Forum chess.cz
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?
08.11.2017, 12:43:15

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
619 příspěvků v 138 témat od 569 uživatelů
Nejnovější uživatel: NajiZweig
* Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
+  Forum chess.cz
|-+  Komise rozhodčích
| |-+  Pravidla šachu FIDE (Moderátoři: Petr Harasimovič, Richard Fischl, Jaromír Skála, Jan Malec, Jiřina Prokopová)
| | |-+  podani ruky = hrac se vzal?
« předchozí další »
Stran: [1] Dolů Tisk
Autor Téma: podani ruky = hrac se vzal?  (Přečteno 4550 krát)
vojtahavel
Jr. Member
**

« kdy: 09.06.2013, 12:23:12 »

Můj dotaz je inspirován konkrétní situací z nějakého rapidu, kterou znám pouze přibližně z doslechu.

Představme si následující situaci. Hraje se koncovka, bílý ji má vyhranou (V+S+p vs. V). Černý nachystá "patovou léčku" - dejme tomu, že vynutí výměnu věží takovým způsobem, že po výměně stojí černý král v patu. Nyní nastane tato situace:

- černý vezme věž
- bílý si uvědomí, že po dobrání černé věže králem na šachovnici stojí pat
- bílý nezahraje tah, ale zastaví hodiny a podá soupeři ruku v domnění, že partie skončila remízou (na šachovnici pat ještě nestojí, na tahu je bílý)
- černý reklamuje, že vyhrál, protože soupeř se mu vzdal podáním ruky a zastavením hodin

Jak byste tuto situaci rozhodli?

Já bych černého reklamaci neuznal s touto myšlenkou: Podle pravidel FIDE 5.1b vyhrává hráč, jehož soupeř prohlásil, že se vzdává. Pravidla se nevyjadřují o podání ruky jako projevení úmyslu vzdát se.  Myslím tedy, že v takovém případě nerozhoduje gesto, které hráč provede, ale úmysl. A úmysl vzdát se bílý neměl, na čem se dejme tomu oba hráči shodli.

Pro zajímavost dodávám, že rozhodčí v tom rapidu rozhodl opačně. Ale musím také dodat, že si nejsem zcela jistý, zda situaci popisuji věrně a proto se omlouvám zúčastněným, pokud jsem byl někde nepřesný. Pouze by mě zajímalo řešení.

Díky za odpověď.
Zaznamenáno
Petr Harasimovič
Global Moderator
Jr. Member

« Odpověď #1 kdy: 09.06.2013, 05:18:29 »

Pokud by situace byla jak popisujete, tak bych Vám dal zapravdu, bílý neprohlásil, že se vzdává a partie neskončila (na hodiny nemá co šahat a teoreticky měl dostat přes prsty). Od černého mi to taky přijde velmi nesportovní dožadovat se v takovéto situaci výhry, takže bych osobně udělal i nějaké bububu na něj.

Jen upozorním, že remíza nevznikla na šachovnici automaticky, pokud měl bílý na výběr i jiný tah než vzetí věže (pokud bylo vzetí věže jediným přípustným tahem, tak partie skončila mrtvou pozicí po tahu černého a bílý ani možnost se vzdát nedostal).

Takže v této modelové situaci by byl tento modelový rozhodčí za trubku. Samozřejmě kdo ví, jak to bylo, ale neumím si představit, že by v podobné pozici někdo opravdu prohlásil, že se vzdává. Mohl by mu ale mezitím spadnout praporek nebo zazvonit mobil.
Zaznamenáno

IA Petr Harasimovič
Stran: [1] Nahoru Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!