Forum chess.cz
Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
Nedostal jsi svůj
aktivační email?
08.11.2017, 12:43:15
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:
Pokročilé vyhledávání
619
příspěvků v
138
témat od
569
uživatelů
Nejnovější uživatel:
NajiZweig
Forum chess.cz
Komise rozhodčích
Pravidla šachu FIDE
(Moderátoři:
Petr Harasimovič
,
Richard Fischl
,
Jaromír Skála
,
Jan Malec
,
Jiřina Prokopová
)
podani ruky = hrac se vzal?
« předchozí
další »
Stran:
[
1
]
Autor
Téma: podani ruky = hrac se vzal? (Přečteno 4550 krát)
vojtahavel
Jr. Member
podani ruky = hrac se vzal?
«
kdy:
09.06.2013, 12:23:12 »
Můj dotaz je inspirován konkrétní situací z nějakého rapidu, kterou znám pouze přibližně z doslechu.
Představme si následující situaci. Hraje se koncovka, bílý ji má vyhranou (V+S+p vs. V). Černý nachystá "patovou léčku" - dejme tomu, že vynutí výměnu věží takovým způsobem, že po výměně stojí černý král v patu. Nyní nastane tato situace:
- černý vezme věž
- bílý si uvědomí, že po dobrání černé věže králem na šachovnici stojí pat
- bílý nezahraje tah, ale zastaví hodiny a podá soupeři ruku v domnění, že partie skončila remízou (na šachovnici pat ještě nestojí, na tahu je bílý)
- černý reklamuje, že vyhrál, protože soupeř se mu vzdal podáním ruky a zastavením hodin
Jak byste tuto situaci rozhodli?
Já bych černého reklamaci neuznal s touto myšlenkou: Podle pravidel FIDE 5.1b vyhrává hráč, jehož soupeř prohlásil, že se vzdává. Pravidla se nevyjadřují o podání ruky jako projevení úmyslu vzdát se. Myslím tedy, že v takovém případě nerozhoduje gesto, které hráč provede, ale úmysl. A úmysl vzdát se bílý neměl, na čem se dejme tomu oba hráči shodli.
Pro zajímavost dodávám, že rozhodčí v tom rapidu rozhodl opačně. Ale musím také dodat, že si nejsem zcela jistý, zda situaci popisuji věrně a proto se omlouvám zúčastněným, pokud jsem byl někde nepřesný. Pouze by mě zajímalo řešení.
Díky za odpověď.
Zaznamenáno
Petr Harasimovič
Global Moderator
Jr. Member
Re: podani ruky = hrac se vzal?
«
Odpověď #1 kdy:
09.06.2013, 05:18:29 »
Pokud by situace byla jak popisujete, tak bych Vám dal zapravdu, bílý neprohlásil, že se vzdává a partie neskončila (na hodiny nemá co šahat a teoreticky měl dostat přes prsty). Od černého mi to taky přijde velmi nesportovní dožadovat se v takovéto situaci výhry, takže bych osobně udělal i nějaké bububu na něj.
Jen upozorním, že remíza nevznikla na šachovnici automaticky, pokud měl bílý na výběr i jiný tah než vzetí věže (pokud bylo vzetí věže jediným přípustným tahem, tak partie skončila mrtvou pozicí po tahu černého a bílý ani možnost se vzdát nedostal).
Takže v této modelové situaci by byl tento modelový rozhodčí za trubku. Samozřejmě kdo ví, jak to bylo, ale neumím si představit, že by v podobné pozici někdo opravdu prohlásil, že se vzdává. Mohl by mu ale mezitím spadnout praporek nebo zazvonit mobil.
Zaznamenáno
IA Petr Harasimovič
Stran:
[
1
]
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
Koncepce činnosti KM ŠSČR