směrem dolů a nahoru atd.). Např. v homogenní skupině 4 bodových hráčů se hráči rozdělí dále opět podle ratingu a následně pro sestavování dvojic se hráči rozdělí do dvou podskupin S1 a S2 (pak následují výměny v S2, následně S2 vs. S1 atd.). Obecně heterogenní bodové seskupení obsahuje S1 všechny hráče přesunuté z vyššího bodového seskupení směrem dolů. V homogenním bodovém seskupení obsahuje S1 horní polovinu hráčů (zaokrouhlenou dolů) z celkového počtu hráčů v bodovém seskupení. Podskupina S2 obsahuje v obou případech všechny ostatní hráče tohoto bodového seskupení.
Níže uvedené rozdělení platí jako první krok, kdy nevím, zdali 1 již hrála se 4, neznám přednosti v barvách atd. - tohle všechno se musí v dalších krocích zohlednit (pak právě následují výměny a hledá se reálné sestavení dvojic dle respektování všech podmínek švýcarského systému - hráči již spolu hráli, přesuvní hráči, barvy atd.).
S1 S2
1(2500) - 4(2200)
2(2400) - 5(2100)
3(2300) - 6(1900)
Není mi vůbec jasné, kde berete, že se C5 uplatňuje v posledním kole (Seřaďte hráče v S1 a v S2 podle A 2 se uplatňuje během všech kol). Zrušit nasazení dle ratingu nelze (zaměnit ho za perfo), to bychom pak nehráli podle pravidel pro švýcarský systém. Všechny dotazy mi přijdou velmi chaotické a nesrozumitelné, předem se omlouvám, pokud Vás moje výše uvedené řádky neuspokojí.
Zdraví a hezký den přeje
Ladislav Palovský
Zaznamenáno
JD
Jr. Member
«
Odpověď #4 kdy:
14.10.2014, 10:50:18 »
Zdravím pane Palovský,
zkusím zopakovat myšlenku.
Proč se používá seřazování podle rantingu, když zcela evidentně nahrává výše postaveným hráčům?
(jen mě zajímá, proč nikomu nevadí, když to odrbává 90% hráčů v turnaji)
Přeji pěkný den.
Zaznamenáno
palovsky
Host
«
Odpověď #5 kdy:
14.10.2014, 11:59:35 »
Dobrý den,
je to docela jednoduché, švýcarský systém založený na ratingu, má za cíl rozdělit sestavování dvojic podle jejich síly (tedy v našem případě ratingu). Rating prostě vyjadřuje "hráčskou sílu" místo náhodného nasazení se v bodových skupinách nasazuje podle ratingu (stejně to není ideální stav, jak jsem psal výše, protože když do toho vlezou aspekty, jako ten už hrál s tímto, ten má absolutní přednost v barvě, nějaká výměna mezi S1 a S2 - tak se to stejně promíchá). Ano, můžete použít řadu jiných nasazení - náhodné seřazení dvojic, Burstein (řazení podle SB nebo BCH). Je to prostě jen otázka volby...a že to není spravedlivé?
Co je podle Vás spravedlivé kritérium
Zdraví a hezký den přeje
Ladislav Palovský
Zaznamenáno
Karel
Jr. Member
«
Odpověď #6 kdy:
15.10.2014, 09:09:30 »
Je třeba si uvědomit, že se jedná o náborovou soutěž, bohužel se tímto způsobem již hraje kdeco. Řádný turnaj již skoro neuvidíme, je to myslím škoda. Na druhé straně je to velice pohodlné pro pořadatele, zvláště ve věku počítačů. U etapových soutěží by se šs používat neměl.
Zaznamenáno
JD
Jr. Member
«
Odpověď #7 kdy:
15.10.2014, 12:15:47 »
Spravedlivější by byl náhodný systém nasazování.Stejně ti dobří hráči se probijí dopředu.
Docela my mě zajímalo, jaký vliv má nasazování podle rantingu na pomocné hodnocení ?
U progresu je to jednoznačné, ale ten se už moc nepoužívá.
Zaznamenáno
Stran:
[
1
]
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
Koncepce činnosti KM ŠSČR
-----------------------------